22.10.2021 г.

Лимонова бриош пита - рецепта с квас и с мая


Няма да сбъркам, ако кажа, че тази лимонов бриош е габровския братовчед на козунака!
 По-малко яйца, по-малко захар, по-малко краве масло, абе скрънза отвсякъде, въпреки това вкуса е чудесен! Правих я преди година когато още не познавах кваса. Тогава не публикувах рецептата, затова сега ще ви напиша първо тази с квас, после с мая! 


Продукти:
400 гр. брашно манитоба 
250 гр. квас лиевито мадре 
1 яйце
80 гр. захар
50 гр. краве масло
100 мл. прясно мляко
1 ванилия
1 ч.л. лимонов сок 
и още за поръсване на разточените кори:
40 гр. захар
50 гр. краве масло
настъргана лимонова кора 


В купата на планетарен миксер излейте прясното мляко, добавете захарта, яйцето, лимоновия сок и кваса накъсан на парченца. Сложете пеперудата и разбийте продуктите до гладка емулсия.  Сменете пеперудата с куката за месене на тесто.  Постепено прибавете пресятото с щипка сол брашно и измесете до гладкост. Измесеното тесто оставете да си почине 30 мин. след което направете две разтягания през 30 мин. Оставете тестото за 2-3 часа да се отпусне много добре. Разделете отпусналото се тесто на 5 еднакви части. На набрашнена повърхност разточете кора с дължина 60 см. и ширина 20 см. Намажете я с много меко краве масло (не разтопено), поръсете със захар и настъргана лимнова кора. Разточете друга кора и покрийте първата. Постъпете така с всяка следваща. Върху последната не слагайте нищо. 


Срежете корите в средата по дължина и след това на две. Завийте всяка група кори на S и поставете в дълбока тава  24 см. подмазана с краве масло. Приберете тавата в леко затоплена фурна и оставете за окончателно втасване . Моята пита стоя цяла нощ, на сутринта я намерих както се вижда на снимката, напълнила тавата.  Намажете втасалата пита с прясно мляко. Изпечете бриоша на 170  гр. в предварително загрята фурна до приятен загар. 
Да ви е сладко! :) 


Рецепта с мая
Продукти:
500 гр.  брашно манитоба
100 мл. прясно мляко
2 малки яйца
100 гр. краве масло
70 гр. захар
10 гр. мая от кубче 
1 ванилия
щипка сол
1 ч.л. лимонов сок
за намазване на корите:
50 гр. краве масло
40 гр. захар 
настъргана лимонова кора



Разтворете маята в хладкото прясно мляко, излейте в купата на планетарен миксер . Добавете яйцата, захарта, брашното, ванилията, щипка сол, лимоновия сок и замесете тесто. В процеса на измесване прибавяйте парчета студено краве масло докато се усвои напълно от тестото. Измесеното тесто оставете в купата докато удвои обема си. Втасалото тесто разделете на 5 еднакви части. Разточете всяка една на дължина 60 см. и ширина 20 см. Наложете ги една върху друга като мажете долната с меко краве масло, поръсите със захар и настъргана лимонова кора. Срежете корите по дължина и след това на две. Завийте всяка група кори на S и поставете в подмазана с краве масло дълбока форма 26 см. Оставете тавата на топло докато питата втаса отново, намажете с прясно мляко. Изпечете на 180 гр. в предварително загрята фурна до приятен загар. 
Да ви е сладко! :) Чаооо! 



 

Няма коментари:

Публикуване на коментар