Може да звучи еретично за някой във виенски щрудел да сложиш остатъчен квас, но нали все някъде трябва да го използваме, та реших да опитам! За който няма такъв квас и по случайност е влязъл тук може да види обикновена рецепта за виенски щрудел тук! Правих я преди две години, има и ванилово кремче поднесено с щрудела! Днес не ми се занимаваше да правя крем, ще го хапнем само напудрен!
Продукти:
за тестото:
180 гр. бяло брашно
60 гр. остатъчен квас лиевито мадре
50 мл. вода
40 гр. краве масло
щипка сол
щипка захар
за плънката:
3 големи ябълки
50 гр. орехови ядки
50 гр. стафиди
100 гр. захар
50 гр. краве масло
3-4 с.л. галета (имам смляна от хляба с квас)
1 ванилия
1 ч.л. канела
50 мл. ром
сока на един лимон
Преди да замесите тестото си пригответе плънката за да има време да се охлади. Обелете и нарежете ябълките на малки парчета. Сложете ги в тиган, поръсете със 100 гр. захар, една ванилия и полейте със сока на един лимон. Гответе около 5-6 мин. след което прехвърлете в гевгир за да се отцеди излишната течност и охлади. Когато плънката е готова добавете накиснатите в ром за 30 мин. стафиди (без рома), галетата, канелата, накълцаните на едро орехови ядки.
В купата на планетария сложете кваса, добавете брашното, щипка сол и захар и леко разтопеното краве масло. Пуснете миксера да измеси. Тестото трябва да е меко, нелепнещо. Тук ще ви споделя един трик, който научих от италиански блог и прилагам често. Направете тестото на топка. Сложете го в средата на парче хартия за печене, съберете четирите краища и завийте леко за да не се отварят. Налейте 200-300 мл. вода в тенджера и я кипнете. Излейте водата и прехвърлете тестото в топлата тенжера, Похлупете и оставете така 30 мин. да си почине тестото. Става меко като коприна и много добро за работа. Разточете отпусналото се тесто на набрашнена хартия за печене на голям правоъгълник. Намажете го с разтопено краве масло.
В средата изсипете ябълковата плънка, покрийте с едната страна на тестото и похлупете с другата. Намажете полученото руло с разтопено краве масло. Изпечете на 180 гр. в предварително загрята фурна до приятен загар. Охладете щрудела на решетка и си хапнете сладко! :) Ако решите да си направите ванилов крем, щото си е направи гурме щрудел с крем рецептата е тук! :)
Да ви е сладко! Чаоооо!
Уникални кулинарни рецепти! Благодарим Ви, уважаеми, че споделихте тази радост с нас!
ОтговорИзтриванеПоздрави от "Готвим с Любов" team ! 👨🍳🍲☆
Nasheto Zdrave com
👨🍳 Gladen - кулинарна мрежа за гладници 😋