Вкусни, вкусни, много вкусни бисквитки!
Така обогатява вкуса пълнозърнестото брашно, че ще забравите за бялото! През юни с Роби посетихме една каменна мелница на около 60 км. от дома за която все се каня да разкажа. Създадена през 1650 год. от фамилия Bravi и все още тяхна собственост произвежда само 3 вида брашно-пълнозърнесто, спелта и царевично! Един от наследниците ни запозна със смилането на брашното, разходихме се по протежение на вадата и след това най-вкусната част - малка дегустация на техни продукти! :)
Завърнахме се в къщи впечатлени и натоварени с 5 кг. пълнозърнесто, 5 кг. спелта и 1 кг. царевично брашно! Спелтата почти свърши-чудна беше! От пълнозърнестото имам още около 2 кг., а царевичното отдавна изядохме на полента! И след краткото отклонение да се върна на рецептата!
Продукти аа 28 бр. слепени бисквитки:
300 гр. пълнозърнесто брашно
20 гр. бяло брашно
2 малки яйца
120 гр. краве масло
100 гр. кристална захар
щипка бакпулвер
щипка кардамон
1 ванилия
настъргана лимонова кора
щипка сол
В купата на планетария сложете пресятите с бакпулвера, щипка сол, ванилията и кардамона два вида брашно. Добавете двете яйца, захарта, настърганата лимонова кора и нарязаното на парчета студено краве масло. Замесете меко, маслено тесто. В началото ще ви се стори на пясък, но постепено се хомогенизира и оформя на тесто. Завийте го в парче найлон и приберете в хладилник за 1-2 часа. Моето стоя цяла нощ! На набрашнена повърхност разточете половината от тестото (това за да ви е по-лесно) и изрежете фигурки. Не е необходимо да са като моите, каквито имате в къщи. Наредете ги в тава застлана с хартия за печене и изпечете на 180 гр. за 10 мин. Охладете бисквитките на решетка. Слепете с щипков мармалад! Рецептата за щипков мармалад може да видите тук! Миналата година правих, сега още не сме ходили да берем шипки, може и да не намерим както се туткаме :)! Това беше последното бурканче!
Аз направих и 4 малки кростати или тарталети, както искате ги кажете! Изрежете с обърнатата форма кръг и го обърнете вътре. Надупчете с вилица дъното. Сложете по 2 ч.л. мармалад по желание. Едните са с кайсиев конфитюр, а другите с домашен лимонов. Ако ви интересува рецептата за лимоновото сладко може да прочетете тук! Изпечете кростатините на 180 гр. в предварително загрята фурна за около 15 мин.
Това беше от тази вкусна пълнозърнеста публикация!
Надявам се да опитате бисквитките!
Да ви е сладко :) Чаооо, хубави почивни дни!
Браво Ив!
ОтговорИзтриванеЧудесна публикация!
Като видях снимките, се питах да ли ще има и рецепта, и УРА! - ИМА!!!
Сега тук са пости, но... после
непременно ще се правят!
Благодаря ти от сърце!
Бъдете здрави и продължавай да ни радваш!
Благодаря, Боряна!
ИзтриванеЗдрави да сте и леки пости!
Чудесни бисквити, Ив!
ОтговорИзтриванеНе съм опитвала още спелта , а съм много любопитна :)
Прегръдка!
Благодаря, Дани!
ИзтриванеЧувам от момичетата в групата "Страст с квас", че и в България има много хубава спелта, опитай а! Чудесен аромат има, още докато залееш брашното с вода и се разнася аромат на ядки, на зърно, на слънце, Абе хубава е:)
Прегръдка и от мен!
Чудесни бисквити, чудна чиния, харесвам зеблото с дантелата и нов цвята на косата! Поздрави, Яна
ОтговорИзтриванеБлагодаря, Яна!
Изтриване62 години ми трябваха за новия цвят на косата :)
Поздрави, хубава неделя!
Уау, страхотно!!! Винаги съм се възхищавала на италианците за традициите им в кулинарията! Мелница на почти четири века! Как успяват да устискат тези малки бизнеси в 21 в.? Явно успяват да са конкурентноспособни по някакъв начин. Много хубаво!
ОтговорИзтриванеБлагодаря, nelstle!
ИзтриванеНаследникът на мелницата (на снимката) ни разказа, че по време на Първата Световна Война до края на Втората е била в ръцете на друг собственик, след това са успели да си върнат собственоста. Сега са двама братя, единя живее в Рим, а другия се занимава с мелницата! Само единия брат има дъщеря, бъдеща наследница в момента студентка в Милано, но с желание да продължи семейния бизнес! Ше кача още един колаж със снимки, обърнете внимание на пода на мелницата, нещото, освен много други което ме впечатли! Под на 500 години, непипнат, камъните излъскани, чак светят! :)
Ах мелница...страхотно е...бисквитките също, чак усетих аромата им.
ОтговорИзтриване