7.11.2020 г.

Шипков мармалад - Marmellata di rosa canina


Няколко неща трябват за да си направиш шипков мармалад в къщи!
 Първото-смело сърце да се завреш из драките и набодеш поне хиляда пъти докато си набереш шипки!
 Второ-мерак да направиш точно този трудоемък мармалад в къщи! 
Трето-мечта леко клоняща към лакомия  да си хапнеш кифли с мармалад  от едно време! 
Вие сигурно ще изброите още много причини, на мен ми бяха достатъчни тези три! 


Продукти:
2 кг. шипки
400 гр. захар
вода 


Почистете шипките от дръжчиците и прецъфтелия цвят. Измийте ги, сложете в достатъчно голяма тенджера и покрийте около 3-4 пръста с вода над нивото на плода. Сложете съда на котлона и варете около 1 час или докато шипките омекнат. Сварените плодове пасирайте на гъста каша. И тук се започва едно претриване през цетки, малки и големи, докато ви се отще и марамалад и кифли! И накрая след като за последно сте прецедили шипковото пюре през гъста марля, някои ползват чорапогащник, идва време да претеглите извоюваното с толкова  труд пюре. Моето беше около килограм и 200 гр. та го подсладих с 400 гр. захар, налях около 500 мл. вода и варих докато видях заветната диря от лъжицата по дъното на тенджерата. Готовият мармалад насипете в топли, сухи бурканчета и обърнете с капачките надолу докато се охладят! 
И непремено ги снимайте, щото не се знае кога през следващите години ще ви налегне мерака пак да варите мармалад от шипки! 
А аз отивам да меся кифли най-после! Чаооо :) ! 


 

9 коментара:

  1. Поздравления за мерака, куража и търпението за направата на най-хубавият мармалад!
    Чудесни снимки! ... и да запазиш едно бурканче и за нас :)
    Прегръдки!

    ОтговорИзтриване
  2. Sei meravigliosa e la tua marmellata di rosa canina e strepitosa! A me mi hanno questo in Italia cosa faccio con questa frutta della rosa canina:-)

    ОтговорИзтриване
  3. Ваня,
    баба ми беше голям майстор на този мармалад.Знаеше от колко килограма шипки колко мармалад ще направи.Като деца консумирахме зимата само от този мармалад, много е полезен.Правехме го по една рецепта в стара книга.Едрите шипки се берат по - лесно, тяхните клончета нямат и много бодли.Но след набирането шипките задължително се разстилат на платно и оставят 3 - 4 дни, може и седмица докато хубаво омекнат.Това спомага след това да се извлече по - лесно и бързо месестата част, пюрето да стане по - гъсто и всичко по приготвянето на мармалада максимално да се улесни.
    Но аз те поздравявам за мерака.Навремето всички жени от нашето село хукваха по баирите наесен да събират шипки и глог, трънки.Сега всичко е изоставено и селата тънат в разруха.А българският народ е тръгнал по чужбина, за жалост.
    Поздрави !

    ОтговорИзтриване
  4. Оооо, не съм опитвала от години...снимките ти са убийствени просто!

    ОтговорИзтриване
  5. Хаха, великолепен мармалад, Ваня! Правих преди 4 години...., май още нямам мерак да повторя!

    ОтговорИзтриване