27.02.2022 г.

Сладкиш с круши и крем


Както съм казвала и друг път сладкиша с круши е един великолепен сладкиш! А като сложим и яйчен крем става още по-великолепен!  Надявам се да го опитате!
 Рецептата е от тук!



Продъкти:
за кексовата смес:
3 яйца
200 гр. брашно
170 гр. захар 
80 гр. краве масло
125 гр. кисело мляко
15 гр. бакпулвер
щипка сол
настъргана лимонова кора 
1 ванилия
4 круши

за крема:
500 мл. прясно мляко
3 жълтъка
80 гр. захар
50 гр. нишесте 
ванилия



Както винаги когато има крем в тестото приготвяме първо него. Излейте прясното мляко в тенджерка, прибавете захарта, жълтъците и нишестето. Сложете съда на котлона и започнете веднага да бъркате докато крема се сгъсти. Готовият крем ароматизирайте с една ванилия. Оставете настрана да се охлади. Нарежете крушите на малки парченца, залейте ги с лимонов сок за да не потъмнеят докато приготвите кексовата смес. В купата на планетария изсипете захарта и добавете яйцата. Разбийте ги на гъст крем. Намалете миксера на първа степен и излейте разтопеното  леко охладено краве масло и киселото мляко.  Ароматизирайте с настъргана лимонова кора. Пrесейте брашното с щипка сол, бакпулвера и една ванилия. 





На порции прибавете брашното. Застелете тава 20/28 см. с хартия за печене. Изсипете половината кексова смес, подравнете и наредете нарязаните круши. Разпределете равномерно крема върху крушите и завършете сладкиша с останалатата кексова смес. Изпечете на 180 гр. в предварително загрята фурна за около 30 мин. Нарежете сладкиша след като се е охладил напълно! 
Да ви е сладко! :) 


 

19.02.2022 г.

Кекс с шоколад


Продукти:
3 яйца
160 гр. захар
250 гр. брашно 
130 мл. слънчогледово олио
130 мл. хладка вода
100 гр. черен шоколад
12 гр. бакпулвер
щипка сол
1 ванилия



    В купа счупете яйцата, прибавете захарта и разбийте на гъст крем. Налейте олиото и водата бъркайки сместа с лъжица. В друга купа пресейте брашното с бакпулвера, щипка сол и ванилията. Добавете  настъргания шоколад. На порции прибавете сухата смес към разбитите яйца. Хомогенизирайте добре продуктите. 


Подмажете и набрашнете кръгла форма (20 см. за кекс. Изсипете приготвената смес. Изпечете на 180 гр. в предварително загрята фурна за около 20-25 мин. Пробвайте за готовност с дървено шишче. Готовият кекс обърнете на решетка, изчкайте да се охлади преди да нережете! 
Да ви е сладко! :)


 

15.02.2022 г.

Песто с кейл, тайолини с песто от кейл


Че обичаме в къщи кейл съм казвала и друг път! Миналата есен Роби насади 8 корена и вече месец берем листа и похапваме сладко! Днес си мислех и за друга рецепта за обяд ризото с кейл, но после смених кейла с артишок!  Следващият път ще е! :) А рецептата за това песто открих тук



 Продукти за две порции:
50-60 гр. кейл 
50 гр. сурови бадеми
20 гр. настърган пармезан
20 гр. настъргано пекорино романо 
50 мл. зехтин 


Накъсайте листата кейл като премахнете дебелото стъбло в средата. В кипяща вода сложете 1 с.л. сол и пуснете кейла. Сварете листата за 7-8 мин. Прецедете и пасирайте. Към пюрето от кейл добавете смлените бадеми, настъргания пармезан и пекорино и излейте олиото. Хомогенизирайте добре всички продукти. Как да си го хапнете това вкусно песто ще попитате?! С паста разбира се или на брускети! А може и ризото! 
Ние го изядохме с домашни тайолини! За тях рецептата е тук, но само за пастата! А иначе слагате пестото в тиган и леко затопляте. Сварявате пастата, трябват и 1-2 мин., ако е прясна и точно посочената и прехвърляте в тигана с песто. Наливате едно малко черпаче с вода от сварената паста и разбърквате до хомогеност. Сервирате веднага! 
Да ви е сладко! :) 




3.02.2022 г.

Крешола маркеджана (cresciole marchegiane) или пиадина от полента


Този вид пиадина  приготвена от полента е типична за областа в която живея Мареке! Приготвя се обикновено от останала от предния ден полента. Солена или сладка, на тиган или пържена! Сладката и пържена се прави по карнавално време, май, че в края на февруари се пада тази година! Рецептата е много лесно, а тестото  изключително приятно за работа!  


Продукти за 4 пиадини:
230 гр.сварена  полента
150-160 гр. бяло брашно
щипка сол 



В купа надробете полентата, сложете брашното, прибавете 
щипка сол и замесете тесто. Измесете до гладкост, направете на топка и оставете покрито с кърпа за 20 мнн. Разделете тестото на 4 еднакви по около 100 гр. части. На набрашнена повърхност разточете кръг с дебелина 1-2 мм. Загрейте тиган с незалепващо покритие. Прехвърлете в него пиадината и изпечете за 1-2 мин. Обърнете и намажете с краве масло или свинска мас. Когато пиадината се изпече и отдолу прехвърлете върху дъска. Разточете следващта топка тесто и постъпете по същия начин. Бързо става, макар да не изглежда така! 


Може да си изпечете пиадините и оставите в хладна стая, а после само затоплите в загрят тиган и напълните с каквото ви харесва! Любим наш пълнеж е сварен манголд, кейл и спанак, отцедени добре и запържени с малко натрошена наденичка, подправени със скилидка чесън и щипка червен пипер! Уверявам ви, че е много вкусно! А Роберто си слага и сирене фета! 


Ще се радвам да опитате, да ви е сладко! :)