29.07.2019 г.

Домашни тайолини по средиземноморски-Tagliolini alla mediterranea



В събота ми се доправи паста! Чудно няма, аз обичам да правя паста пък и нали имам в къщи италиано говорящ, освен това  живеем в родината на пастата, макар това да е спорно с китайците! И докато се чудех откъде дойде тоз' мерак в това топло време, скочих, щракнах вентилатора в кухнята да раздухва паяците и  забърках тестото! Аз обикновено правя талятели, сега викам си ще нарежа на първата приставка листовете! Заточиха се едни тънки, дълги-идеал за паста! 
Мислех си китарини са,  като си дойде от работа Роберто каза тайолини били! Върви сега, че разбери тънката разлика между тайолини, китарини, капелини и разни други лини с милиметри по-тънки, по-широки и по-дълги! За  неядящото от люлката си човечество  паста това няма значение, за италианците с цялото ми уважение, щото водя един от тях въпросът е жизнено важен!  Оказа се, че и соса не бил подходящ за тайолини, ама нямаше време да готвя друг! Те се готвели с по-леки сосове, разни риби или в бродо от телешко и пилешко месо, ама де ги разбирам аз тия работи! Както и да е след полемиката в къщи с четене из интернет  кой крив, кой прав, изядохме спорната паста със средиземноморски сос! Хубава беше! 


Продукти за двама, че и за още един:
За тестото:
2 яйца
200 гр. брашно
2 с.л. 
зехтин
щипка сол
за соса:
300 мл. доматено пюре
2-3 чери доматки
1 с.л. каперси
шепа нарязани черни маслини 
щипка риган
щипка черен ипер
сол 
зехтин  

Замесете тесто от двете яйца, брашното, зехтин и щипка сол. Загънете го в стреч фолио и оставете настрана да се отпусне. С топлото време това става за 30 мин. На обилно набрашнена повърхност разделете тестото на две. Леко разточете едната част и я прекарайте през  валяците на машината за правене на паста. Срежете листа на две и нарежете пастата  с първата приставка.  Нарязаните тайолини посипете обилно с брашно и наредете на гнезда в голям поднос или чиния посипани с брашно. Постъпете така и с другата част от тестото. 
В тиган изсипете доматеното пюре и нарязаните чери доматки. Овкусете със сол и щипка захар. Сгъстете за около 10 мин. Сложете нарязаните маслини, каперсите, овкусете с щипка риган, щипка черен пипер, счукана скилидка чесън, полейте със струйка зехтин. 
В тенджера с подсолена вода пуснете тайолините за една минута. НЕ повече, да не сбъркате и тук! Извадете ги и веднага прехвърлете в тигана със соса. Разбъркайте добре всичко на включен котлон. 
Сервирайте пастата веднага и да ви е сладко :)! Чаооо! 




Няма коментари:

Публикуване на коментар