Пухкави и мекички и най-вече много вкусни!
Такива са мекичките с квас, рецептата е на Ади Неделчева от Фейсбук групата Страст с квас!
Продукти:
350 гр. бяло брашно 13% протеин
100 квас лиевито мадре 50% хидратация
200 мл. вода
1 яйце
8 гр. сол
1 с.л. равна захар
2 с.л. олио
В купата на планетария сложете всички продукти. Замесете меко тесто. На мен хидратацията на Ади ми се видя висока, затова намалих водата и пак ми се наложи да добавя малко брашно. След измесването на тестото направете 3 разтягания през 35-40 мин. Покрийте купата с найлон и оставете на стайна температура за около 6-8 часа, след което приберете в хладилник за 10-12 часа. Продължете втасването на стайна температура на другия ден за около 3-4 часа. В дълбок тиган загрейте 150 мл. олио. Късайте от тестото малки парчета, разтеглете и изпържете мекиците до приятен загар!
Да ви е сладко! :)
Който работи с квас знае, че втасването зависи от темепратурата в помещението, затова и часовете посочени тук са примерни!
Лоша си!
ОтговорИзтриване