Продукти :
За тестото :
270 гр. брашно
2 с.л. горчиво какао
140 гр. краве масло
3 жълтъка
1/2 ч.л. бакпулвер
130 гр. захар
1 ванилия
щипка сол
За крема :
150 гр. бял шоколад
300 гр. маскарпоне
пудра захар
плодове по желание (за украсата )
Пресейте брашното , какаото , ванилията и щипката сол . Изсипете всичко в голяма купа . Добавете нарязаното на парчета студено краве масло , жълтъците и захарта . Замесете меко , маслено тесто . Завийте го в стреч фолио и приберете в хладилник за 30 мин.
Охладеното тесто разточете ( 3-4 мм. ) на леко набрашнена повърхност. С помощта на точилка го прехвърлете в тавичка ( 26 см. ) и оформете високи бордове (тестото е маслено и не подмазвам и набрашнявам тавата , изважда се без проблеми ) . Да стане като тавичка в тавичката :) ! И тук прилагаме трика с боба . Застиламе хартия за печене върху тестото , насипваме боб и пъхаме в загрята на 180 гр. фурна . Печете около 20 мин.
Извадете сладкиша и го изчакайте да се охлади леко в тавата след което го прехвърлете на решетка до пълното му изстиване .
В купа разбийте маскарпонето с 1 с.л. захар . Разтопете на водна баня шоколада и когато е охладен , но все още течен го изсипете при маскарпонето .
Излейте крема върху изпечената кростата и приберете в хладилник . Преди поднасяне украсете с плодове по избор ( най - добре с горски ) , поръсете с пудра захар и ....
да ви е сладко :) ! Чаоооо и успешна нова седмица :* !
Прекрасно!Не знам защо,но ме обзе коледно настроение......Прегръдки,Ив!
ОтговорИзтриванеНеустоимо :) харесвам и шоколада и плодовете :)
ОтговорИзтриванеВанче, царица си на кростатите! И тази е поредното доказателство - прекрасна е!
ОтговорИзтриванеСърдечни поздрави! :)
Подкрепям Роби, за шоколада, прекрасен десерт! Прегръдка, Ив!
ОтговорИзтриванеИвче, за тази изневяра няма начин
ОтговорИзтриванеда не ти простят!
Чудесно е съчетанието на белия шоколад и
малините!
Усмихната седмица!
Миленка ,
ОтговорИзтриванеЕос ,
Гери,
Павлинка ,
Дани ,
благодаря ви сърдечно , момичета !
Прегръдка и спорна седмица !
Кростатата (колко много "та" ) е великолепна,Ваня!За мен десерта става съвършен щом съчетава благ,крем и плодове!Така че на твоята кростата бих се насладила с удоволствие,а и е толкова колоритна!
ОтговорИзтриванеХубава нова седмица ти пожелавам най-сърдечно!
Страхотно изкушение!
ОтговорИзтриванеПрекрано,красиво апетитно е аморе !
ОтговорИзтриванеИскрено ти се възхищавам на чудесата сътворени от теб!
А снимките оххх снимките станала си фотаджийка страшна еййй... :))))
Силно те прегръщам мила моя!!!!!!!!!!
Haresva ni!
ОтговорИзтриванеРоси ,
Траянче ,
Аморе ,
Петър, благодаря ви !
Неустоима кростата,Ваня! И фотогенична при това.Записвам си рецептата.Поздрави!
ОтговорИзтриванеКаква е тази бяла прелест-браво,Ванюшка!Майсторица-фотаджийка си ти-прегръщам те!
ОтговорИзтриванеВълшебство в бяло! За секунда ми стана коледно (само за секунда, защото все пак тук е 30-тина градуса:))) Много красиви снимки, за вкуса изобщо не се и съмнявам! Адмирации, Иванче!
ОтговорИзтриванеИвче, вълшебно изглежда! Най-после намерих време, да поседна на спокойствие и да му се порадвам на това шоколадово бижу :) Ако можеше и парченце да отмъкна, удоволствието щеше да е пълно :) Прегръдки, мила!
ОтговорИзтриванеСтрахотна е!
ОтговорИзтриванеОооо ... не :)
ОтговорИзтриванеРеших да разгледам днес какви си ги разбъркала Ив .... и направо съжалявам че погледнах :)
Тия кремести десерти са ми любими бе рожбе ! Днес ще ми е цял ден пред очите и в ума :)
Имам въпросии 1во фурната ви с венттилатор ли е и 2ро блата само с бобените зърна ли се пече или те се махат по някое време
ОтговорИзтриванеФурната ми е с вентилатор, пека на долна решетка. Ако печете във фурна без вентилатор времето за изпичане е по-дълго. Бобените зърна стоят върху блата до изпичането му. След като го извадите от фурната ги махате.
Изтриване