Рецептата е от новия брой на ''Cucina moderna''! Четейки продуктите нямах идея дали ще ни хареса ястието и като как се обикват горгонзола, лук и ориз. Можеше да останем гладни за обяд. Ароматът разнасящ се от кухнята ми даде надежда, че все пак ще се яде:)! Ако решите да си направите тортата пригответе се за необичайно, но вкусно ястие!
Продукти:
200 гр. ориз
700 - 800 мл. зеленчуков бульон
100 гр. горгонзола
3 яйца
120 мл. прясно мляко
50 гр. маскарпоне (замених го с ''Филаделфия'')
60 гр. настърган пармезан
2 глави червен лук
1 малко лукче шалот
1 к.ч. бяло вино
щипка пресен розмарин
щипка пресен майоран
чер пипер
сол
зехтин
Нарежете червения лук на кръгове, поставете ги върху хартия за печене, посолете, полейте със струйка зехтин и запечете за 10 мин. във фурната. В голям тиган налейте зехтин. Запържете нарязаното на много ситно лукче шалот. Добавете измития ориз и пържете докато стане прозрачен. Полейте с бялото вино, изчакайте 2-3 мин. докато се изпари алкохола и налейте чашка от бульона. Бъркайте непрекъснато като добавяте от бульона докато ориза поеме всичката течност, трябва да остане al dente (леко хрупкав). Отстранете готовия ориз от котлона и добавете веднага нарязаната на парчета горгонзола. Бъркайте докато се разтопи. Изчакайте около 10 мин. и прибавете едно яйце и 20 гр. настърган пармезан. Посолете, ароматизирайте с чер пипер, розмарин и майоран. Хомогенизирайте ястието. В купа разбийте 2 яйца, добавете 50 гр. Филаделфия, 120 мл. прясно мляко и останалия пармезан. Застелете форма (22см.) с откопчаващ се ринг с намокрена и изцедена от водата хартия за печене. Изсипете ориза и с помощта на лъжица оформете висок борд (тоест направете тавичка в тавичката). Излейте в нея млечната смес. Подредете отгоре запечения лук. Изпечете оризовата торта на 180 гр. в предварително загрята фурна с вентилатор за около 30 мин. Извадете от фурната, изчакайте 10 мин. да се поохлади и освободете от ринга. Прехвърлете в чиния за сервиране, поднесете със зелена салатка и ....
... да ви е сладко и вкусно :)! Чаооо!
Еха, ама е накипрена и красива тортата :)
ОтговорИзтриванеЧувала съм за оризова торта, ама сладка.
Твоята е чудесно предложение за един вкусен обяд или вечеря.
Благодаря, Дарина! Наскоро правих и сладка, имам я в блога:)!
ИзтриванеПоздрави! Хубав неделен следобед!
This looks amazing.. Picked up some Gorgonzola for a walnut, pear and prosciutto pizza, I will use the rest of the cheese to try your recipe!
ИзтриванеВанче, изглежда страхотно, така красиви са станали кръгчетата лук, а в тази им компания явно е много вкусно! Прегръдки!
ОтговорИзтриванеМного апетитно предложение :) Поздравления за интересната рецепта !
ОтговорИзтриванеИзглежда много вкусна и различна твоята солена торта, истинско изкушение!!
ОтговорИзтриванеВдъхновява ме!
Поздрави, Иве :)
Иве, много вкусно предложение! Предполагам, че е много интересен вкус и си заслужава да се приготви :)
ОтговорИзтриванеПоздрави и хубава седмица!
Как ме уцели в десятката! Това непременно ще го опитам, Иве. Страхотна рецепта и великолепно изпълнение. Благодаря ти!
ОтговорИзтриванеИвана, интересна рецепта, а ориза докрай ли си остава недоварен, че хич не ми допада на мен ал денте, повече предпочитам да ми е преварен, отколкото недоварен:)
ОтговорИзтриване