13.01.2016 г.

Ризото с миди и скариди


Продукти за две порции:
за зеленчуковия бульон:
1 л. вода
1 морков
1 глава лук
1 стрък селъри (целина)
за ризотото:
8 с.л. ориз
300 гр. замразени миди и скариди 
1 малко лукче шалот
2 скилидки чесън
1 к.ч. бяло вино
щипка пресен магданоз
щипка чер пипер



Нарежете на едро зеленчуците за бульона. Сварете ги с малко сол за 20 мин. Прецедете бульона и оставете настрана. В голям тиган запържете нарязаните скилидки чесън и магданоз за 2-3 мин. Изсипете замразените миди и скариди и позапържете за около 5-6 мин. Излейте бялото вино и оставете на огъне още няколко мин. да поври. Отстранете от огъня. В друг тиган запържете нарязания на много ситно лук шалот. Добавете измития ориз и позапържете до прозрачност или около 4-5 мин. Налейте от бульона и оставете да ври на слаб огън докато поеме течноста, добавете мидите и скаридите и довършете готвенето докато ориза стане ал денте или по ваш вкус! 
Сервирайте веднага поръсен с чер пипер  и да ви е сладко :)! Чаоо! 


6 коментара:

  1. Точно днес си търсих рецепта за замразени миди.Намерих си, :)Още утре ще ги направя.

    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  2. Еееееееее, бива ли така! Иве, понякога си невъзможна с тези морски изкушения! Срахотно ризото!

    ОтговорИзтриване
  3. Здрасти,

    какъв вид ориз ползваш? :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравей, Стамен! Използвам ''Gallo'' per risotto, нямам представа обаче дали го има в Б-я!

      Изтриване