Продукти за две порции:
за зеленчуковия бульон:
1 л. вода
1 морков
1 глава лук
1 стрък селъри (целина)
за ризотото:
8 с.л. ориз
300 гр. замразени миди и скариди
1 малко лукче шалот
2 скилидки чесън
1 к.ч. бяло вино
щипка пресен магданоз
щипка чер пипер
Нарежете на едро зеленчуците за бульона. Сварете ги с малко сол за 20 мин. Прецедете бульона и оставете настрана. В голям тиган запържете нарязаните скилидки чесън и магданоз за 2-3 мин. Изсипете замразените миди и скариди и позапържете за около 5-6 мин. Излейте бялото вино и оставете на огъне още няколко мин. да поври. Отстранете от огъня. В друг тиган запържете нарязания на много ситно лук шалот. Добавете измития ориз и позапържете до прозрачност или около 4-5 мин. Налейте от бульона и оставете да ври на слаб огън докато поеме течноста, добавете мидите и скаридите и довършете готвенето докато ориза стане ал денте или по ваш вкус!
Сервирайте веднага поръсен с чер пипер и да ви е сладко :)! Чаоо!
Точно днес си търсих рецепта за замразени миди.Намерих си, :)Още утре ще ги направя.
ОтговорИзтриванеПоздрави!
Да ти е сладко, Деси! :)
ИзтриванеПоздрав и от мен!
Еееееееее, бива ли така! Иве, понякога си невъзможна с тези морски изкушения! Срахотно ризото!
ОтговорИзтриванеХихи, много вкусно беше :)! Благодаря, Йоли!
ИзтриванеЗдрасти,
ОтговорИзтриванекакъв вид ориз ползваш? :)
Здравей, Стамен! Използвам ''Gallo'' per risotto, нямам представа обаче дали го има в Б-я!
Изтриване