15.12.2016 г.

Шоколадово Коледно пънче


Не може Коледа без Коледно пънче!
 Дали ще гори в камината или ще грее от масата това е един от  символите  на най- святата нощ! Предлагам ви тазгодишния вариант, а в края на поста ще ви припомня коледни пънчета от минали години! 


Продукти:
за тестото:
3 яйца
60 гр. кристална захар
60 гр. брашно
20 гр. какао
за крема:
250 мл. прясно мляко
1 яйце
2 с. л. захар
1 пълна с.л. брашно
1 ванилия
настъргана лимонова кора
50 мл. разбита сметана
 за шоколадовия ганаш:
150 мл. течна сметана
100 гр. черен шоколад 

В купа счупете яйцата, добавете захарта и разбийте с миксер на гъста пяна. Прибавете пресятото брашно и какао. Хомогенизирайте сместа много добре. Застелете голяма тава (ползвах тази на печката) с хартия за печене. Изсипете кексовата смес, подравнете и изпечете блата на 200 гр. в предварително загрята фурна с вентилатор  за 5 мин. 
Извадете изпечения блат и го обърнете веднага върху кърпа. Отстранете внимателно хартията и навийте на руло. Оставете го да изстине. В малка тенджерка излейте млякото добавете яйцето, брашното, захарта и ароматите. Сложете тенджерката на бавен огън и бъркайте течността докато крема се сгъсти. Охладете готовия крем като от време не време разбърквате за да не се образува коричка отгоре. Когато е добре охладен прибавете разбита на сняг 50 мл. сметана и разбийте  с миксер до пухкавост. 
Загрейте 150 мл. подсладена течна сметана (от тази за разбиване) Прибавете начупения шоколад и бъркайте докато се получи гъст шоколадов крем. Охладете го добре. Развийте изпечения блат и го намажете с крема. Завийте отново на руло. Отрежете 1/3 от рулото, отрязаното парче поставете отстрани на по-голямото. Покрийте с шоколадовия ганаш и набраздете с вилица. Украсете по ваш вкус и желание! 
Да ви е сладко :)! Чаооо! 
Вижте тук:



7.12.2016 г.

Мъфини с портокал и шоколад


Рецептата е адаптирана от тук


Продукти:
100 гр. кафява захар
250 гр. брашно
2 яйца
80 гр. сирене ''Филаделфия''
80 мл. портокалов сок
50 мл. олио
1/2 от пакетче бакпулвер
100 гр. шоколадови капки
щипка сол
 настърганата кора на 1 портокал
1 ваниля 
пудра захар


В голяма купа изсипете захарта, добавете яйцата и разбийте с миксер за около 10 мин. Смесете брашното, щипка сол, бакпулвера и шоколадовите капки. От капките си оставете настрана малко за поръсване на мъфините. Към яйчената смес добавете сиренето (може да използвате  рикота, както е в оригиналната рецепта), олиото и изцедения портокалов сок. На порции прибавете брашното разбивайки с миксер на най-ниска степен. Ароматизирайте сместа с  ванилия и настърганата кора на един портокал. Напълнете 3/4  от хартиени формички.Поръсете всеки мъфин с капки шоколад.  Сложете ги в гнезда  за мъфини и изпечете на 170 гр. в предварително загрята фурна с вентилатор за около 10-12 мин. 
Поръсете кексчетата топли с пудра захар и да ви е сладко :)! Чаооо!  






1.12.2016 г.

Бадемови снежни топки


Продукти за около 45 бр. :
за тестото:
150 гр. брашно
100 гр. смлени обелени сурови бадеми
100 гр. краве масло
80 гр. пудра захар
2 жълтъка
4 с.л. прясно мляко
и още:
локум
нарязани парчета бадеми
пудра захар за поръсване



В купа сложете пресятото брашно, добавете смлените бадеми, жълтъците, захарта, прясното мляко и нарязаното на малки парчета краве масло. Замесете меко тесто. Малко лепнещо е, но когато започнете да оформяте топчетата набрашнявайте ръцете си, работи се лесно! 
От тестото късайте малки парчета (колкото орех). В средата на всяко сложете по парченце локум и парченце бадем. Оформете на малко топче. Подредете топчетета в тава застлана с хартия за печене. Оставете разстояние между тях, нямат никакъв набухвател, но се поразливат. Изпечете на 180 гр. в предварително загрята фурна за около 10 мин. Охладете сладките на решетка и ги поръсете обилно с пудра захар. 
 Чудни са, опитайте ги! Да ви е сладко :)! 



21.11.2016 г.

Обърнат орехов сладкиш


Продукти:
185 гр. брашно
3 яйца
250 гр. кафява захар
185 гр. краве масло
150 гр. орехи
100 мл. прясно мляко + 3 с.л. 
25 гр. какао
100 гр. черен шоколад
1/2 от пакетче бакпулвер



Сложете в малка тенджерка 60 гр. краве масло, 80 гр. кафява захар и 3 с.л. прясно мляко. Загрейте продуктите  докато захарта се разтопи около 1-2 мин. Застелете форма (24 см.) с откопчаваш се ринг с хартия за печене. Изсипете течноста и отгоре поръсете с начупените на едро орехи. Приберете формата в халдилник докато приготвяте кексовата смес. 


Сложете останалото краве масло и захарта в голяма купа. Разбийте с миксер около 10 мин. Прибавяйте едно по едно яйцата разбивайки непрекъснато. Смесете какаото, бакпулвера и брашното. Добавете го на малки порции към маслената смес. Излейте прясното мляко и разтопения на водна баня шоколад. Хомогенизирайте много добре продуктите. Извадете формата от хладилника и изсипете сместа върху орехите. Подравнете. Изпечете сладкиша на 170 гр. в предварително загрята фурна с вентилатор около 35-40 мин. Пробвайте за готовност с дървено шишче. Извадете сладкиша от фурната, изчакайте да се охлади и  внимателно го обърнете върху подходяща чиния. 
Да ви е сладко :)! Чаооо! 


17.11.2016 г.

Ябълкови питки


Прекрасни просто!  
С едно такова пръхкаво тесто и великолепен аромат на ябълки и канела! Рецептата от едно малко книжле със сладкиши с рикота  и в оригинал с плънка от череши и счукани бадеми, ама де череши през ноември! Докато чакам да цъфнат, вържат и узреят рекох да опитам  със сезонните ябълки и стафиди. И с круши ще я направя  някой ден, щото на Роби много му харесаха питките с чаша капучино за закуска! 


Продукти:
за тестото:
350 гр. брашно
100 гр. захар
100 гр. рикота
100 мл. олио
100 мл. прясно мляко
1 пакетче бакпулвер
щипка сол
1 ванилия
настърганата кора на 1 лимон
за пълнеж:
4 средни ябълки
1 ч.л. канела
50 гр. стафиди
80 гр. кафява захар
1 с.л. лимонов сок
и още:
ром за накисване на стафидите
20 гр. филирани бадеми
пудра захар



В чаша сложете стафидите, покрийте ги с ром и оставте за 15 мин. да омекнат.
След това  си пригответе ябълките, щото плънката трябва да е студена. Обелете ги и нарежете ба малки парченца. Сложете ги в удобен тиган, посипете с кафява захар, канелата и 1 с.л. лимонов сок. Сложете съда на котлона и гответе  около 10 мин. на слаб огън или докато омекнат. Разбърквайте от време на време. Свалете съда от огъня и оставете настрана да се охлади.  
В купа пресейте баршното, бакпулвера и щипка сол. Добавете захарта, рикотата, олиото, прясното мляко , ванилията и настърганата лимонова кора. Замесете меко тесто. Тестото е чудесно, много ароматно и леко за работа. 


От тестото направете 12 топки. Старайте се да са еднакви. Моите са 11, една не можах да сместя в тавата, а друга не ми се цапаше. На набрашнена повърхност разточете всяка топка, в средата и сложете по лъжица от плънката и оформете на малка топка. Подредете топките в подмазана с олио тава. Намажете ги с олио. Сложете в загрята на 170 гр. фурна с вентилатор и печете 15 мин. Извадете тавата от фурната, намажете топките отново с олио, поръсете с филирани бадеми и върнете във фурната. Довършете печенето до златист загар. 
Изпеченият сладкиш поръсете топъл с пудра захар. 
Да ви е сладко :)! Чаооо! 


9.11.2016 г.

Портокалови сладки с капки шоколад


Ако се замисляте вече за коледни сладки сложете в списъка за направа и тези които ви предлагам днес! Портокаловият вкус, леко намигващите шоколадови капки и шик визията са добър и красив  подарък за приятел или близък роднина. Рецептата няма да ви затрудни, вижте продуктите:


360 гр. брашно
1 яйце
100 гр. кристална захар
80 гр. краве масло
40 гр. шоколадови капки
кората и сока на 1 портокал
1/2 от пакетче бакпулвер
и за овалване на сладките:
100 гр. кристална захар
100 гр. пудра захар



Пресейте брашното и бакпулвера в голяма купа. Добавете захарта, яйцето, нарязаното на малки парчета студено краве масло и шоколадовите капки. Насържете портокаловата кора и изцедете сока. Добавете ги към останалите продукти. Замесете меко тесто. 
Огънете го в стреч фолио и приберете в хладилник за 30 мин. Застелете голяма тава с хартия за печене. От охладеното тесто късайте малки топчета (колкото орех). Овалвайте ги първо в кристална, а после в пудра захар. Подредете ги на разстояние. Изпечете сладките в загрята на 180 гр. фурна БЕЗ вентилатор за 15 мин. Извадете готовите сладки и охладете на решетка. Чудесна са! 
Да ви е сладко:)! Чаооо! 


24.10.2016 г.

Реден ябълков сладкиш


Предлагам ви поредния лесен, вкусен, че и диетичен ябълков сладкиш! Рецептата е от сп. ''Cucina moderna''!


Продъкти:
1 кг. ябълки сорт Golden
70 гр. брашно
50 гр. кафява захар + 1-2 с.л. 
20 гр. краве масло
2 яйца
100 мл. прясно мляко
сока на 1/2 лимон
щипка канела 


Ябълките съвсем не е задължително да са Golden, може да изберете и друг сорт само трябва да са сладки. Почистете ги от семките, обелете и нарежете на тънки кръгчета с ренде. Полейте със сока на половин лимон, щипка канела и поръсете с 1-2 с.л. кафява захар. С миксер разбийте яйцата и 50 гр. кафява захар докато станат на пяна. Добавете на струйка прясното мляко и разтопеното и леко охладено краве масло. На порции прибавете брашното. Излейте сместа при ябълките и объркайте добре всичко. Застелете форма (20 см.) с откопчаващ се ринг с хартия за печене. Наредете кръгчетата ябълки и излейте сместа, поразтръскайте формата за да се наместят добре редовете. Изпечете сладкиша на 180 гр. в предварително загрята фурна с вентилатор за около 30-35 мин. Освободете от формата  готовия сладкиш след като се е охладил напълно. Поръсете с пудра захар и..
.... да ви е сладко :)! Чаооо! Спорна седмица! 


19.10.2016 г.

Ореховки



Освен да ви кажа, че рецептата е много сполучлива, ореховките много хрупкави, правят се много бързо и също толкова бързо свършват друго няма! Адаптирана от тук, направена с лешници които смених с орехи! 


Продукти за 35-40 бр.:
200 гр.  орехи 
140 гр. пудра захар
3 белтъка 
60 гр. кристална захар
щипка сол
2 ванилии



Половината от орехите смелете ситно, другата малко по на едро. Смесете ги в купа заедно с пудрата захар и ванилиите. Разбийте за кратко белъците с щипка сол. Добавете кристалната захар и продължете разбиването до твърд сняг. Добавете към тях на порции смлените орехи бъркайки сместа от долу на горе бавно и внимателно. Застелете голяма тава с хартия за печене. С малка лъжичка вземайте от сместа и поставяйте на разстояние една от друга малки купчинки. Изпечете ореховките на 150 гр. в предварително загрята фурна (без вентилатор) за 30 мин. Не отваряйте фурната докато ореховките се пекат. Времето и градусите са напълно достатъчни! 
 За да се запазят хрупкави след като изстинат приберете в добре затварящ се стъклен буркан! 
Да ви е сладко :)! Чаооо! Хубава есенна вечер! 


18.10.2016 г.

Леща яхния с гъби и наденички



Как да не я споделя с вас, когато стана толкова вкусна!
Опитайте за да се уверите! 
Продукти за две порции:
250 гр. леща 
2 пресни  наденички
150 гр. гъби  (по ваш избор)
1 глава лук
 1 морков
стрък целина
1 дафинов лист
щипка прясна майорана или чубрица 
щипка магданоз
сол 
зехтин


Измитата леща изсипете в тенджера, покрийте я с вода и бъкнете за няколко минути. Излейте водата, налейте нова студена вода и добавете нарязания на ситно морков, лук и целина. Сложете дафиновия лист и 1 равна с.л. сол. Варете лещата 30 мин.
В по-плитка тенджера налейте 1 к.ч. зехтин. Сложете наденичките и запържете леко от всички страни. Изсипете гъбите, добавете майорана (ако нямате може да сложите чубрица) и магданоз и прехвърлете лещатата. Гответе яхнията още около 20 мин. 
Сервирайте топла и да ви е сладко :)!  


10.10.2016 г.

Бутер тарт с камамбер и бекон


 Направо си е гурме работа този много вкусен тарт!  Непременно трябва да го опитате! Рецептата е от италианското списание ''Vero cucina''! 



Продукти:
1 кръгъл лист бутер тесто (230гр.)
200 гр. камамбер
4-5 тънки резени пресен бекон
щипка риган 
щипка чер пипер


Разстелете бутер тестото на хартия за печене. Прехвърлете го с нея в тавичка (26 см.) Прегънете краищата на тестото навътре и ги надиплете красиво. Надупчете дъното на тестото с вилица. Започнете да редите хоризонтално и леко изправени ред бекон, ред камамбер. 
Сложете тарта в пердварително загрята  на 200 гр. фурна с вентилатор и печете 5 мин. след което намалете градусите на 170 и доопечете до приятен загар. Поръсете с щипка риган и по желание с щипка чер пипер. Нарежете тарта и поднесете топъл като предястие. 
Да ви е сладко :)! Чаооо и спорна нова седмица! 




6.10.2016 г.

Маслен пай с круши - Sbriciolata di pere


Тази вкусна рецепта ми изпрати моята фейсбук приятелка Светла Йорданова! Тъкмо се чудех какви да ги забъркам, когато на лични ми пристигна този разкош! Броя ябълките в къщи - 2, а трябват 4! Имах обаче 5 круши, така че реших проблема и с украсата! Рецептата е адаптирана от тук


Продукти:
 за тестото:
350 гр. брашно
170 гр. захар
170 гр. краве масло
1 яйце
1/2 пакетче бакпулвер
щипка сол
 за пълнеж:
4 круши 
80 гр. кафява захар
3 с.л. марсала (ликьорно вино) или 3 с.л. ром, коняк, бяловино,  каквото имате в къщи, крушите обичат да си пийват
сока на 1 лимон 


В купа пресейте брашното с щипка сол и половин пакетче бакпулвер. Добавете захарта, яйцето и поомекналото на стайна температура краве масло. Започнете да мачкате с ръце продуктите докато всичко стане на трохи. 
Обелете и нарежете на малки парчета крушите. В тиган сложете захарта, излейте 3 с.л. марсала и разтопете на котлона. Добавете нарязаните круши предварително поляти със сока на един лимон. Оставете ги да поврат 5-6 мин. и отстранете от котлона. Охладете.  


Ако не искате сладкиша да е така висок ползвайте тава с размер 26 см. Моята беше 22 см. Застелете тавата с намоктена и изцедена от водата хартия за печене. Изсипете половината от маслените трохи и подравнете. Отгоре сложете охладените круши и поръсете с останалите маслени трохи. Изпечете пая на 180 гр. в предварително загрята фурна с вентилатор за около 35 мин. Преди да извадите сладкиша от тавата изчакайте 10 мин. да се поохлади. Поръсете с пудра захар и украсете по ваш вкус. 
Да ви е сладко:)  Разкошен, ароматен и хрупкав сладкиш! 
Благодаря, Светла Йорданова




4.10.2016 г.

Рожден ден с лимонова торта


И тъй станаха 5 години откакто аз готвя и пиша тук, а вие четете, опитвате и споделяте! Понякога най-вероятно споменавате някои мои близки роднини, ако не ви хареса рецептата, но по-често сте щедри на похвали и комплименти!  За тези години блога се изпълни със 700 рецепти, има  близо 1 800 000 посещения ( по думите на Роби, който си няма какво да прави влиза да те чете:)  чудесни и много радващи ме  коментари! 
Благодаря Ви  от сърце!  


Рецептата за почерпка е много лимонова, но съвсем не кисела :)!
 Напревете си този разкошен лимонов сладкиш и бъдете здрави! 

Продукти:
за масленото тесто:
250 гр. брашно
100 гр. захар
75 гр. краве масло
1 яйце
2 с.л. прясно млако
щипка сол
настърганата кора на 1 лимон
за  кексовата смес:
140 гр. брашно
3 яйца
100 гр. захар
40 гр. краве масло
1/2 пакетче бакпулвер
щипка сол 
насърганата кора на 1 лимон
за крема:
400 мл. прясно мляко
3 жълтъка
150 гр. захар
50 гр. брашно
сока на половин лимон
настъргана лимонова кора 


Първо пригответе масленото тесто. В купа сложете всички продукти (кравето масло студено, нарязано на малки парчета) Замесете меко тесто, огънете го в стреч фолио и приберете в хладилник за 1 час. 
За крема в малка тенджерка излейте прясното мляко, добавете захарта, жълтъците, брашното, сока на половин лимон и настърганата му кора. Сложете на котлон и започнете веднага да бъркате с телена бъркалка докато крема  се сгъсти. Отстранете от котлона и охладете. Ор време на време го разбърквайте за да не се образува отгоре коричка. 

За кексовата смес:
В купа счупете 3 яйца и добавете 100 гр. захар. Разбийте с миксер до гладка, гъста смес. Смесете брашното с бакпулвера и щипка сол. На порции го добавете към яйчената смес. Излейте на струйка разтопеното и леко охладено краве масло. Ароматизирайте с лимоновата кора. 

За да ви е по-лесно да прехвърлите масленото тесто в тавичката го разточете на парче хартия за печене. След прехвърлянето му в тава (26 см.) оформете висок борд и подравнете краищата с къдрав нож. Надупчете дъното с вилица. Излейте крема. Подравнете. Върху крема внимателно изсипете кексовата смес. Подравнете отново. Изпечете тортата на 180 гр. в предварително загрята фурна с вентилатор за около 35-40 мин. Ако забележите, че отготе се препича покрийте с алуминиево фолио. Преди да извадиете сладкиша от тавата изчакайте да се охлади. Поръсете с пудра захар и ....
.... да ви е сладко :)! 
А аз се надявам и в следващите 5 години да сме заедно, за по-следващите ще мислим :)! 
Чаооо! Благодаря ви за търпението! :*  



2.10.2016 г.

Сливенски милинки


Кажете сбогом на диетичната си съвест и здравей на  нещо, соленичко, нещо блажничко, нещо много, много вкусно!  Преди не много години  закусвахме в училище с такива и им казвахме тавички:)!
  Рецептата е на Йоли, видях я при Мина и вече знаех, че ще я направя!  И как няма след подканящото им ''направете ги, ако още не сте''! 
Е, и аз ви казвам побързайте да ги опитате, едва спрях Роби да не излапа всичките!  


Продукти:
за тестото:
350 гр. брашно
200 мл. топла вода
2 с.л. зехтин
15 гр. свежа мая
1 равна ч.л. сол
1 равна ч.л. захар
за намазване:
100 гр. краве масло
5 ч.л. брашно
5 ч.л. вода
1 равна ч.л. сол
разбито яйце 




Разтворете маята в топлата вода. Пресейте брашното в купа. Добавете солта, захарта, зехтина и водата. Замесете меко тесто. Сложете го в купа, покрийте със стреч фолио и оставете да удвои обема си. Подмажете тавичка (28см.) с краве масло. От втасалото тесто оформете  топчета с големина на орех. Потопете ги в разтопено краве масло и подредете в тавичката. Сместта за намазване пригответе като към омекналото краве масло добавяте чаена лъжичка брашно, чаена лъжичка вода и бъркате енергично. На мен ми бяха много  солени, затова сложете  по-малко сол към сместа. Намажете милинките и оставете да удвоят обема си.  Разбийте едно яйце и намажете втасалите милинки. Изпечете на 170 гр. в предварително загрята фурна с вентилатор до приятен загар! 
Ние ги ядохме само солени, защото Роберто се ококори, когато му казах, че се поръсват с пудра захар, ама какво знае той! 
Да ви е сладко :)! Чаооо и да ви е честит новия месец! 
Благодаря, Йоли! Благодаря, Мина