29.01.2019 г.

Портокалов кекс - Ciambellone all'arancia




Продукти:
5 яйца
180 гр. захар
180 гр. брашно
3 с. л. портокалов сок
3 с.л. олио
настъргана кора от един портокал 
и още:
1 портокал за декорацията




Нарежете портокала на кръгове с еднаква дебелина. Поръсете със захар и оставете настрана.  В купа счупете яйцата, добавете захарта и разбивайте с миксер докато получите гъста кремообразна смес. Към нея на  порции добавете първо брашното, след това олиото и накрая портокаловия сок. Хомогенизирайте добре продуктите. Намажете с олио и набрашнете форма за кекс. Наредете кръгчетата портокал и изсипете кексовата смес. 


Изпечете кекса на 180 гр. в предварително загрята фурна за около 40 мин. Пробвайте за готовност с дървено шишче. Извадете изпечения сладкиш, изчакайте 5 мин. и обърнете формата на решетка. По време на печенето част от сместа влиза зад парчетата портокал. Ако искате да ги откриете просто махнете коричката която се е образувала. Поръсете кекса с пудра захар.
Да ви е сладко :)! Чаооо! 


25.01.2019 г.

Паста с пиле, рикота и спанак - Garganelli con pollo, spinaci e ricotta


Макар да готвя всеки ден паста скоро не съм ви предлагала рецепта. Опитайте това вкусно и питателно ястие, минава за първо и второ, десерта от вас! 



Продукти за две порции:
150 гр. паста в случая гарганели 
150 гр. пилешки гърди
100 гр. спанак
100 гр. рикота
1 скилидка чесън
щипка прясна мента (може и суха)
зехтин 
сол 



Нарежете пилешкото месо на малки късчета. В тиган налейте 1 к.ч. зехтин. Запържете месото с една наситнена скилидка чесън за 5 мин. Добавете нарязания суров спанак. Посолете ястието и оставете да се готви  на слаб огън около 7-8 мин. Овкусете с щипка прясна или суха мента и ако желаете щипка черен пипер. Добавете рикотата и разбъркайте продуктите добре. Отстранете тигана от котлона. В подсолена вряща вода сварете пастата според указанието на опаковката. Прецедете и веднага изсипете  в тигана със соса. Сложете тигана отново на котлона и хомогенизирайте добре всички продукти. Поднесете ястието топло, поръсено с настърган пармезан. 
Да ви е сладко :)! Чаооо!  



23.01.2019 г.

Баница щрудел - Torta croccante alle mele


Продукти:
6 бр. кори за баница
2 големи ябълки
100 гр. галета
100 гр. краве масло
50 гр. стафиди
50 гр. орехови ядки
4 с.л. кафява захар
сока на половин лимон
1 к.л. канела


Обелете и нарежете на малки парчета ябълките. Полейте ги със сока на половин лимон, поръсете с кафявата захар и канелата, добавете стафидите и нарязаните орехови ядки. Объркайте добре продуктите. Застелете с хартия за печене форма (20 см.) с откопчаващ се ринг. Поставете една кора като оставите краищата извън тавичката. Намажете кората с разтопено краве масло и поръсете от ябълковата плънка. Постъпете така с всичките 6 бр. кори. Загънете краищата на корите навътре. Намажете щрудела отгоре с краве масло и поръсете с малко кафява захар. 


Изпечете баницата на 180 гр. за около 35 мин. или до приятен загар. Освободете от формата и охладете на решетка. Поръсете с пудра захар. 
Да ви е сладко :)! Чаооо! 


Рецептата е адаптирана от тук!


20.01.2019 г.

Маслен пай с кокосов крем - Crostata con crema al cocco


Още една перла в короната от кростати в блога! Удивително е това маслено тесто така обичащо се с кремчета най-различни, мармалади, рикота, шоколад!  С вкус на портокал, лимон, ванилия, кокос! Винаги е вкусно, винаги! Масленият пай, който  ви предлагам днес носи и друго име - кростата чудесна! Рецептата е адаптирана от тук, на вас оставям да я опитате! 


Продукти:

за тестото:
250 гр. брашно
115 гр. краве масло
100 гр. захар
1 яйце
1 ч.л. бакпулвер
1 ванилия
настъргана лимонова кора 

за кокосовият крем:
90 гр. краве масло
90 гр. захар
2 яйце
45 гр. кокосови стърготини 
4 с.л. кисело мляко
настъргана лимонова кора 


Дългата тавичка не е задължителна, може да ползвате кръгла с размер 20 см. В купата на робота сложете пресятото с бакпулвера и ванилията брашно. Добавете едно  яйце, захарта, настърганата лимонова кора и нарязаното на парчета студено краве масло. Включете робота на най-ниската степен и месете докато получите гладко тесто. Извадете тестото, огънете го в стреч фолио и приберете в хладилник. Докато тестото се охлажда. включете фурната на 180 гр. да загрява и направете крема така:
В купа сложете омекнлото краве масло и захарта. Разбийте с миксер до гладък крем. Добавете едно след друго яйцата все така разбивайки. Сложете кокосовите стърготини и лимоновата кора. Хомогенизирайте сместа добре и добвете киселото мляко. Разбъркайте с лъжица. 


Разточете тестото на набрашнена повърхност. Внимателно го прехвърлете в тавичката като оставите висок борд. Надупчете дъното с вилица. Изсипете крема и подравнете добре. Изпечете масления пай за около 30 мин. в загрята на 180 гр. фурна с вентилатор. Охладете пая преди да го нарежете. 
Да ви е сладко :)! Чаооо! 



9.01.2019 г.

Пица с пръжки - Pizza coi grasselli


За много години и честита 2019! 
Бъдете здрави, бъдете щастливи, бъдете влюбени, пътешествайте, похапвайте сладко и се радвайте на живота! И като казах похапвайте с тази много вкусна, мазничка пица ще похапнете наистина сладко и нека така ви върви през цялата година! Рецептата е типична за регион Марке-Италия  в който живея. И както се вижда от пръжките, кога друг път да се направи освен през декември и януари когато са прасчовите празници!  


Продукти:
300 гр. бяло брашно
100 гр. фино смлян грис - semolino 
15 гр. мая от кубче
200 мл. вода
50 мл. бяло вино
150 гр. добре отопени пръжки
настърганата кора на един портокал
щипка черен пипер
щипка настъргано индийско орехче
1 ч.л. сол
1/2 ч. л. захар 
1 с.л. разтопена свинска мас


Смесете двете брашна. Добавете солта, щипка черен пипер, щипка индийско орехче и настърганата портокалова кора. Излейте водата с разтворената мая и захар, бялото вино. Добавете пръжките. Замесете меко тесто. Сложете го в намаслена купа, покрийте с парче найлон и кърпа. Оставете купата на топло докато тестото удвои обема си. На парче хартия за печене леко разточете втасалото тесто. Прехвърлете в тава и оставете за 20 мин. докато тестото се отпусне.  Изпечете пицата на 220 гр. в предварително загрята фурна с вентилатор за около 10 мин. или до приятен загар. 
Да ви е сладко :)! Чаооо!