28.08.2020 г.

Шоколадов сладкиш Линд


Продукти:
за шоколадовият блат:
100 гр. черен шоколад Линд (lindt) 
100 гр. брашно
130 гр. захар
40 гр. краве масло
3 яйца
2 ч.л. равни бакпулвер (сложих една)
за шоколадовият ганаш:
100 гр. черен шоколад Линд
100 гр. млечен шоколад Линд
250 мл. сметана
30 гр. краве масло 



Разбийте с миксер яйцата и захарта до гладък, гъст крем. Добавете пресятото с бакпулвера брашно. Излейте разтопения на водна баня шоколад с краве масло и хомогенизирайте сместа. Подмажете с краве масло и набрашнете добре тавичката 28 см. с повдигнато дъно. Ако нямате такава ползвайте форма с откопчаващ се ринг със същия размер, а след като сладкиша се охлади го върнете отново в нея и залейте с шоколадовия ганаш. 


 Излейте шоколадовата смес в подмазаната тава и изпечете блата за около 10 мин. в предварително загрята на 180 гр.  фурна без вентилатор. Не го препичайте за да не стане сух. Изчакайте 3-4 мин. и след това извадете сладкиша от тавата. Охладете на решетка. Пригответе ганаша.
В тенджерка загрейте сметаната с 30 гр. краве масло. Сложете начупения черен и млечен шоколад и бъркайте докато шоколадовата смес стане гладка. Излейте я в отвора на  изпечения блат . Охладете и украсете по ваш си вкус. 
Да ви е сладко :)!  

Рецептата е от тук!


19.08.2020 г.

Спагети с бекон и пюре от летни зеленчуци - Spaghetti con crema di verdure estive


Продукти за две порции:
170 гр. спагети
100 гр. пушен бекон
1 печена червена чушка
1 печен патладжан
сол
зехтин
скилидка чесън 
щипка черен пипер 


Изпечете пиперката и средно голям патладжан. Обелете ги, нарежете на парчета, добавете 2 с.л. зехтин, щипка черен пипер, сол и скилидка чесън. Пасирайте до гладкост. В тиган налейте зехтин, добавете бекона и изпържете за кратко. Изсипете пюрето, разбъркайте и отстранете съда от котлона. 


Сварете спагетите в тенджера с подсолена вода според указанието за време на опаковката. Аз ползвам спагети на Barilla №5 готови ал денте за 9 мин. Прецедете сварените спагети и веднага прехвърлете в топлия сос. Върнете съда на котлона и разбъркайте, ако ви се струват много сухи излейте няколо с.л. вода от варенето на спагетите. Насипете в чинии и веднага сервирайте! 
Да ви е сладко! :) 


18.08.2020 г.

Разядка с печен патладжан и сусам


Продукти:
2 големи патладжана
сол
 2-3 с.л.слънчогледово олио
1 с.л. лимонов сок
1 с.л. сусам 



Загрейте фурната на 200 гр. и изпечете патладжаните. Срежете ги на две, с лъжица изгребете изпечената вътрешност. Към нея добавете 2-3 с.л. олио, лимонов сок и сол. Пасирайте до гладкост. Изсипете разядката в подходяща купа и поръсете със запечен на сух тиган сусам! 
Остава да мажете препечени филийки и да ви е сладко :)! 


17.08.2020 г.

Картофена супа с бекон



Продукти:
500 гр. картофи
2 моркова
1 стрък селъри
1 глава лук
сол
зехтин
2 с.л. сирене тип филаделфия 
3-4 тънки ленти бекон
майорана
черен пипер 



Обелете и нарежете картофите на кубчета. Нарежете морковите , лука и селърито. Покрийте зеленчуците с вода. Посолете и налейте 2-3 с.л. зехтин. Захлупете тенджерата, сварете зеленчуците до омекването им. Към сваренте зеленчуци добавете 2-3 с.л. сирене тип филаделфия и пасирайте до гладкост. Овкусете с черен пипер. Запечете няколо ленти бекон на грил тигана. Поднесете купичка топла супа с изпечена лента бекон, поръсена с листенца майорана. 
Да ви е сладко! :) 

14.08.2020 г.

Пуешки руладини с омлет и бекон



Продукти:
3 бр. пуешки пържоли 
2 яйца
щедра щипка настърган пармезан
3  тънки резана пушен бекон
сол
черен пипер
2 скилидки чесън
розмарин
бяло вино
за картофеното пюре:
500 гр. картофи 
бучка краве масло
1 к.ч. прясно мляко
сол 



Сложете пържолите между две парчета найлон и ги начукайте. Овкусете със сол и щипка черен пипер. Разбийте две яйца и добавете към тях щедра щипка пармезан. В тиган налейте 2 с.л. зехтин, излейте разбитите яйца и изпържете един омлет. Нережете омлета на 3 ленти. В средата на всяка пържола сложете по парче омлет, а върху него тънко нарязана лента бекон. Завийте на руло и забодете с клечка за зъби. 


 В тиган загрейте 1 к.ч. зехтин, пуснете 2 скилидки чесън и клонче розмарин. Добавете пуешките рулца, запържете ги до златист загар и полейте с бялото вино. Налейте 1 к.ч. топла вода, посолете и захлупете съда. Гответе докато руладините останат на мазнина. Сварете картофите, пюрирайте ги още топли, добавете бучка краве масло и прясното мляко. Разбъркайте енергично с вилица докато пюрето стане пухкаво. Сервирайте руладините върху канапе от картофено пюре поляти с мазнината от пърженето им. 
Да ви е сладко :)!  


13.08.2020 г.

Грилован патладжан с майонезен рибен сос - Melanzane tonnate


Продукти:
1 голям патладжан
сол
зехтин
каперси
лимон
прясна майорана 
за майонезения рибен сос:
120 гр. риба тон от консерва 
1 к.ч. прясно мляко
2 к.ч. слънчогледово олио
1 с.л. лимонов сок
1 ч.л. горчица по желание
1/2 ч.л. сол
2-3 бр. каперси   



Измийте и подсушете патладжана. Нарежете го на тънки филии, посолете и сложете в гевгир за 30 мин. докато се отцеди горчивата вода. Загрейте грил тиган и изпечете филиите патладжан. Полейте ги със струйка зехтин. Смесете прясното мляко и олиото. Добавете сол, лимонов сок, 2-3 бр. каперси и горчица (по желание). Разбийте продуктите с пасатор до получаване на гладка смес, добавете прецедената от олиото риба тон и продължете разбиването до хомогеност. 


Наредете патладжана в чиния за сервиране, полейте с майонезения сос и украсете с пресни листа майорана, каперси и резенчета лимон. Много, много вкусно! 
 Може да си намажете и препечени филийки с майонезения сос, да ви е сладко :)! 



11.08.2020 г.

Мус рикота с кафе и шоколад - Mousse di ricotta al caffè e cioccolato

Нежен мус с рикота и кафе върху шоколадово канапе-това е десерта днес! Поднесоха ни подобен в едно малко селце с 25 жители и много уютен ресторант. Не попитах за рецептата,  но още  там потърсих в нета и от многото  избрах тази



Продукти:
за рикота мус:
320 гр. рикота
3 с.л. мед 
1 к.ч. кафе еспресо
за шоколадовия мус:
100 гр. черен шоколад
100 мл. сметана
1 с.л. кафе на зърна 


В малка тенджерка сложете рикотата, излейте 1 кафяна чашка силно кафе еспресо и сложете съда на котлона. Бъркайте енергично с телена бъркалка докато сместа се затопли и хомогенизира. Отдръпнете съда от огъня, подсладете с 3 с.л. мед и разбийте с пасатор до пухкав крем. Охладете, покрийте съда с парче найлон и приберете в хладилник за 2 часа. 


Излейте сметаната в малка тенджерка, добавете 1 с.л. кафе на зърна и кипнете. Отстранете от огъня и оставете зърната за 30 мин. да киснат в сметаната и я ароматизират след което прецедете. Начупете шоколада, добавете го в сметаната и разтопете на слаб огън като бъркате енергично до получаване на хомогена смес. Шоколадовият мус налейте по равно в 4 чаши. Приберете чашите в хладилник за 1 час. 
След като шоколадовия мус стегне насипете рикотата. Украсете със зърна кафе, полейте с шоколадов, карамелен или кафеен топинг и да ви е сладко :)! 

 

8.08.2020 г.

Адана кебап

Продукти:
300 гр. телешка кайма
200 гр. агнешка кайма
1 бр. червена печена пиперка
кимион-щипка
магданоз-щипка
черен пипер-щипка
червен пипер-щипка
лют червен пипер-по желание
1 глава кромид лук
2 скилидки чесън 
олио

Нарежете лука, печената пиперка, магданоза и скилидките чесън на много ситно. Сложете ги в купа и добавете двата вида кайма. Овкусете с щедра щипка кимион, черен пипер и червен пипер. Лют пипер сложете по желание. Объркайте много добре продуктите, покрийте купата с парче найлон и приберете в хладилник за няколко часа, а ако имате търпение да чакате  и за едно денонощие. 

За изпичането на адана кебапа е хубаво да имате плоски, дълги , метални шишове.  Имаме  такива, които Роберто даже не помни откъде са се взели в къщи!  С тези шишове кебапа се изпича добре и отвътре след нагряването им. Та запалвате барбекюто и докато стане жарта си пригответе шишовете. Направете две големи топки от овкусената кайма. Нанижете ги на шишовете и с ръце оформете кебапа по дължината им.  Изпечете адана кебапа до приятен загар и поднесете с печени зеленчуци! Много вкусно, много! 
Да ви е сладко! :)  

 

7.08.2020 г.

Студена салата с октопод, маслини и нахут - Insalata fredda di ceci e polpo



Продукти:
1 октопод около килограм
400 гр. нахут от консерва
100 гр. черни маслини
1 с.л. мариновани каперси
2-3 чери домати 
1 мала глава кромид лук
щипка прясна майорана 
щипка магданоз
сол зехтин
лимонов сок
дафинов лист
черен пипер 


Сварете октопода с 2-3 листенца дафинов лист и 1 с.л. черен пипер на зърна за около 40 мин. Свареният октопод нарежете на малки парчета. Прецедете нахута и го измийте за кратко в студена вода. Сложете го в голяма купа, добавете нарязания октопод, каперсите, маслините, нарязаните домати и лук. Овкусете с щипка прясна майорана, щипка магданоз и щипка черен пипер. Полейте със струйка зехтин, сока на един лимон. Объркайте добре всички продукти. Изсипете в подходяща чиния. Поднесете салатата охладена. 
Да ви е сладко! 

5.08.2020 г.

Зеленчуков щрудел с бутер тесто - Strudel di verdure



Продукти:
1 правоъгълен лист бутер тесто около 250 гр.
1 малка тиквичка
1 малка глава лук
1 малък патладжан
1 малка пиперка
2 домата
50 гр. настърган пармезан (може кашкавал)
2 с.л. галета
магданоз
щипка черен пипер
сол
зехтин
сусам за поръсване 



Нарежете патладжана на кубчета, посолете и оставете за 30 мин. докато се отцеди горчивата вода. Нарежете лука на ситно, запържете го за кратко в загрят зехтин. Пуснете нарязаните чушка, тиквичка, патладжан и домати. Овкусете със сол и щипка черен пипер. Налейте 50 мл. топла вода, захлупете съда и задушете зеленчуците докато останат на мазнина. Отдръпнете съда от котлона и поръсете с щипка наситнен магданоз. Когато зеленчуковата плънка се охлади поръсете с настърган пармезан и 2 с.л. галета. Объркайте добре продуктите. 


Разстелете бутер тестото на парче хартия за печене. Разположете по дължина плънката, а от двете страни нарежете тестото на ленти с ширина 2 см. Изплетете щрудела като прехвърляте лентите от едната на другата страна, а в двата края подгънете тестото. Намажете щрудела с прясно мляко и поръсете обилно със сусам. Изпечете на 200 гр. в предварително загрята фурна без вентилатор за 5 мин. след което намалете градусите на 180 и довършете печенето до приятен загар. Изчакайте щрудела да се охлади напълно преди да го нарежете. 
Да вие  сладко! :) 

4.08.2020 г.

Леопардово руло с шоколадов крем - Rotolo leopardato



Леопардово започва август-неделята на лятото както прочетох  някъде из фейсбук! 
 Рулото което ви предлагам е вкусно, пухкаво и шоколадово!  


Продукти:
за блата:
5 големи яйца
5 с.л. захар
5 с.л. брашно
1 внилия
25-30 гр. какао 
за крема:
300 мл. прясно мляко
3 с.л. захар
35 гр. нишесте 
2 жълтъка
100 гр. шоколад

 
Сложете яйцата в купа, добавете захарта и разбийте на много гъста пяна. На порции добавете пресятото с ванилията брашно и хомогенизирайте добре сместа. В две купички си отделете от нея по няколко лъжици и оцветете с какао, като едната направете по-тъмна. Застелете голямата тава на печката с парче хартия за печене. С помоща на лъжица изсипете от по-светлата смес различни по големина кръгове като ги разнесете  в неправилна форма. Тъмната смес сложете в шприц и направете контур на светлите форми. Сложете тавата в загрята на 180 гр. фурна и изпечете петната за 3 мин. 


Извадете тавата от фурната и изсипете кексовата смес, подравнете. Изпечете блата за 5-6 мин. Обърнете върху кърпа и навийте на руло. Внимавайте петната да останат отгоре! Докато рулото се охлажда направете крема. В тенджерка излейте млякото. Добавете захарта, жълтъците и нишестето. Сложете съда на котлона и започнете веднага да бъркате докато крема се сгъсти. Отстранете съда от котлона и добавете начупения шоколад. Бъркайте енергично докато се разтопи. Охладете крема. Развийте изпечения блат и намажете обилно с шоколадовия крем, завийте отново.  Изчакайте час-два преди да нережете рулото.
Да ви е сладко! :)