23.11.2020 г.

Кюфтета фрикасе-Polpettine in fricassea


Едно от любимите ми ястия-фрикасето! 

Продукти:
300 гр. кайма
1 малка глава лук
2-3 с.л. галета
щипка магданоз
щипка черен пипер
щипка настъргано индийско орехче
1 малко яйце

за зеленчуковия бульон:
1 морков
1 стрък селъри
1 глава лук
вода около 1 л. 

за соса:
200 гр. кисело мляко
2 жълтъка
2 с.л. брашно
сол 
1 к.ч. зехтин 
шипка индийско орехче
лимонов сок 


В купа сложете каймата, добавете галетата, едно малко яйце, настъргана глава лук и всички подправки. Измесете каймата и направете малки кюфтенца. Оваляйте ги в брашно. В тенджера налейте около 1 л. вода. Добавете нарязаните на едро лук, морков и селъри. Посолете и пуснете кюфтенцата да се сварят за около 15 мин. Извадете ги, а бульона прецедете.  В тенджера загрейте 1 к.ч. зехтин и запържете 2-3 с.л. брашно. Налейте от бульона и бъркайте докато соса се сгъсти до консистенция на рядка боза. Пуснете кюфтенцата в соса, кипнете за кратко. Разбийте киселото мляко с двата жълтъка. Разредете с малко от врящия сос и върнете застройката в тенджерата. Овкусете с няколко капки лимонов сок и щипка индийско орехче. Отдръпнете съда от котлона. 
При поднасяне поръсете отново с индийско орехче. 
Да ви е сладко! :) Чаооо и хубава нова седмица! 

В блога може да намерите рецепта за:


 

1 коментар: