9.08.2019 г.

Фрикасе с гъби печурки - Fricassea di funghi champignon



Ако обичате като мен фрикасе тази рецепта ще ви хареса много!
 Стана чудно вкусно, затова опитайте! 



Продукти за две порции, както винаги едната за мен, а другата пак за мен:)
350 гр. дребни гъби култивирани печурки
2 с.л. брашно
40 гр. карве масло
3 с.л. зехтин
щипка черен пипер
щипка магданоз
за застройката:
1 жълтък
2 с.л. кисело мляко 



Измийте и нарежете на филийки гъбите. Сложете ги в литър  подсолена вода и сварете до готовност. Използвайте малки гъби вътрешноста им е още бяла, големите ще направят бульона тъмен, а оттам фрикасето ще добие неособено приятен тъмен цвят. В удобна тенджерка разтопете кравето масло със зехтина. Запържете две с.л. брашно до златисто. Изпържете добре брашното за да няма фрикасето вкус на сурово брашно. Налейте от бульона в който са вряли гъбите и бъркайте енергично с телена бъркалка за да хомогенизирате добре  фрикасето. Гъстотата му трябва да бъде като рядка боза. Сложете гъбите, подправете с щипка черен пипер и няколко капки лимонов сок. 
Разбийте за кратко един жълтък с две с.л. кисело мляко. Излейте го във врящото на слаб огън фрикасе, разбъркайте няколко мин. и отдръпнете от огъня. Поднесете фрикасето поръсено със ситно нарязан магданоз. 
Да ви е сладко! :) Чаоооо! 


9 коментара:

  1. Като малка хич не обичах фрикасе, а сега го обожавам! Страхотно ястие, Ваня, благодаря за рецептата и подсещането за това чудесно ястие 😘!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти, Сонче!
      Ще се радвам да опиташ, чудесно и лесно ястие!😘

      Изтриване
  2. Страхотна рецепта! Облизахме си пръстите. Горещо препоръчвам! Благодаря Ви за рецептата.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Тони!
      Много ми харесва когато някои сподели вкуса ми, за такива коментари списвам блога!🙂
      Радвам се, че сте си хапнали вкусно!
      Хубави събота и неделя!🙂

      Изтриване
  3. Ваня,
    не сме почитатели на фрикасето, но тази рецепта ми хареса много и ще я приготвя.Дано се хареса у дома.
    Поздрави !

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Фрикасето е много вкусно, Ели! Препоръчвам ти да го опиташ!

      Изтриване
  4. Хареса ми не само рецептата, но и разпределението на порциите от това вкусно ястие:)

    ОтговорИзтриване
  5. Чудесно обяснена рецепта!
    Изобщо не бях обръщала внимание на вътрешността на дребните гъбки, може би защото купувам по-едри, а от там и по-тъмния цвят на ястията, което ми беше неприятно! Сега си обясних защо!
    Благодаря Ви за тази подробност!
    Ще се съобразявам с това!
    Харесва ми всичко, което публикувате! Това е и моят вкус!
    Роси Димова (Rosarioo Dimova)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Роси! Радвам се, че съм била полезна! Да Ви е сладко с рецептата ми! ❤️

      Изтриване