Тиква ли е, крем ли е, карамел ли не знам, но така три в едно стана такъв есенен разкош, който да си кажа право не очаквах! Купих си преди няколко дни едно тикве с мисълта да си го нарежа на локумчета, залея с прясно мляко и яйца и изпека във фурната. После пък не ми се режеха локумчета и водейки се от крилатата мисъл ''накарай мързеливия да работи, че да те научи на акъл'' :) изрязах капаче, почистих тиквето от семките и .....вижте по надолу как го приготвих!
Продукти:
тиква около 1 кг.
500 мл. прясно мляко
4 яйца
4 с.л. захар + 2-3 за карамела
2 ванилии
брашно
Разбийте яйцата и захарта за кратко, добавете прясното мляко и ванилиите. Карамелизирайте 2-3 с.л. захар . Поръсете обилно с брашно почистената тиква. Излишното изтръскайте. На дъното изсипете карамела и излейте млечната смес.
Сложете тиквеното капаче, и прехвърлете тиквата в голяма тенджера. Налейте вода достигаща на 1 пръст от отвора на тиквата. Сложете във фурна загрята на 160-170 гр.и печете около 2 часа. Внимавайте много водата в тенджерата да не заври. Или намалете температурата или отваряйте от време на време фурната.
Опечената тиква извадете веднага от водата! Изчакайте пълното и' охлаждане преди да я нарежете!
Да ви е сладко :)! Чаоооо и хубава есенна вечер:* !
Не, не гледайте календара, днес не е Св. Валентин, а повод с този ''сърдечен'' сладкиш да отпразнуваме с Роби годишнина от първата ни среща :)!
Сега навън е слънчево и топло, но преди няколко години съвсем не беше така. Денят мрачен, ветровит и дъждовен типично октомврийски и аз люто се разкайвах, че приех тази среща! Тръгнах с едно чадърче от тези, който и при най-лек повей на вятъра вече не приличат на чадър, а на обърната нагоре гъба и спици стърчащи във всички земни посоки. Наближавайки мястото на срещата вече достатъчно ядосана и измокрена се питах дали да не се върна обратно когато видях Роби да стои джентълменски и без чадър под дъжда очаквайки ме! Никога после не съжалих, че не се върнах!
От тогава все се шегуваме: аз казвам, че ми дължи един чадър, а той се опъва, че няма да ми купи за да не си тръгна:)!
Ако не беше тази среща нямаше да има и сладкиш :))...а рецептата за него е от сп. ''In tavola''!
Трябват ви:
200 гр. брашно
100 гр. краве масло
150 гр. смлени орехи
200 гр. захар
100 мл. прясно мляко
3 яйца
1 бакпулвер
1 ванилия
1 с.л. олио
За глазурата:
200 гр. черен шоколад
бучка краве масло
1 к.ч. сладкарска сметана
кокосови стърготини
Сладкиша се приготвя много бързо. Счупете яйцата в купа, добавете захарта и разбийте с миксер до побеляване. Брашното размесете с бакпулвера и ванилията. Добавете го на порции като бъркате с дървена лъжица. Излейте разтопеното краве масло и 1 с.л.олио. Сега е редът на смлените орехи и последно прибавете прясното мляко. Хомогенизирайте сместа добре. Ако използвате кръгла тавичка нека тя е 26 см. Намажете с олио и набрашнете формата за печене. Изсипете сместа, подравнете и изпечете сладкиша на 170 гр. за около 30 мин.Охладете готовия сладкиш на решетка. Може да го поръсите само с пудра захар ...а може да разтопите на водна баня продуктите за глазурата и украсите по ваш вкус! И в двата случая да ви е сладко :)!
Чаоооо! Хубави събота и неделя!
Продукти за 2 порции:
200 гр. нахут
1 морков
1 стрък селъри(целина)
1 глава лук
1 домат
щипка розматин
1-2 листа салвия
100 гр. бекон
3 гъби
зехтин
чер пипер
1 к. ч. бяло вино
Накиснете нахута в студена вода за 12 часа. Набъбналия нахут измийте, сложете в тенджера с вода, добавете нарязаните лук, морков, целина и домат, овкусете със сол и подправките и варете на умерен огън докато омекне. Изчакайте ястието да се охлади и пасирайте.
В тиган налейте зехтина и запържете бекона, излейте бялото вино, изчакайте за минутка да се изпари алкохола и добавете гъбите. Посолете, поръсете с чер пипер, захлупете съда и задушете докато остане на мазнина.
Сервирайте крем супата топла с бекона и гъбите поляти със зехтина от задушаването им.
Да ви е сладко :)! Чаооо и спорна седмица!
Защо есенна ли? Защото аромата и' на топъл сливов конфитюр и ябълки за мен е най-есенния и вкусен аромат!
Продукти:
За тестото:
230 гр. брашно
110 гр. краве масло
100 гр. захар
1 яйце
1-2 ванилии
щипка сол
1/2 ч. л. бакпулвер
За гарниране:
200 гр. конфитюр от сини сливи
2 ябълки
щипка кафява захар
пудра захар
Замесете меко, маслено тесто от изброените продукти. Направете го на топка, завийте в стреч фолио и приберете в хладилник за 1 час.
Застелете тавичка (ако е кръгла 24 см., ако е правоъгълна 19/28см.) с хартия за печене.
Разточете тестото и го прехвърлете в тавата. Оформете страничен висок борд. Надупчете дъното на тестото с вилица. Покрийте го равномерно с конфитюр, а отгоре наредете нарязаните на тънки резени ябълки. Поръсете с кафява захар.
Изпечете кростатата на 180 гр. около 25-30 мин. в предварително загрята фурна.
Извадете я веднага от тавата и охладете върху решетка. Поръсете с пудра захар.
Да ви е сладко:)!
Чаооо!
За приготвянето на това ястие има много и най-различни рецепи, но едно е винаги общото: във всички тях участват миди, гамбери, калмари, скампи, москардини и няколко вида риба-coda di rospo, scorfano, cernia, razza. Все неща, които трудно се намират в Б-я!
Споделям рецептата, защото може да опитате да я приготвите с някои от нашите черноморски риби и микс от морски дарове(това поне знам, че го има замразено)!
Рецептата е адаптирана от тук!
Продукти за 2 порции:
500 гр. от няколко вида риба и морски дарове
1 лукче''шалот''
2 скилидки чесън
200 гр. обелени и нарязани на кубчета домати
2-3 с.л. дом. пюре
чер пипер
1 к. ч. бяло вино
магданоз
щипка едро смлян лют червен пипер
В дълбок тиган налейте зехтин и запържете нарязания лук, чесън и магданоз! Добавете нарязаните на малки парчета риби, излейте бялото вино и изчакайте няколко минути преди да добавите доматите и доматеното пюре. Посолете и овкусете с черния и лютия червен пипер. Оставете ястието да поври 10 мин.
Прибавете морските дарове и гответе още 5-6 мин. Сервирайте в чинии на дъното на които сте сложили препечени филийки, а върху тях изсипете 1-2 черпака от супата.
Това е рецепта-класика!
Преди време видях в едно списание ястието поднесено в малки купички с тестени капачета. Използвах готово тесто за пица! След като беше готова супата я насипах в купичките, покрих с капачета от тесто и изпекох на 250 гр. за 10 мин. Тук при сервирането махнах капачето и изсипах супата в него! Снимка няма, щото видях в погледа на Роби готовност да забрани снимането със закон:)!
Чаооо! Спорна нова седмица!
Да ви кажа отдавна не съм попадала на такъв чудесен сладкиш! Рецептата е от сп. ''Un mese in cucina''. В сладкиша няма брашно и според мен може да се намали малко от захарта, защото 200 гр. ми се видяха много, но реших да спазя рецептата, вие преценете за вас!
Продукти:
250 гр. обелени сурови бадеми
200 гр. захар
4 яйца
щипка сол
бучка краве масло
2 портокала
Разделете жълтъци от белтъци. Към жълтъците добавете захарта и разбивайте с миксера до побеляване. Добавете ситно смлените бадеми и сока от единия портокал. Разбийте с щипка сол белтъците на твърд сняг. Добавете ги на порции към основната смес. Хомогенизирайте добре. Застелете с хартия за печене дъното и стените на форма (24 см.) с откопчаващ се ринг. Намажете с разтопеното краве масло. Изсипете сместа и изпечете сладкиша на 170 гр. за около 25-30 мин.! Изчакайте да се поохлади и освободете от формата.
Нарежете кората от другия портокал на ивички. Сложете в малка тенджерка 100 гр. захар и 1 с.л. вода. Поставете на котлона и когато захарта се разтопи сложете портокаловите лентички. Варете на слаб огън докато се изпари течността и коричките се озахарят добре.
Охладеният сладкиш поръсете със пудра захар и украсете по ваш вкус! Чудесен е!
Да ви е сладко! :) Чаооооо! Хубав уикенд!
Тези от вас, които редовно четат блога ми знаят за подаръка, който обявих в поста за втория рожден ден на блога, красив тефтер изработен от дъщеря ми Наталия!
Искам и тук да Ви благодаря за топлите думи, отделеното време и приятелство!
От всички коментари премахнах един анонимен ''м'' , този на моята дъщеря, а от повтарящите се оставих само по един! Резултатът:
56 коментара , а печелившия номер е коментар 21
Честито, Живе! Освен електронния, имаш още един тефтер:)!
Досега свързвах дафиновия лист с гювечи, трушии, телешко, а той имал и друго приложение! И кой, ако не италианците могат да го превърнат в чудно ароматен и дъхав ликьор!
А аз видя ли рецепта за ликьор бързам да я забъркам и после нямам търпение да изчакам за да опитам :) .....Тази рецепта дойде с новия брой на сп. ''Un mese in cucina''- веднага си я заплюх:)!
Имам дафиново дръвче в двора(това на снимката по-долу), посадих го преди 2 год., но едва тази започна да расте....сигурно му трябваше време да се поогледа дали му харесва в моя двор:)!
За ликьора в рецептата пишеше, че се пие силно охладен и подпомага храносмилането ....то всички тукашни ликьори се пият с това извинение:))! Аз дали ще го пия или не не знам, но Роби след обяда дръпва по чашка-хареса му много!
Ето какво да си набавите ако решите да го направите:
20 пресни дафинови листа
300 мл. чист алкохол 95%
500 мл. вода
300 гр. захар
Измийте и подсушете дафиновите листа, Сложете ги в удобен буркан и ги залейте с алкохола. Приберете буркана на хладно и тъмно място.
След 10 дни прецедете течността, кипнете захарта и водата, изчакайте да се охлади добре и смесете алкохола и сиропа. Налейте в бутилка и съхранявайте във фризер. След всеки обяд или вечеря пийвайте (олеее, дано написах правилно пийвайте) по чашка и се радвайте на добро храносмилане :)!
Чаооо! Лека и топла вечер!
Благодаря от сърце на всички за поздравленията и комплиментите, които ми написахте в предния пост! Зарадвахте ме и съм трогната от вниманието Ви! Вземах си забележка и от коментар 53-ти за интервалите, препинателните знаци и тяхното значение! Благодаря!
Сега да не вземе да ми пише и някой професионален фотограф със забележка за ъгъл, цвят и светина по снимките ми:)! Любител съм и Не съм сърдита, ей:) .....не си го и помисляйте:)!
Благодаря ви тук за да не объркам жребия за наградата, а нея ще изтегля в петък!
Да се върна вече на рецептата с научения урок за препинателните знаци:) .....A тя е адаптирана от тук!
Продукти:
200 гр. царевично брашно
800 мл. вода
3-4 гъби култивирани, горски, каквито имате
1-2 пресни наденички
1/2 глава лук
1 скилидка чесън
чер пипер
сол
пресен розмарин
зехтин
1 к. ч. бяло вино
250-300 мл. бешамел
Нарежете лука, скилидката чесън и розмарина на дребно. Загрейте зехтин и ги запържете за кратко. Добавете размитата с малко вода наденица и продължете пърженето докато смени цвета си. Излейте виното и изчакайте 2-3 мин. преди да прибавите нарязаните на дребни парчета гъби. Овкусете със сол и чер пипер. Захлупете съда и гответе 10 мин. Отстранете от огъня и оставете плънката да се охлади. Пригответе си бешамела и го смесете с гъбите и каймата.
Налейте в тенджера студената вода. Изсипете царевичното брашно, посолете и сложете на умерено загрят котлон. Започнете веднага да бъркате докато качамака започне да се отделя от стените на съда ....поне около 30 мин.
Намажете дъното и стените на тавичка (24 см.) с олио. Изсипете половината от качамака в нея и разстелете добре. Останалия сложете в шприц и обиколете ръба на тавата за да образувате висок борд. Изсипете плънката в средата и подравнете. Украсете отгоре с останалия качамак. В рецептата е записано и печене след всичко това.
Започнах го и на десетата минута извадих тавата. Качамака изсъхва и става като ластик, затова не препоръчвам да се пече! Да ви е сладко!
Качамака тук е есенно-зимно ястие и вчера беше в унисон с първия монотонен, есенен дъжд!
Чаоооо:)! Пожелавам Ви спорна нова седмица!
Истината е ,че не знам как да започна днес ...дали с '' честит рожден ден , блог '' или с '' днес се навършват 2 год. от създаването на блога ми'' или пък '' колко бързо минаха 2 - те год. откакто направих този блог '' .....Каквото и да бъде и сега съм така смутена както при първата публикация ! Неочаквано попаднах в пъстрия и шарен свят на блогърите , споделих рецепти , мечти и желания , намерих нови приятели , открих , че мога да готвя :) и съм безкрайно щастлива , че не пропуснах удоволствието да имам свое място сред вас !
Благодаря Ви !
Денят е специален затова трябва торта :) .....избрах и направих торта '' Дипломат '' , почерпете се за здраве , а останалото ще се нареди все някак :) !
Рецептата е адаптирана от тук .
Продукти :
За блатовете :
2 листа бутер тесто
180 гр. захар
180 гр. брашно
2 яйца
50 гр. краве масло
200 мл. сладкарска сметана
кората на 1 лимон
сока на 1/2 лимон
1 бакпулвер
1 ванилия
за крем '' дипломат '':
250 мл. прясно мляко
75 гр. кристална захар
20 гр. пудар захар
3 жълтъка
25 гр. брашно
ванилия
200 мл. течна сладкарска сметана
за сиропа :
200 мл. вода
100 мл. захар
2 с.л. ром
Тортата може да се направи кръгла , квадратна или правоъгълна според желанието и вкуса ви ! Изрежете две еднакви по големин парчета от бутер тестото . Надупчете повърхността им с вилица , прехвърлете ги в тава застлана с хартия за печене и изпечете на 180 гр. за 10 - 12 мин. ! Охладете готовите блатове.
За пандишпановия блат излязох от класическата рецепта и направих един ,който наскоро бях правила като самостоятелен сладкиш .
Разбивате яйцата и захарта на пяна , добавяте на тънка струйка разтопеното , но не горещо краве масло . Брашното пресявате с бакпулвера и ванилията и изсипвате на порции като бъркате с миксера на най- ниска спепен . Прибавяте сока и кората на лимона . Изливате по-малко от охладената сметана и разбивате с миксера докато се усвои напълно . Изпечете блата ( 180 гр. до суха клечка ) в по голяма тава така няма да ви се наложи да го режете на две .
Пригответе крема : разбийте жълтъците със захарта , размийте брашното с малко от млякото и го излейте при тях , а останалото мляко загрейте леко . Изливайте в яйчената смес от топлото мляко като бъркате непрекъснато до получаване на гладъка течност . Сложете съда на котлона и бъркайте докато сместа се сгъсти . Готовия крем охладете .
Разбийте сметаната и пудрата захар на пяна . Добавяйте я на порции към яйчения крем като разбивате с миксера . Ще получите чудесен и много вкусен крем .
Кипнете водата и захарта . отстранете от котлона и добавете рома . Охладете .
Реденето на тортата започнете от единия изпечен бутер блат . Намажете обилно с крем и сложете пандишпановия блат изрязан и подравнен с размера на бутер блата . Сиропирайте го с хладния сироп. Отново намажете с крем и завършете като сложите втория бутер блат . Поръсете обилно с пудра захар . Много е вкусна след ден и няма проблем при нарязването и' .
Казват , че такава торта изпратил като подарък един от дипломатите на дука на Парма за дука на Милано Франческо Сфорца .....надявам се да му се е усладила както на нас :) !
Да ви е сладко !
Идеята да подаря нещо на някой от вас дойде от моята дъщеря Наталия , подаръка е изработен от нея :) ...чудесен тефтер за рецепти ! Благодаря ,Наташке :* ! Реших това да стане на рождения ден на блога ,като изтегля след седмица чрез жребий един от поздравилите ме тук :) !
Чаоооо ! С прегръдка и пожелание за усмихнат ден :) !