26.02.2016 г.

Кокосов сладкиш с течен шоколад нутела


Тази разкошна, вкусна и задоволяваща всички претенции на  любителите  на комбинацията кокос + шоколад рецепта  намерих тук


Продукти:
250 гр. кокосови стърготини
250 мл. течна сметана
3 яйца
150 гр. захар
1 ванилия 
1 бакпулвер 
5 с.л. нутела 


В купа сложете яйцата и захарта и разбийте с миксер на пухкава пяна. Добавете на струйка течната сметана  бъркайки с лъжица внимателно. Размесете кокосовите стърготини с бакпулвера и ванилията и ги добавете в течната смес. Хомогенизирайте продуктите добре и оставете така за 15-20 мин. докато стърготините се напоят добре. 
Намокрете и изтръскайте от водата парче хартия за печене. Застелете форма (20см.) с откопчаващ се ринг с хартията и изсипете половината от сместа. В кръг и на купчинки сложете 5 с.л. нутела. Изсипете оатаналата смес отгоре. Подравнете добре и изпечете сладкиша на 170 гр. в предварително загрята фурна с вентилатор за около 20-25 мин. Не го препичайте, оставете го леко влажен. Извадете готовия сладкиш от фурната, изчакайте да се охлади и освободете от формата. Поръсете с пудра захар. 
Да ви е сладък уикенда :)! Чаооо! 


25.02.2016 г.

Задушена скумрия със зеленчуци


Продукти:
2 малки скумрии
4 артишока
1-2 моркова 
1 глава лук
2 картофа
шепа черни и зелени маслини
1-2 скилидки чесън
щипка чер пипер
щипка майоран
1 к.ч. бяло вино 
1 к.ч. зехтин 
200 мл. зеленчуков бульон
сол 


Почистете рибата. Посолете я леко и овкусете с млян черен пипер. В голям тиган налейте зехтин сложете обелените скилидки чесън и рибата. Захлупете съда и задушете за около 4-5 мин. Полейте с бялото вино, изчакайте още 2-3 мин. да се изпари алкохола и отстранете съда от огъня. В плитка, дълбока тенджера излейте малко зехтин. Сложете нарязания  на полумесеци лук и почистените и нарязани на едри парчета моркови. Запържете за 5 мин. Добавете почистения и нарязан на половинки артишок. Излейте 1 к.ч. зеленчуков бульон или топла вода и оставете зеленчуците да поврат 7-8 мин. Добавете нарязаните на четвъртинки картофи. Овкусете с щипка чер пипер и майоран. Налейте още 1 к.ч. бульон и гответе зеленчуците докато картофите омекнат. Щом картофите са готови прехвърлете рибата при зеленчуците, добавете маслините и довършете готвенето за още 10 мин. 
Да ви е сладко :)! Чаоооо! 




15.02.2016 г.

Бананов сладкиш с канелена глазура


Продукти:
250 гр. брашно
150 гр. захар
3 яйца
100 гр. краве масло
80 гр. стафиди
2 добре узрели банана + 1 за украса
1 пак. бакпулвер
1 лимон
2-3 с.л. ром 
за глазурата:
1 белтък 
150 гр. захар
1 ч.л. канела
2-3 капки лимонов сок 


Накиснете стафидите в хладка вода ароматизирана с 2-3 с.л. ром. Бананите намачкайте с вилица и полейте със сока от половин лимон. В купа разбийте яйцата и захарта на пяна. Размесете брашното с бакпулвера. Разтопете кравето масло и го излейте на струйка при разбитите яйца. Добавете на порции брашното бъркайки сместа с лъжица. Подсушете с кухненска салфетка стафидите и ги посипете с брашно. Изтръскайте излишното и ги сложете в купата. Добавете намачканите банани и ароматизирайте с щипка настъргана лимонова кора. Застелете форма (24см.) с откопчаващ се ринг с хартия за печене. Излейте сместа, подравнете и изпечете сладкиша в предварително загрята фурна с вентилатор на 170 гр. за около 40 мин. Пробавйте за готовност с дървено шишче. Извадете готовия сладкиш от формата, обърнете го върху дървена решетка и изчакайте да се охлади напълно. Разбийте белтъка с пудрата захар и няколко капки лимонов сок. Когато глазурата се  сгъсти  прибавете 1  ч.л. канела и излейте върху сладкиша. Подравнете . изчакайте 2-3 часа  за да изсъхне и  украсете с кръгчета банан поръсени с няколко капки лимонов сок. За съжаление на мога да ви покажа как изглежда сладкиша отвътре, защото  ходихме на гости с него, но се хареса на всички :)! 
Да ви се сладко! Чаооо и спорна нова седмица! 


12.02.2016 г.

Соленки сърца с къри, шафран и маково семе




Другата рецепта от участието ми в първото българско електронно списание за кулинария SOintoFOOD е солена!  Защото какво е любовта без щипка, а понякога и повече сол! 
Рецептата е от сп. ''Cucina moderna''! 



Продукти за 25-30 бр.:
200 гр. брашно
100 гр. краве масло
1 яйце
1 к.л. (равна) сол
1 к.л. къри
1 пликче 0,125 гр. шафран
50 гр. маково семе
щипка чер пипер
1 белтък за намазване



В купа изсипете брашното. Добавете яйцето, сол, къри, шафран, чер пипер в посочените количества. Нарежете на парчета студеното краве масло, прибавете го в купата и замесете меко тесто. Замесеното тесто загънете в стреч фолио и приберете в хладилник за 30 мин. 
Върху набрашнена повърхност разточете на 2-3 мм. охладеното тесто. Изрежете с по-големи формички сърца.  Намажете краищата им с белтък и посипете с маково семе. В средата на всяко сърце сложете по-малка форма такава, намажете с помощта на четка с белтък и поръсете обилно с мак. Изпечете соленките на 180 гр. в предварително загрята фурна с вентилатор за 10-12 мин. Поднесете ги с бучки пармезан или друго сирене по ваш вкус. 
Да ви е сладко :)! 
От мен чаооо! Бъдете винаги влюбени! 


11.02.2016 г.

Мини какаово-портокалови тортички сърца





Вторият брой на първото българско  електронно списание за кулинария SOintoFOOD  вече се разпространява в мрежата!  Скромното ми участие се изчерпва с две сърцати рецепти за предстоящия празник на влюбените! 
Благодаря Мария  ,Гери за любезната покана! За мен е чест и огромно удоволствие да бъда част от красивото и пълно с вкусни рецепти списание! Бъдете здрави, момичета!  





Продукти:
за блата:
4 яйца
4 с.л. захар
3 с.л. брашно
1 с.л. какао (с връх)
1 с.л. олио
1 ампула портокалова есенция
за крема:
150 гр. маскарпоне
100 гр. течна сметана за разбиване
2 с.л. портокалов сок
2 с.л. пудра захар



Разбийте яйцата и захарта на пухкава пяна.Добавете брашното, пресятото какао и 1 с.л. олио. Ароматизирайте с 1 ампула портокалова есенция. Бъркайте сместа до хомогенизиране от долу на горе. Застелете голяма тава (ползвах тази на печката) с хартия за печене. Изсипете кексовата смес и изпечете блата на 200 гр. в предварително загрята фурна с вентилатор за около 8 мин. Извадете го и охладете. 
Охладеният блат нарежете с формички сърца с различна големина.
За крема разбойте маскарпонето с пудрата захар и портокаловия сок. В друга купа разбийте сметаната на пяна. Добавете я на порции към маскарпонето. Слепете сърцата с готовия крем като започнете от най-голямото. Готовите тортички поръсете с пудра захат и украсете с оцветени захарни сърчица или по ваш вкус. 
Поднесете десерта с чаша шампанско!
 Наздраве за Любовта! 


9.02.2016 г.

Маслен пай (кростата) ''Арлекин''


Продукти:
за масленото тесто:
270 гр. брашно
100 гр. захар
120 гр. краве масло
1 яйце+ 1 жълтък
щедра щипка бакпулвер
настъргана лимонова кора или 2 ванилии
за плънката:
50 гр. сладко от ягоди
50 гр. сладко от киви
50 гр. сладко от кайсии
50 гр. сладко от къпини
50 гр. сладко от  портокали 


В купа изсипете брашното, добавете щипка бакпулвер, едно яйце и един жълтък, по желание настъргана лимонова кора или две ванилии, захар и нарязаното на парчета студено краве масло. Замесете меко, маслено тесто. Отначало то е на трохи, но постепенно се хомогенизира. Загънете тестото в стреч фолио и приберете в хладилник за 30 мин. Охладеното тесто (отделете си от него част колкото детско юмруче)  разточете на лист хартия за печене за да ви е по лесно да го прехвърлите в тавичката после. 
Прехвърлете разточения лист в тава (20 см.) и оформете висок борд. От отделеното тесто направете фитили и ги подредете на ромбоиди. Напълнете робоидите с различни сладка. 


Изпечете пая на 180 гр. в предварително загрята фурна с вентилатор за около 30-35 мин. Извадете го и охладете на решетка. Поръсете с пудра захар и ...
... да ви е сладко! Имате си сладкиш с най-различни вкусове, че и красив :)! 
От мен чаоо и buon carnevale! 
 r

6.02.2016 г.

Маков сладкиш с портокалов аромат и захарна глазура


Рецептата е адаптирана от тук

Продукти:
160 гр. брашно
2  малки яйца
90 гр. захар
100 гр. краве масло
1/2 от пакетче бакпулвер
40 гр. маково семе
100 мл. прясно мляко
кората на 1 портокал
сока от 1/2 портокал
за глазурата:
1 белтък
2-3 капки лимонов сок
200 гр. пудра захар



Накиснете маковото семе в прясното мляко докато приготвяте кексовата смес. В купа сложете омекналото краве масло, добавете захарта и настърганата кора от един портокал. Разбийте с миксер до пухкав крем. Добавете едно след друго яйцата като разбивате все така с миксера. Смесете брашното с бакпулвера. Изсипвайте го на порции в маслено-яйчената смес бъркайки с лъжица. Излейте прясното мляко и портокаловия сок.  Застелете кръгла форма (20см.) с хартия за печене. Изсипете сместа и подравнете. Изпечете сладкиша на 180 гр. за около 25 мин. Извадете от фурната, освободете от формата и охладете на решетка. 
В купа сложете белтъка, пудрата захар и няколко капки лимонов сок. Разбийте глазурата с миксер до гладка, гъста смес. Изсипете я върху охладения сладкиш. Украсете по ваш вкус. А може да поръсите сладкиша само с пудра захар, пак е много сочен и вкусен. 
Да ви е сладко:)! Чаооо! 


2.02.2016 г.

Шоколадово суфле с течен център


Честит Ви февруари!
 Казват бил най-любовен, щото само той имал ден за празнуване на любовта! Е, щом е тъй започвам го с шоколад, карамел и сърца! Рецептата е от сп. ''Vero cucina''! 



Продукти:
100 гр. черен шоколад
100 гр. краве масло
100 гр. захар
2 яйца
75 гр. брашно
за каремела:
3 с.л. захар
1 ч.л. вода

Начупете шоколада и заедно с кравето масло разтопете на водна баня. Разделете белтъците от жълтъците. Към последните прибавете захарта и разбийте с миксер до гъст крем. Разбийте белтъците с щипка сол до твърда пяна. Към жълтъците изсипете на тънка струйка разтопения шоколад бъркайки сместа с лъжица. Добавете пресятото брашно и на порции белъците. Хомогенизирайте добре. Намажете обилно с краве масло купички (бях приготвила 4, но ми трябваха само три). Може да ползвате тези за крем карамел. Разпределете по равно сместа в купичките. Изпечете суфлето на 160 гр. за около 15 мин. Извадете от фурната и изчакайте да се охлади преди да ги извадите от чашките. Разтопете захарта до светъл карамел (моят малко потъмня). С помощта на вилица изтегляйте конци от леко охладения карамел и завъртайте около кексчетата. Украсете по желание със захарни сърчица или си направете такива от останалия карамел. 
Да ви е сладко :)! Чаооо!