28.03.2014 г.

Пай (кростата) с конфитюр от вишни и рикота


Новата ми поставка за торти си намери красив сладкиш за презентация:)
Продукти:
За тестото:
270 гр. брашно
120 гр. краве масло
100 гр. захар
2 яйца
настъргана кора от лимон
Пълнеж:
1 малко бурканче конфитюр от вишни
250 гр. рикота
2 с.л. захар
1 ванилия



Пресейте брашното, добавете яйцата, захарта, нарязаното на парченца студено краве  масло и настърганата лимонова кора. Замесете меко тесто. Приберете го в хладилник за 1 час. В купа смесете рикотата със захарта и ванилията. От охладеното тесто откъснете едно малко парче. Горе-долу колкото голяма ябълка. Останалото разточете на лист с дебелина 3-4 мм. Прехвърлете го в тавичка (22см.) като оформите висок борд. Надупчете с вилица дъното на тестото. Изсипете конфитюра и го разстелете равномерно. Покрийте го с изварата. На набрашнена повърхност разточете отделеното тесто. Разточете го и с помощта на точилка го прехвърлете върху приготвения пай. Оформете борда като притиснете с пръсти краищата. Изпечете сладкиша на 180 гр. долна решетка в предварително загрята фурна с вентилатор  за около 30 мин. Извадете тавата от фурната и охладете пая на решетка. Поръсете с пудра захар и ...да ви е сладко :)!
  


Най-хубавият петел е нашия Артуро, нали:)?  
Чаооо, хубави и спокойни почивни дни!





25.03.2014 г.

Пъстърва в тесто


Честито Благовещение! Нека благите вести бъдат ваше ежедневие! Бъдете здрави! 
Не знаех, че на този ден се яде риба. Разговаряйки със сестра ми вчера тя спомена, че бабата на съпруга и казвала винаги: ''И да нямаш риба на Благовещение с кост от нея си изчисти зъбите, но трябва да сложиш нещо рибно в уста!'' Моето предложение за днес дойде с новия брой на ''Subito pronto'' и точно навреме:)!


Продукти: 
1 пъстърва около 300 гр. 
250 гр. тесто за пица ( за него виж рецепта тук)
3-2 домата
няколо черни маслини 
2 с.л. капери 
босилек
чер пипер 
сол
 зехтин 
1 жълтък

В тиган със загрято олио изпържете рибата по минута от всяка страна. Извадете я върху салфетка и отстранете кожата. Посолете и поръсете с чер пипер. Разточете тестото на 3-4 мм. и поставете рибата в единия край. Прихлупете с останалото тесто. Оформете и притиснете краищата с вилица.  Надупчете на няколко места повърхността на тестото.Намажете с разбития жълтък  и изпечете на 200 гр. за около 20 мин. Внимавайте да не прегорите горната част. Покрийте с алуминиево фолио, ако видите, че покафенява много. Готовата риба прехвърлете върху решетка и изрежете капаче за да я отворите. Оставете я да се охлади. В купа смесете нарязани на дребно и почистени от меката част и семките домати, капери, нарязани черни маслини, парчета от горното филе на рибата и нарязаното тестено капаче. Посолете, овкусете със зехтин, чер пипер и босилек. Прехвърлете останалата риба с тестената кора в чиния за сервиране. Отстрани наредете нарязаните продукти от купата и сервирайте веднага! 

Да ви е сладко! Чаоооо! Хубав празник и честито на именниците:)!



24.03.2014 г.

Павлова с крем ''шантили''


Продукти:
4 белтъка
210 гр. фина кристална захар
3-4 капки лимонов сок
щипка сол
За крем шантили:
300 мл. прясно мляко
4 жълтъка
40 гр. брашно
1 ванилия 
5 с.л. захар
200 мл. сметана за разбиване 
За гарниране:
 ягоди, боровинки, малини или други плодове по ваш избор



Мислех си, че тортата е трудна, а се оказа по лесна и от най-обикновенна друга. Освен, че трябва да съхне 4 часа във фурната не ви ангажира с никакво друго време. 
Разбийте белтъците с щипка сол за 2-3 мин. Добавете захарта и лимоновия сок и продължете разбиването  на най-високата степен на миксера докато сместа стане твърда и лъскава. Покрийте тава в хартия за печене и изсипете целувчената смес. Оформете кладенче в средата и изпечете на 110 гр. в предварително загрята фурна без вентилатор за около 4 часа.  






Даокато тортата съхне си пригответе крема. Разбийте леко с бъркалка жълтъците и захарта. Добавете брашното и ванилията и малко от прясното мляко за да хомогенизирате. Останалото мляко затоплете леко и изсипете яйчената смес. Бъркайте с телена бъркалка докато сместа се сгъсти. Отнемете от огъня и оставете кремчето да се охлади. От време на време разбърквайте за да не се образува отгоре коричка. Разбийте сметаната на твърд сняг и по малко прибавяйте към млечния крем докато я усвоите напълно. Напълнете целувчената черупка с крема и гарнирайте с плодове по ваш вкус. Правих и с шоколадов мус гарнирана с парченца шоколад .....на шокохолика в къщи тя се хареса повече:)! 



Да ви е сладко.....от мен чаооо и хубава нова седмица!





21.03.2014 г.

Кейк с кокос и капки шоколад


Ако на вечния въпрос размера има ли значение или не (според мене има) все още няма точен отговор, то за  формата две мнения няма ...от значение е и то голямо......Рецепта за мъфини изпечени като кейк съвем не е кейк, но пък поне е вкусен, а щом има и шоколад ще се преглътне. Дали аз останах предубедена, че ако бяха мъфини щяха да са страхотни или наистина е така не знам, но ако  решите да опитате тази рецепта направете си мъфинки ..... 


Продукти:
180 гр. брашно
100 гр. капки шоколад
130 гр. захар
70 гр. кокосови стърготини
80 гр. краве масло
150 мл. прясно мляко
1 яйце
1 бакпулвер
1 ванилия 



В купа изсипете захарта, прибавете яйцето и прясното мляко и разбъркайте до хомогенна смес. Брашното, кокосовите стърготини, бакпулвера, ванилията  и шоколадовите капки (или начупен на дребни парченца шоколад) разбъркайте в друга купа. Прибавяйте ги на порции към първата смес. Разтопете кравето масло, изчакайте да се охлади леко и го прибавете към кексовата смес. Ако печете в продълговата кексова форма като мен подмажете я и набрашнете, изсипете сместа и изпечете кекса на 180 гр. във фурна с вентилатор за около 35 мин. Извадете изпечения кейк и топъл го поръсете с пудра захар. Ако приемете един съвет ....изпечете си мъфини, както казах и по-горе освен размера и формата има значение:)...чаоооо! Хубава петъчна вечер! 

Ако щете вярвайте, но снимката с маковете е от тази сутрин....честита първа пролет:)! 


18.03.2014 г.

Морковен сладкиш с глазура



Нищо ново под слънцето, но когато си го открила за себе си си казваш: еее, опитах един нов вкус и не знам защо съм чакала толкова:)! Дали е най-вкусният сладкиш с моркови не мога да кажа, други не съм правила, но, че е страхотен ви гарантирам! 
Продукти:
150 гр. обелени, сурови бадеми
150 гр. настъргани на най-ситното ренде моркови
150 гр. захар
40 гр. брашно
2 яйца
кора от лимон
1/2 пак. бекпулвер
За глазурата:
150 гр. пудра захар
1 белтък
2-3 капки лимонов сок

Смелете бадемите в блендер с 1 с.л. захар и настърганата лимонова кора. В купа смесете брашното и бакпулвера. Добавете настърганите моркови, смлените бадеми, яйцата и захарта. Хомогенизирайте сместа много добре. Намаслете и поръсете с брашно малка тавичка (сладкиша е малък). Изсипете сместа, подравнете и изпечете на 160 гр. в предварително загрята фурна с вентилатор, долна решетка за около 35-40 мин. Пробвайте за готовност с дървено шишче. Не препичайте сладкиша за да остане сочен и с влажна текстура. 
Извадете го от фурната и охладете на решетка. 
Разбийте с телена бъркалка белтъка с пудрата захар и лимоновия сок до сгъстяване. Изсипете го върху охладения сладкиш. Изчакайте няколо часа докато глазурата изсъхне. 
                                                              Страхотен:).. ...Да ви е сладко! От мен чаооо! 




14.03.2014 г.

Тирамису с ананас


Червеничко и синичко  и жълтичко и става една цветна, вкусна полянка да и се ненагледаш:)....ние запролетихме ...не знам как е при вас, но чувам зимата се върнала, ще е жалко за подмамените да цъфнат овошки:( ....
Десертът от днес е толкова известен, колкото е известна и пицата - тирамису с ананас, не класически, но също толкова вкусен и вдигащ те нагоре, нагоре:)! 
За разни други:
тирамису с орехи,
тирамису с праскови,
 тирамису с кокос,
 тирамису с ягоди,
 руло-тирамису  може да прочетете тук! Каквото и да изберете ще му се насладите подобаващо:)! 


Продукти:
200 гр. бишкоти ''савоярди''
250 гр. маскарпоне
2 пресни яйца
120 гр. захар
200 мл. сметана за разбиване
1 малък ананас 
няколко ягоди
шепа кедрови ядки

Пригответе си първо крема: разделете белтъци от жълтъци. Последните разбийте със захарта за около 5 мин. и добавете маскарпонето бъркайки с миксера на най-ниската степен. Белтъците разбийте с щипка сол на твърд сняг. Смесете двата крема бъркайки с дървена лъжица от долу на горе. Разбийте сметаната и я добавете на порции към основния крем. 
Изцедете сока от половината ананас. Останалия нарежете на кубчета. На дъното на тавичка изсипете от крема, потапяйте всяка бишкота в сока от ананас и нареждайте върху кремчето. Изсипете щедро от крема върху подредените бишкоти, разнесете го добре и поръсете с нарязаните парчета ананас. Постъпете така и с втория ред бишкоти. 
Изсипете останалия крем поръсете с запечени на сух тиган кедрови ядки, нарязани ягоди и парчета ананас. Последно ръснете малко какао. Покрийте тавата с алуминиево фолио и приберете в хладилник за 2-3 часа.

                                                        Да ви е сладко! От мен чаооо! Хубави събота и неделя! 


12.03.2014 г.

Пица 4 сирена

  
От 7 год. съм в Италия и никога до сега не бях опитвала  или правила тази пица. Докато не видях да я прави моя любим пицар Бончи :)! Опитайте я и вие...страхотна е! 

Продукти:
500 гр. брашно
280 мл. вода
30 мл. зехтин
1 ч.л. сол
1 ч.л. захар
15 гр. мая от кубче
100 гр. рикота
100 гр. горгонзола 
200 гр. моцарела
150 гр. ементал 
100 гр. асиаго 



Замесете меко тесто. Направете го на топка, намажете  със зехтин и прехвърлете в набрашнена купа. Покрийте купата с навлажнена кърпа и оставете на топло тестото да удвои обема си. На някой може да му се стори малко маята, но аз избягвам да слагам по много за да не стане пицата тежка. Втасва и с по-малко мая стига да и оставите около 2 часа време! 
Втасалото тесто разделете на две. Разточете леко с точилката, а после раздърпайте с ръце. Прехвърлете го в тавичка покрита с хартия за печене. Поиздърпайте равномерно тестото вън от тавата. В кръг по края му наръсете с рикота и подвийте издърпаните краища на тестото. Нарежете останалите сирена на кубчета и поръсете пицата обилно. 
Оставете я така за 10 мин. 
Загрейте фурната на най-високата температура. Изпечете пицата за 10-12 мин. 
Не се препоръчва за хора с висок холестерол:(......на останалите - да ви е сладко :)!


                                                                                                 Чаоо! Хубава сряда!


8.03.2014 г.

Торта ''Мимоза''


  
Няма лалета, няма кокичета, няма и подаръци:( на 8-ми март в Италия,! Има клонче мимоза, auguri и толкоз ...празника  минал! Де ти онез тежки софри, потропване на хора и ръченици,  излизане по женски и гордото чувство веднъж в годината, че си жена, майка, любима и нещо по-различно от всички други! Децата ми пораснаха и никой вече не се промъква сутрин в спалнята криейки букет цветя зад гърба си:(! Не знам дали ще празнуваме довечера, няма я празничната атмосфера и еуфория която знам в България на този ден, въпреки това от все сърце ви желая честит празник, мили жени! Бъдете здрави, бъдете обичани! 





И като за празник ...торта ''Мимоза''!  



Рецептата е от любимата ми фейсбук страница Donna moderna! От там е също и една вкусна салата ''Мимоза'' рецептата за която може да прочетете тук. Но да се върна на рецептата и продуктите за тортата. 

Продукти :
За блата :
4 яйца
4 с.л. захар
4 с.л. брашно 
1 ванилия 

За крема :
3 цели яйца
3 с.л. захар
150 мл. прясно мляко
200 мл. течна сметана 
4 с.л. марсала (ликьор)...може и бадемов
4 с.л. сварено, охладено кафе
10 гр желатин (пишеше 15 гр., но и 10 бяха добре)




Разбийте яйцата и захарта на пяна, добавете брашното и ванилията и хомогенизирайте сместа добре. Прехвърлете я във форма за торта с откопчаващ се ринг, застлана с хартия за печене и изпечете блата за 10 мин. на 180 гр., долна решетка във фурна с вентилатор. 
Охладеният блат издълбайте, трохите от него ще ви послужат за украса на тортата. 
За крема разбийте леко  яйцата със захарта, добавете прясното мляко, сложете на котлона и бъркайте сместа 5 мин. Отстранете от огъня, сложете омекналия в студена вода желатин и разбъркайте няколко минути за да се разтвори добре.  Разделете крема  на две еднакви части. Към едната добавете кафето, към другата ликьора. Когато крема започне да се стяга, разбийте сметаната и добавете по 2 с.л. от нея към всяко кремче. 
Останалата оставете за намазване на тортата отстрани. 
В издълбания блат изсипете първо крема с кафето, заравнете добре и изсипете другия крем. Приберете тортата в хладилник за 2-3 часа, а след като крема е стегнал я измажете с останалата сметана и поръсете с трохите от блата. 

                              От мен чаоооо и хубав,весел и усмихнат празник, дами :*! Прегръдка! 


5.03.2014 г.

Портокалово ''Капрезе'', цитрусов ликьор



Нали знаете, че когато не мога да измисля увод изтърсвам едно 
Продукти: и продължавам ......

300 гр. обелени, сурови бадеми
150 гр. бял шоколад
200 гр. захар
5 яйца
200 гр. краве масло
50 гр. брашно
1 ч.л. бакпулвер
1 малка чашка портокалов ликьор
1 портокал 

Това е цялата рецепта, аз намалих наполовина продуктите и сладкиша ми стана малък....двама сме в къщи,  излапва се набързо и продължавам със следващия...Правила съм едно ''Капрезе'' и преди , може да видите рецептата тук. Сладкишът е чудесен, направете го!  



Смелете бадемите в блендер заедно с 2 с.л. захар. Разделете белтъци от жълтъци. Първите разбийте на твърд сняг заедно с щипка сол, жълтъците разбийте със захарта. Размесете брашното, бакпулвера, смлените бадеми и настърганата кора на 1/2 портокал. 
Към жълтъците налейте ликьора и сока от портокала. На тънка струйка добавете разтопеното, но не горещо краве масло като разбивате с мксер на най-ниска скорост. Изсипете разтопения шоколад. Започнете да добавяте смлените бадеми и брашното като бъркате вече с дървена лъжица. Последно прибавете разбитите на сняг белтъци. Изсипете сместа във форма ( за цялата доза 26 см. ) с откопчаващ се ринг, покрита с хартия за печене. Изпечете сладкиша на 170 гр. във фурна с вентилатор на долна решетка за около 25-30 мин. Пробвайте с дървено шишче за готовност. Всяка фурна е различна, а вие най-добре познавате своята:)! Охладете сладкиша на решетка и украсете по ваш вкус и желание. Аз поръсих обилно с пудра захар, нарязах и украсих всяко парченце с захаросани портокалови корички. 
                                                                                                               Да ви е сладко :)! 



 Преди известно време Руми пусна един пост за Цитрусов ликьор ...тъй като правенето на ликьори ми е много по сърце реших при следващото правене на лимончело да се възползвам от идеята и' като заменя половината количество лимони с портокали! Използвах моята рецепта за лимончело. Както е написала Руми, ако нямате спирт, ползвайте водка, аз ще добавя или бял ром!  


Продукти:
5 био лимони 
5 био портокали
1 л. чист 95% спирт 
1 кг. захар
литър и половина вода 

Обелете плодовете  най - лесно с картофобелачка. Сложете корите в голям и удобен буркан и ги залейте със спирта. Приберете буркана на прохладно място. Изчакайте 2 седмици. Прецедете спирта и смесете със сварения и охладен захарен сироп. Пийвайте по чашка-две след хранене за добро храносмилане :).......Наздраве!

От мен чаоооо и хубав следобед!



1.03.2014 г.

Вита бутер баница със спанак, рикота и прошуто кото


Честита Баба Марта! Да сте здрави и с  късмет, весели, засмени! Желая ви слънчев, пролетен месец!
Баницата която ви предлагам се прави много лесно и бързо, чудесна е за лека вечеря с чаша айрян! 


Продукти:
1 лист бутер тесто (230-250 гр.)
4-5 тънко нарязани парчета прошуто кото (шунка)
3 с.л. рикота 
шепа сварен спанак
малко парче горгонзола (може да замените със сирене по ваш вкус)

Нарежете бутер листа на 4 еднакви ленти. Върху две от тях сложете по дължина рикота и спанак, а върху другите две шунка и парченца сирене. Завийте ги, навъртете на кравай и ги наредете не много стегнато (да не се допират, при печенето бухват) в тава застлана с хартия за печене. Намажете баницата с четка потопена във вода ( ако искате може и в разбито яйце) и поръсете обилно с мак. Изпечете първите 5 мин. в предварително загрята на 200 гр. фурна, след което намалете на 170 гр. и довършете печенето! Изчакайте баницата да се охлади леко и ......да ви е сладко:)! 

                                                                                 От мен чаооо и хубава съботна вечер!