30.09.2016 г.

Ябълков пай


Рецептата е от тук, но оформлението си е мое! 
Продукти:
за тестото:
150 гр. брашно
150  гр. смлени сурови бадеми
100 гр. краве масло
100 гр. захар
1 яйце
1 ч.л. бакпулвер
за пълнежа:
3 ябълки
сока на половин лимон
1 ч.л. канела
50 гр. захар 
50 гр. галета 
2 с.л. ром 



Смелете бадемите. Сложете ги в купа заедно с брашното, бакпулвера, захарта, едно яйце и нарязаното на малки парчета студено краве масло. Замесете меко тесто. Огънете го в стреч фолио и приберете в хладилник за 1 час. 
Обелете и нарежете ябълките на тънки резени. Сложете ги в купа, полейте с лимоновия сок и рома и добавете канелата, захарта и галетата. Объркайте всичко добре. 
Застелете тавичка (20 см.) с намокрена и изцедена от водата хартия за печене. Отделете си  от тестото малко за покриването и  фигурките на пая, а останалото разточете на набрашнена повърхност. 



С помощта на точилка прехвърлете разточения лист в тавата като оставите висок борд. Надупчете дъното с вилица и подредете резените ябълки. Подравнете ги добре. 
От отделеното тесто разточете лист (оставете си за украса малко тесто) и пак с помощта на точилка го прехвърлете върху ябълките. В тази рецепта може да погледнете как става прехвърлянето. Изрежете си от тесто малки фигурки ябълка, листенца и украсете пая. В долната част на ябълката изрежете  на кръст малък отвор (вгледайте се внимателно в снимката на неизпечения пай и ще го откриете). 
Изпечете сладкиша на 180 гр. в предварително загрята фурна с вентилатор за около 35 мин. Оставете го да се охлади и стегне в тавичката преди да го извадите и поръсите с пудра захар. 
Да ви е сладко :)! Чаоо!  





28.09.2016 г.

Картофи на фурна с розмарин и чесън


Че кой не знае да пече картофи  ще кажете?!
 Е да, ама тези са хем хрупкави, хем меки и много ароматни от зехтина, розмарина и чесъна. И не на последно място много красиво изпечени! 


Продукти:
1 кг. картофи
 клонче пресен розмарин
1 к.ч. бяло вино
2-3 скилидки чесън
1/2 глава лук
зехтин
сол
щипка чер пипер

С ренде нарежете картофите на тънки кръгчета. Наситнете розмарина и чесъна. Нарежете лука на полумесеци. Овкусете картофите с подправките, сол и щипка чер пипер. Подмажете дъното на тавичка със зехтин. Излейте 1 к.ч. бяло вино. Наредете картофите изправени, но не много плътно. Полейте с няколко лъжици зехтин и изпечете в предварително загрята  на 180 гр. фурна с вентилатор за около 45-50 мин. 
Поднесете ги топли с гарнитура от пържени кюфтенца :)! 
Да ви е сладко! Чаооо! 


23.09.2016 г.

Кейк ''Ананас''


И да ви е омръзнало от моите кейкове и сладкиши това е положението, такива ги ядем в къщи, такива ги публикуввам!  Кейкът който ви предлагам е най-обикновен, с мека леко ронеща се консистенция и  наситен ананасов аромат. Обикновенно с такива кейкове закусваме в къщи,  чудесен е с чаша топло мляко с кафе. Рецептата е от тук!


Продукти:
260 гр. брашно
200 гр. захар
3 яйца
80 мл. слънчогледово олио
125 гр. кисело мляко с аромат на ананас
3 шайби пресен или консервиран ананас
2 с.л. сок от ананас
1 ванилия 
1/2 пак. бакпулвер 


В купа счупете яйцата, добавете захарта и разбийте с миксер до гъст крем. Смесете брашното с бакпулвера и ванилията. Добавете го на порции към  яйчената смес. Излейте олиото и киселото мляко. В оригиналната рецепта се използват шайби ананас от консерва. Аз го направих с пресен ананас. Излейте 2 с.л. сок от ананас. Хомогенизирайте добре всички продукти. Застелете продълговата форма за кейк с хартия за печене. Изсипете кексовата смес, подравнете добре и наредете шайбите ананас отгоре. Изпечете кейка на 180 гр. в предварително загрята фурна с вентилатор за около 30-35 мин. Ако видите, че отгоре се препича, а вътре е все още суров покрийте сладкиша с алуминиево фолио и доопечете така. 
Готовият кейк поръсете с пудра захар.
Да ви е сладко:)! Чаооо! Хубави събота и неделя! 


21.09.2016 г.

Мариновани камбички


Пролетта си купих два корена камбички с мисъл като ми родят да си ги направя пълнени с риба тон по тази рецепта и уж ги взех за люти, а те се оказаха сладки. Не, че не могат да се направят и сладки, но ровейки се един ден ин нета попаднах на  блога  ''За каквото и да е'' и веднага си заплюх рецептата за мариновани камбички за зимата. А пък корените се оказаха толкова плодовити, че освен за мариновани  имаше и за няколко буркана смесена трушия. 


Нищо не съм променяла по рецептата. Изчаках само да ги опитам и тогава публикувам. 
Чудни са - на сол, на оцет, на мед с аромат и вкус на топло лято! 
Продукти:
2 кг. малки камбички
4 ч.ч. оцет
2 ч.ч. захар
1 ч.ч. морска сол (ползвах розова хималайска)
1 ч.ч. вода 
2 с.л. мед 
магданоз 
чесън 
Загрейте грил тиган и запечете  за няколко минути камбичките.  Наредете ги в буркани с клонки магданоз и по няколко обелени скилидки чесън. В тенджера налейте 4 ч.ч. оцет (винен 6%), 1 ч.ч. вода, добавете солта, захарта и 2 с.л.мед. Кипнете маринатата. Залейте камбите и веднага затворете. Обърнете с капачката надолу докато се охладят и се вакуумират сами от топлината. След двайсетина дни може да ги опитате и ....
.... да ви е сладко :)!  Светла, благодаря за рецептата! 
 Чаооо!  



19.09.2016 г.

Кекс ''Кафе и шоколад''


Продукти:
200 гр. брашно
180 гр. кафява захар
2 яйца
125 гр. краве масло
100 гр. шоколадови капки
1 чашка студено нес кафе
1 бакпулвер



В купа сложете омекналото на стайна температура краве масло. Прибавете захарта и разбивайте с миксер около 10 мин. докато получите светла хомогенна смес. Добавете едно по едно яйцата все така разбивайки с миксер на най-високата степен. Излейте една кафяна чашка студено нес кафе. Пресейте брашното и бакпулвера. Добавете капките шоколад и ги размесете хубаво с брашното. На порции добавяйте от него към яйчено-маслената смес бъркайки с лъжица. Изсипете  тестото в подмазана и посипана с брашно форма за кекс. Подравнете добре и изпечете кекса в предварително загрята  на 180 гр. фурна с вентилатор за около 30 мин. 
Поръсете готовия кейк с пудра захар и да ви е сладко с чашка кафе :)! 
Чаооо и спорна седмица! 


17.09.2016 г.

Лазаня с тиквички, шунка и скаморца


Отделете си малко време в почивните дни и направете тази много вкусна лазаня! Уверявам ви времето  няма да е загубено! Рецептата е адаптирана от тук, има и постъпкови снимки!


Продукти за 4 порции:
6 пресни кори за лазаня
2 тиквички
120 гр. пушена скаморца ( вид сирене, знам, че го има в Б-я)
120 гр. тънко нарязана варена шунка
80 гр. настърган пармезан
сол
зехтин
за бешамела:
500 мл. прясно мляко
40 гр. брашно
60 гр. краве масло
 щипка индийско орехче
сол 

На едро ренде настържете тиквичките. Сложете ги в тиган с 1 к.ч. зехтин, посолете и захлупете съда да се задушат за 5 мин. Отстранете от огъня и охладете. В малка тенджерка разтопете кравето масло, добавете 40 гр. брашно и запържете. Налейте 250 мл. студено прясно мляко и бъркайте докато сместа започне да се сгъстява, излейте останалото количество прясно мляко и доварете бешамела до желаната гъстота. Ако приемете съвет, оставете го малко по-рядък, белите лазани нямат друг сос, затова така ще  ги направите по-сочни. Овкусете бешамела с щипка сол и щипка индийско орехче. 


Правя лазаня само с пресни кори и винаги ги бланширам за 1-2 мин. В тенджера с подсолена вода сложете две от корите за минута - две, извадете ги и прехвърлете в гевгир. Охладете за секунда със студена вода (направо поднасям гевгира под чучура) и разстелете на суха кърпа. В удобна тава изсипете 2-3 с.л. бешамел. Сложете кора и отгоре разпределете малко  от тиквичките, върху тях сложете шунка, отгоре от скаморцата и поръсете с пармезан. Полейте всичко това няколко лъжици бешамел и продължете в същия ред докато направите всичките 6 кори. Върху последната кора изсипете само от бешамела и поръсете с пармезан. Може да ви изглежда пипкаво, но не е ! Нарежете лазанята на парчета. Сложете тавата в предварително загрята на 190 гр. фурна с вентилатор и печете до приятен загар. 
Поднесете лазанята топла и уверявам ви, че ще чувате на всяка хапка .... ммммм много вкусно! 
Да ви е сладко:)! Чаооо! 



16.09.2016 г.

Ванилови бишкоти за закуска


Бишкоти най-обикновенни, топнати в топло мляко са вкусна закуска за малки и големи! 
Опитайте! 


Продукти за 15-18 бр.:
320 гр. брашно
160 гр. захар
1 яйце
1/2 пакетче бакпулвер
1 пакетче бурбонска ванилова захар 
50 мл. слънчогледово олио
50 мл. течна сметана
щипка сол 
едра захар за поръсване

В купа изсипете пресятото брашно. Добавете захарта, едно яйце, щипка сол, половин пакетче бакпулвер, ваниловата захар, олиото и сметаната (може да я замените с прясно мляко). Замесете меко тесто. Застелете голямата тава на печката с хартия за печене. От тестото късайте топчета малко по-големи от орех, направете ги на фитилчета и преплескайте за да добият продълговата форма. Наредете бишкотите в тавата като оставите разстояние помежу им (при печенето се надигат) и  поръсете с едра захар. Изпечете на 180 гр. в предварително загрята фурна за около 15 мин. 
Охладете готовите бишкоти на решетка. Може да ги съхранявате в стъклен буркан с капак за седмица без да променят вкуса си. 
Да ви е сладко:)! Чаооо! 




14.09.2016 г.

Щрудел с ябълки, орехи и стафиди


Продукти:
400 гр. фини кори 
4 големи ябълки
100 гр. орехови ядки
50 гр. стафиди
125 гр. краве масло
2 с.л. галета
5 с.л. захар
1 ч.л. канела
сока на половин лимон
пудра захар



Накиснете стафидите в хладка вода за 15 мин. Настържете ябълките. Сложете ги в голяма купа, залейте  с лимоновия сок. Добавете захарта, омекналите стафиди, канелата, 2 с.л. галета, смлените орехи, и объркайте много добре всички продукти. Подмажете подходяща тавичка с краве масло. Започнете да редите два реда от корите, после ред от  ябълковата плънка.  Отгоре завършете щрудела с кори. Нарежете го  на квадрати или  триъгълници. Разтопете кравето масло и полейте обилно щрудела.Изпечете на 180 гр. в предварително загрята фурна с вентилатор до приятен загар. 
Поръсете топлия щрудел с пудра захар и да ви е сладко:)! Чаоооо! 


10.09.2016 г.

Руло и кюфтенца на пара с пилешка кайма и манголд


Ако някой не знае що е то манголд  и от къде цъфна на трапезата на българина може да прочете кратко инфо тук! В Италия се нарича bietola и  е един от предпочитаните листни зеленчуци, бих казала даже повече от спанака. Ястията са най-разнообразни и много вкусни. Миналата есен си насях две редички за проба.  Пролетта ми донесе достатъчна реколта за салати - задушени и варени,  подправени съз зехтин и няколко капки лимонов сок. Предлагам ви две ястия с манголд, рецептите са от сп. ''Subito pronto''!  Снимките ми са от пролетта, но манголд има целогодишно в големите вериги магазини, така, че ако решите опитайте това вкусно и здравословно руло! 


Продукти:
400 гр. пилешка кайма
8-10 бр. големи листа манголд
100 гр. варена шунка (на кубчета)
1 яйце
80 гр. настърган пармезан
кората на един лимон
щипка чер пипер
сол
зехтин

В кипяща подсолена вода бланширайте за 2-3 мин. манголда. Извадете листата от водата и охладете. В купа сложете каймата, добавете 1 яйце, настъргания пармезан, кубчетата шунка, овкусете с лимонова кора, чер пипер и сол.  Подредете  листата манголд на голямо леко намаслено парче хартия за печене. Отгоре разстелете каймата. Завийте на руло с хартията.  Прехвърлете рулото на решетката на тенджерата за готвене  на пара. В нея налейте чашка вода. Задушете  рулото за 60 мин. 
Охладете готовото руло, махнете хартията, нарежете на парчета и поднесете с гарнирура по ваш вкус. По същия начин може да приготвите кюфтенца. Те пък бяха много вкусни с млечно-чеснов сос. 
Да ви е сладко :)! Чаооо!  




9.09.2016 г.

Пилешки хапки с бадеми и грейпфрут


Вкусно до последна хапка! Опитайте това лесно и приготвящо се много бързо ястие! 


Продукти за две порции:
400 гр. пилешки гърди
100 гр. обелени сурови бадеми
1 грейпфрут
1 к.ч. топла вода
1 равна с.л. захар
брашно
сол
зехтин
щипка чер пипер


Нарежете пилешкото месо на хапки. Овкусете със сол и поръсете обилно с брашно. Разтръскайте съда за да полепне брашното хубаво по месото. В удобен съд загрейте 1 к.ч. зехтин. Изпържете хапките до приятен загар. Полейте ги със сока на един грейпфрут, добавете 1 с.л. захар и излейте 1 к.ч. топла вода. Посолете, овкусете с щипка чер пипер и захлупете съда. Гответе ястието 7-8 мин. Малко преди да го свалите от огъня добавете обелените сурови бадеми. 
Поднесете със зелена  или картофена салата. 
Да ви е сладко :)! Чаооо! 


5.09.2016 г.

Кокосово руло с бананов крем



Честит септември!
Красив, любим, пълен с багри, преливащ от плодове и зеленчуци, топъл през деня, но с хладни и ясни вечери, очакване за първия есенен дъжд и ранни сутрешни слани, училищен звънец и мисли, че отдавна вече не изпращаш ученици! 
Тъжно, но и хубаво, защото децата отдавна са пораснали и изпращат своите ученици! 
И след прелюдията от думи за най-любимия ми месец  в годината ви предлагам това сочно и много вкусно руло! 



Продукти:
за рулото:
4 яйца
130 гр. захар
90 гр. брашно
щипка сол 
1 ванилия
за крема:
3 големи банана
 50 гр. кокосови стърготини
1 с.л. ром
сока на половин лимон
2 с.л. захар
и още:
2-3 с.л. мед 
20 гр. кокосови стърготини



Разбийте яйцата и захарта на пяна. Добавете пресятото брашно, щипка сол  и ванилията. Бъркайте с лъжица сместа от долу на горе докато хомогенизирате продуктите добре. Застелете с хартия за печене тавата от печката. Подмажете я добре с краве масло. Изсипете разбитата смес, подравнете и изпечете блата на 200 гр. в предварително загрята фурна с вентилатор за 5 мин. Извадете го, обърнете върху кърпа и завийте на руло. 
Намачкайте добре узрелите банани,   добавете захарта,  сока на половин лимон, 1 с.л. ром и 50 гр. кокосови стърготини. Развийте охладеното руло. Намажете го с приготвения крем и завийте отново. 
Затоплете меда. С четка намажете рулото и посипете с кокосови стърготини. 
Имате вече вкусен и лесен десерт, да ви е сладко :)! Чаооо!