26.07.2017 г.

Мармалад от жълто-зелена ренглота - Marmellata di prugne regina claudia


Имаме я в двора отдавна! 
Преди   години Роберто изведнъж се помисли за овощар и така я окаластри с резачката казвайки ми ''догодина ще видиш какви сливи ще народи'', (не, че  не раждаше) че трябваха пет години да се справи със задачата и да ядем сливи и мармалад! В Италия се подвизава с името regina claudia, в България я знаем като жълто-зелена ренглота! Месеста, сочна, ароматна и сладко-кисела, чудесна за мармалад! Рецептата е от сп. ''Cucina moderna'' и имаше в добавка няколкко лъжици макови семенца, които аз замених с ванилия! 

Не я снимам често, но ей я там зад алоето в ляво! 



Продукти:
1.500 кг. сливи сорт ренглота
800 гр. захар
1 ябълка
сока на един лимон
2 ванилии 

Измийте и почистете  плодовете от костилките. Нарежете ги на парчета. Обелете и нарежете ябълката. Сложете я при сливите и посипете със захар. Объркайте добре и оставете плодовете за час-два да си пуснат сока. Сложете съда на слаб огън и варете сладкото около 2 часа, като от време на време разбърквате. Изключете котлона и оставете да се охлади. Охладеният мармалад пасирайте. Сложете отново на слаб огън и доварете още около 15 мин. като този път бъркате непрекъснато за да не загори. Малко преди да отнемете от огъня излейте лимоновия сок и ароматизирайте с ванилиите. Насипете мармалада горещ в затоплени бурканчета. Обърнете ги с капачката надолу до пълното им охлаждане. 
Прибрахте си малко лято в буркани, да ви е сладко :)! Чаооо! 



5 коментара:

  1. Мммм, опитвала съм такъв, разкошен е! Също така и вариант в комбинация с лавандула, неповторим вкус!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, bejko!
      Сигурно и на мен ще ми хареса с лавандула, обичам я! :)

      Изтриване
  2. Забележително алое, забавен Роби и страхотна Ив с този марамалад, изкушаваш да направя:)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Алоето е на 7 годин, Роби винаги е забавен, а аз не винаги съм страхотна :), но ти благодаря от сърце, Веси за хубавия коментар! Сега варя сладко от цели круши и стискай палци да го направя, че веднъж преди години се провалих!
      Поздрави и хубав уикенд! :)

      Изтриване
  3. Ваня,
    чудесно е,че приготвяш такива сладки изкушения.Чудесна рецепта, а алоето е наистина много красиво.
    Поздрави !

    ОтговорИзтриване