18.12.2019 г.

Содена питка с кисело мляко


Обичам содена питка и си правя често, макар да няма публикувана в блога! Поправям си грешката и ви разказвам за рецептата на Тили от В кулинарния свят на Tilia! Благодаря, Тили за вкусната рецепта! 


Продукти:
500 гр. брашно
1 ч. л. сода бикарбонат 
1,5 ч.ч. кисело мляко 
3 с.л. зехтин
1 ч.л. сол
1 ч.л. захар 


Пресейте брашното със солта 3 пъти. Към киселото мляко добавете една чаена лъжичка сода бикарбонат и оставете да шупне. Изсипете млякото при брашното, добавете захарта и зехтина. Замесете меко тесто. Ако е необходимо добавете малко топла вода докато месите. В рецептата имаше яйца, аз не сложих. Не месете много, достатъчно е тестото да се хомогенизира добре.  Поставете измесеното тесто в намаслена тавичка 22 см. Разстелете го, намажете с малко олио и покрийте с кърпа за да се отпусне за 1 час. 
Преди да изпечете питката надупчете повърхността с вилица. Изпечете на 180 гр. в предварително загрята фурна до приятен загар. Готовата питка намажете с малко олио, оставете на решетка да се охлади, а след това покрийте с кърпа за да остане мека. 
И си хапнете с една гореща свинска, зимна супа, да ви е сладко :)! Чаооо! 



3 коментара:

  1. Много е хубава питката, Ив. И аз обичам содени питки в различни варианти,може за опитам и тази.
    Весели празници!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Иле!
      Весели празници! Здраве и благоденствие!❤

      Изтриване
  2. Благодаря за рецептата. Правя питка по Вашата рецепта всяка седмица и вкусът много ми допада.

    ОтговорИзтриване