Привет, блогочитатели! Хубава нова седмица!
Рецептата която ви предлагам днес претърпя доста изменения от оригиналната, но смея да кажа, че стана много вкусна и ароматна. Тестото е едно, оформено по различен начин! И разбира се с квас! Моят квас преди месец навърши 4 години! През това време напомпа мускули и ме радва с чудно втасали печива! :)
Продукти:
500 гр. манитоба (manitoba oro на Caputo в случая)
200 мл. прясно мляко
2 яйца
120 гр. захар
150 гр. квас лиевито мадре
6 гр. сол
70 гр. краве масло
1 ванилия
настъргана лимонова кора
за крема:
300 мл. прясно мляко
80 гр. захар
2 жълтъка
35 гр. брашно
1 ванилия
настъргана лимонова кора
и още:
50 гр. шоколадови капки
течен шоколад 4-5 с.л.
Пригответе първо крема, макар, че има много време преди да го вложите! В тенджерка излейте прясното мляко, прибавете захарта, жълтъците и брашното. Сложете съда на котлона и веднага започнете да бъркате докато крема се сгъсти. Отстранете от огъня и ароматизирайте с ванилия и настъргана лимонова кора.
В купата на планетария излейте прясното мляко, захарта и прибавете накъсания квас. С перка пеперуда разбийте до хомогеност. Сменете перката с куката за тесто. Добавете яйцата и започнете на порции да прибавяте брашното. Някъде там, докато слагате от брашното посолете и ароматизирайте с ванилия и настъргана лимонова кора. Продължете месенето, като прибавяте от кравето масло до пълното му усвояване.
Покрийте измесеното тесто и оставете да почине 3-4 часа. След почивката направете три разтягания с интервал 30-40 мин. Покрийте отново купата и оставете тестото за поредна почивка от около час. От отпочиналото тесто направете топки всяка по 70 гр. В средата сложете по лъжичка крем и течен шоколад. Наредете топките в подмазана с краве масло тава, покрийте с найлон и оставете на топло за окончателно втасване. Може да направите цялото количество тесто по този начин. Аз отдавна се канех да направя такива рулца, затова разточих на правоъгълен лист с дебелина около 3-4 мм. останалото ми тесто. Намазах с крем и поръсих с шоколадови капки. Навих на руло, нарязах на рулца и подредих във форма за кекс. Втасваха заедно с бриош топките. Преди печене намажете с прясно мляко.
Загрейте фурната на 180 гр. (без вентилатор) и изпечете до приятен загар, топките се пекоха около 25 мин., рулцата - 15 мин.
Поръсете с пудра захар и да ви е сладко! :)
Източник на рецептата: тук!
Няма коментари:
Публикуване на коментар