24.03.2025 г.

Венец от рулца с крем и шоколад, бриош питки с квас


 Привет, блогочитатели! Хубава нова седмица! 
Рецептата която ви предлагам днес претърпя доста изменения от оригиналната, но смея да кажа, че стана много вкусна и ароматна. Тестото е едно, оформено по различен начин! И разбира се с квас! Моят квас преди месец навърши 4 години! През това време напомпа мускули и ме радва с чудно втасали печива!  :)


Продукти:
500 гр. манитоба (manitoba oro на Caputo в случая)
200 мл. прясно мляко 
2 яйца
120 гр. захар
150 гр. квас лиевито мадре 
6 гр. сол
70 гр. краве масло
1 ванилия 
настъргана лимонова кора
за крема:
300 мл. прясно мляко
80 гр. захар 
2 жълтъка
35 гр. брашно
1 ванилия 
настъргана лимонова кора 
и още:
50 гр. шоколадови капки
течен шоколад 4-5 с.л. 



Пригответе първо крема, макар, че има много време преди да го вложите! В тенджерка излейте прясното мляко, прибавете захарта, жълтъците и брашното. Сложете съда на котлона и веднага започнете да бъркате докато крема се сгъсти. Отстранете от огъня и ароматизирайте с ванилия и настъргана лимонова кора. 
В купата на планетария излейте прясното мляко, захарта и прибавете накъсания квас. С перка пеперуда разбийте до хомогеност.  Сменете перката с куката за тесто. Добавете яйцата и започнете на порции да прибавяте брашното. Някъде там, докато слагате от брашното посолете и ароматизирайте с ванилия и настъргана лимонова кора. Продължете месенето, като прибавяте от кравето масло до пълното му усвояване.  


Покрийте измесеното тесто и оставете да почине 3-4 часа. След почивката направете три разтягания с интервал 30-40 мин. Покрийте отново купата и оставете тестото за поредна почивка от около час.  От отпочиналото тесто направете топки всяка по 70 гр. В средата сложете по лъжичка крем и течен шоколад. Наредете топките в подмазана с краве масло тава, покрийте с найлон и оставете на топло за окончателно втасване. Може да направите цялото количество тесто по този начин. Аз отдавна се канех да направя такива рулца, затова разточих на правоъгълен лист с дебелина около 3-4 мм. останалото ми тесто. Намазах с крем и поръсих с шоколадови капки. Навих на руло, нарязах на рулца и подредих във форма за кекс. Втасваха заедно с бриош топките. Преди печене намажете с прясно мляко. 
Загрейте фурната на 180 гр. (без вентилатор) и изпечете до приятен загар, топките се пекоха около 25 мин., рулцата - 15 мин. 
Поръсете с пудра захар и да ви е сладко! :) 

Източник на рецептата: тук



Няма коментари:

Публикуване на коментар