То беше любов от пръв поглед! И не за пръв път ми се случва така, надявам се не и за последен:).....Великолепен сладкиш, който видях вчера тук, а днес вече подсладих Роби с него! Мислех си да му нарисувам отгоре едно сърце, от любов и признателност, че храбро опитва произведенията ми, изпод ръката ми обаче излязоха незнайно как фигури математиците за които тепърва ще спорят как да нарекат! Ако вие сте по-вещи с шприца може да си нарисувате я цветенца, я разни други фантазии...от мен толкова:)! Но рецептата е чудесна, затова направете го........
Продукти:
За масленото тесто:
175 гр. брашно
60 гр. захар
70 гр. краве масло
1 яйце
1 ванилия
щипка сол
За шоколадовия крем:
1 яйце+ 1 жълтък
320 мл. прясно мляко
2 с.л. царевично нишесте
2 с.л. захар
100 гр. черен шоколад
За мекия блат:
125 гр. брашно
60 гр. захар
35 гр. краве масло
2 яйца
60 мл. прясно мляко
1/2 пак. бакпулвер
щипка сол
Започнете първо от шоколадовия крем. Разбийте с миксер за минутка яйцето и жълтъка със захарта. Добавете нишестето и прясното мляко. Разбъркайте хубаво и сложете начупения на малки парчета шоколад. Сложете съда на котлона и бъркайте докато крема се сгъсти. Отстранете от огъня и оставете да се охлади напълно.
Пригответе масленото тесто: в купа сложете брашното, захарта , яйцето, ванилията, щипка сол и нарязаното на малки парчета студено краве масло. Замесете меко тесто, отначало то е на трохи, но постепенно се хомогенизира. Направете го на топка, огънете в стреч фолио и приберете в хладилник за 30 мин.
Следващият за приготвяне е мекия блат. В купа счупете яйцата, сложете захарта и разбийте с миксер за 3-4 мин. Добавете прясното мляко, брашното размесено с бакпулвера и щипка сол, на тънка струйка излейте разтопеното краве масло.
За да ви е по-лесно разточете масленото тесто върху парче хартия за печене. Прехвърлете го в тавичка (22см.) като оставите висок борд от тестото.
Изсипете охладения крем ( оставете си малко за шарките отгоре). Последно изсипете сместа за мекия блат.
И сега дойде време за рисувателния ви талант :)...
С оставения настрана крем напълнете шприц и нарисувайте вашите фантазии върху сладкиша!
Украсеният сладкиш изпечете на 180 гр. за около 25-30 мин. в предварително загрята фурна с вентилатор!
Уверете се, че е напълно изстинал преди да го извадите от тавичката!
Рецептата стана дълга, но ви уверявам, че сладкиша се приготвя бързо:)!
Да ви е сладко :)...Чаооо от мен и хубав следобед!
Уау! Красота! За вкуса не се съмнявам. Абе много голям късметлия е този Роби и това е! Поздрави!
ОтговорИзтриванеБлагодаря, Нели, ама въпроса кой е по късметлия аз или той е спорен :)!
ИзтриванеПоздрав и хубава вечер!
Красиво и много вкусно Ийв*)
ОтговорИзтриванеЗдравей, Кате :* и благодаря!
ИзтриванеАх, че е красив! Невероятен сладкиш си направила, Ив! Искрено те поздравявам мила!
ОтговорИзтриванеЙоли, радва ме коментара ти и се чувствам поласкана!
ИзтриванеБлагодаря ти!
Уха! Прекрасен е! Мисля, че много ще се хареса у дома.
ОтговорИзтриванеБлагодаря, Илиана! И аз си мисля, че ще ви допадне и да ви е сладко!
ИзтриванеТолкова е весело при теб, че с голямо удоволствие ти идвам на гости :) Покрай прекрасните ти сладкиши човек се зарежда много позитивно! :))) Пак ме хвърляш в прегрешение с този чуден сладкиш! :)))
ОтговорИзтриванеЗаповядай, заповядай...добре си дошла ! Да не съм сама в прегрешението:)!
ИзтриванеЧудно изкушение :) Може ли обаче да се приготви във фурна без вентилатор и в такъв случаи на колко градуса трябва да се пече? :)
ОтговорИзтриванеБлагодаря:)! Статичната фурна пече по-бавно, затова удължете времето, но оставете същите градуси! Ако си познавате фурната ще го опечете без проблем!
ИзтриванеСпокойна вечер!
Ив, щом го препоръчваш, задължително ще го пробвам! Много красиви фигурки си направила! Хубава вечер от мен!
ОтговорИзтриванеНаталка, благодаря! Пробвай и сподели!
ИзтриванеХубава вечер и от мен!
На нещо като японски йероглифи ми заприлича ! :) Загадъчно и вкусно!
ОтговорИзтриванеСпокойна вечер, Ив!
Хихи, японски казваш :))...така да бъде!
ИзтриванеБлагодаря, Тили! Спокойна да е и за теб!
Това би се харесало много у дома! Заврънкулките са забавни, но Роби си е заслужил сърчицето - я какви чудни снимки прави новия апарат:)) (сигурно и не само за това!)
ОтговорИзтриванеВеси, надявам се да ви хареса:) !
ИзтриванеБлагодаря ти за хубавия коментар!
Сладкиш,който със сигурност е много вкусен.Както винаги си се постарала и то много-особено със завъртулките....
ОтговорИзтриванеПоздрави,Ванюшка!
Поздрав и за теб, Живе! Благодаря ти!
ИзтриванеВанче, запазен е за проба. ама е прекрасен! Да ви е сладко и на двамата!
ОтговорИзтриванеАз съм на мнение, че днес именно Роби е късметлията, та да си помисли с какво да ти се реваншира, Ивана! ;)
ОтговорИзтриванеСладкиша ти е много, много красив! За вкуса му не се и съмнявам, даже ми се ще да си ми ей сега тук, наблизо, но ще го преглътна някак. Утре обещавам да го направя и аз. Благодаря ти, че го сподели, мила!
Прегръдки и лека нощ!
Наистина е любов от пръв поглед. На 3 август имаме повод и това ще бъде...!! Тъкмо от вчера се чудех какво да направя. Бях се спряла на малки тортички Павлова, но не знам дали ще се получат целувките, а и у нас е хубаво сладкиша да има нещо шоколадово. После ще напиша...Яна
ОтговорИзтриванеВаня,Роби е благословен да те има и не знам кой друг толкова много би го глезил с такива разкошни десерти,които разкриваш пред нас всеки ден!Много идеен и сполучлив,сигурна съм че е и много вкусен!Прегръдка и да ви е сладко!
ОтговорИзтриванеГери,
ОтговорИзтриванеИрна,
Яна,
Роси,
благодаря!
Прегръдка за вас! Хубава вечер!
Красота, прелест! Браво, Ив! И ние ще се подсладим с него, да знаеш:))). Поздрави и слънчево лято, мила!
ОтговорИзтриванеА не,направо ме улучи в сърцето :)
ОтговорИзтриванеПадам!
Страхотно изглежда и веднага си го записвам за правене!
Прегръдки и прекрасна неделя ,Ив!
Привет, Ивана!
ОтговорИзтриванеНяколко твои рецепти съм правила и винаги са ставали чудеса. Този сладкиш, обаче, надмина всичките ми очаквания! Понеже май като чета не виждам някой да е споделил в коментар, че го е пробвал наистина, реших да се обадя. Просто разкош! Леко хрупкава подложка, ухаеща на масло, пухкаво кексче отгоре, а по средата просто потъваш в шоколадовия крем!
Много благодаря за рецептата! И все така да ни радваш!
Поздрави!
Гери
Здравей, Гери! Така ме зарадва с коментара си:)...благодаря ти! И си описала вкуса много точно, да ви е сладко! Днес правих по същата рецепта сладкиш, но с лимонов крем, още не съм го снимала и опитала....надявам се да вкусен като този тук :)! Ще го пусна в следващата публикация!
ИзтриванеБлагодаря ти отново за доверието в рецептите ми!
Поздрави с пожелание за хубава съботна вечер!
Направих сладкиша за 3.08. имахме повод в къщи. Писах по-горе, че ще споделя резултата. Всички го харесаха, само, че шоколадовият слой е доста по-тънък от този на снимката. Всичко е спазено точно, вкл.и размерите на тавичката. Но няма значение след като беше вкусен. Ще чакам и рецептата с лимонов крем. Яна
ОтговорИзтриванеКремът като количество не е много, Яна и на снимката тук само така ти се струва, че е повече от твоя :)! Лимоновият сладкиш, който публикувах днес е с още по-малко крем, но ако решиш да го направиш може да увеличиш малко продуктите! Макар, че за мен и това количество е достатъчно!
ИзтриванеПоздрави и благодаря за доверието към рецептата!
Велика си мила Ив! Страхотни сладкиши всеки път :)
ОтговорИзтриванеДании, чак пък велика :), но благодаря мила от сърце!
ИзтриванеТи къде се изгуби? Надявам се, че всичко е наред!
Голяма прегръдка с пожелание за хубав август!