Giovanni Battista Ratto , който през 1863 год. я публикува в своя книга .
Ще напиша продуктите така както са публикувани в рецептата и които спазих точно . Искам да кажа ,че съм правила и друг път песто и разликата е само в количеството сирене което се използва . В тази рецепта има 2 вида сирене - пармезан и пекорино и малко повече като количество ..нещо което не ми допадна особенно ....усещаше се силното присъствие на пекориното ,което следващия път ще избегна . За мен беше така , за Роби обаче пастата беше супер ....всеизвестна е лудостта на италианците за сирена, повече от 400 вида имат!
Ето продуктите :
50 гр. пресни листа от босилек
15 гр. кедрови ядки
70 гр. настърган пармезан
30 гр. пекорино
100 мл. зехтин
2 скилидки чесън
щипка едра сол
Измийте и подсушете листата от босилек . Нарежете ги (не е необходимо да се режат на ситно ) и ги сложете в дървен хаван ,прибавете скилидките чесън ,солта и започнете да мачкате докато получите гладка зелена каша (ако ви харесва аромата на босилек ще останете очаровани как хубаво мирише в къщи) . Разбира се с пасатора всичко ще свърши за броени минутки ,но тук говорим за антична рецепта ,а в онези времена кой е чувал за пасатор!
След като сте намачкали листата ,добавете кедровите ядки и счукайте и тях . Идва ред на пармезана и пекориното . Добавете го в хаванчето и налейте олиото. Все така намачквайки ,почуквайки хомогенизирайте сместа . Пресипете пестото в буркан и съхранявайте във фризер .
Това беше по рецептата , а с нея върви и паста ''trofie'' ....
Сварете пастата според указанията на опаковката и я прецедете . Прехвърлете в дълбока купа и изсипете отгоре и няколко лъжици песто . Объркайте всичко добре и сервирайте веднага . Вкусът е особен ,но бързо ви става любим!
Да ви е сладко :)... чаоооо от мен и хубава петъчна вечер! Сърдечна прегръдка !
Ивче, звучи ми много италианско и ужасно вкусно:)
ОтговорИзтриванеБлагодаря ,Траянче ! Ами то си е и италианско :)) !
ИзтриванеИв, тази добавка към италианската паста изглежда много апетитно! Благодаря за споделената рецепта! Прекрасен уикенд! :)
ОтговорИзтриванеДани ,благодаря ти ! Хубави почивни дни и за теб !
ИзтриванеЗвучи ми страшно вкусно Ванче!
ОтговорИзтриванеМного свежи снимки:)
Поздрави!
Благодаря ,Дани ! Споздрав и пожелание за хубави събота и неделя !
ИзтриванеИвче, обичам много песто!
ОтговорИзтриванеИ си представям аромата!
У нас и без това е трудно с пекориното...
Съдинките са чудесни!
Прегръдка!
Благодаря ,Дани :).... сега и аз обичам песто ,но само допреди година не можех да го вкуся ...никак не ми харесваше :)) !
ИзтриванеПрегръдки и хубав уикенд !
Обещано - изпълнено! Има песто и то какво! Ив, само като гледам какво съдържа, знам, че ще е голяма вкусотия! Силния аромат на пекорино, наситения вкус на пармезана, свежестта на босилека и тези кедрови ядки... това е пестото!
ОтговорИзтриване:)) Обещанията са за това - да се изпълняват :) ! Благодаря ти ,Кате :* ! Малко силно стана откъм сирена ,но следващия път - по леджеро :)) ! Прегръдки ,Бонбон :* !
ИзтриванеНякой е случил със снаха:)))
ОтговорИзтриванеМного красиви снимки Ийв, за рецептата да не говорим!
При всяко едно положение, щом е домашно вкуса е неповторим, а вкараната емоция от красивия подарък и античната рецепта, направиха поста ти уникален!
Целувам те аморе и поздрави за Роби!
Ама някой е случил и на свекърва:))) ! Благодаря ти ,Катюш :* !
ИзтриванеХубави почивни дни ,аморе и една голяма прегръдка ! Поздрави в къщи :* !
Страхотно сте си допаднали с твоята свекърва-няма съмнение! Много пъти съм правила песто, и не само с босилек, харесвам например и с рукола и с лешници и с орехи, но твоята рецепта ще я запазя като класическа, тъй като е автентична.Хубаво е човек да знае класическите неща и от там да прави импровизации!
ОтговорИзтриванеБлагодаря ти, че я сподели.
Сега отивам да търся лимончелото!
Прегръдки!
Ивана,
ОтговорИзтриванетази рецепта влиза в списъка ми, достатъчно автентична ми е, за да я направя и аз някой ден! Хаванче си нямам, още по-малко пък такова красиво, но може би точно тази рецепта, ще ме заведе при него;)
Хубава неделя!
Тъкмо си търсех автентична рецепта за песто.
ОтговорИзтриванеНали съм на тема домашна паста и съм решила следващия път да изпробвам нещо различно от дежурния доматен сос.
Поздрави и пожелания за хубав неделен ден!
Наистина автентична рецепта!И аз я записвам.Успешна нова седмица от мен!
ОтговорИзтриванеCiao cara,sono Margarita il pesto fatto solo che al posto delle pinole ho messo le mandorle crude sbucciate e frullate e uscito molto buonop.questi giorni faccio pure quaesto siciliano ,prova lo pure tu e buono
ОтговорИзтриванеGrazie ,Margi ...ci provo anche con le mandorle :) ! Bacio !
ИзтриванеWauuuu ho dimenticato ciao cara e baci
ОтговорИзтриванеОбожавам песто Дженовезе,Ванюша,и пастата ти с него ми е абсолютно по вкуса,а купичките ти са чудесни,много ми харесаха и те!
ОтговорИзтриванеПрегръдки!
Много хубава рецепта, а от къде са купички?
ОтговорИзтриванеБлагодаря, от магазин за домашни потреби! :)
Изтриване