5.02.2017 г.

Портокалов сладкиш с конфитюр


Лесен, вкусен, ароматен и много сочен - какво му трябва повече на един сладкиш! 


Продукти:
200 гр. брашно
150 гр. кафява захар
120 гр. краве масло
100 мл. прясно мляко
2 яйца
1 портокал - сока и кората
1/2 от пакатче бакпулвер
50 гр. маково семе 
100 гр. портокалов комфитюр


В купа сложете омекналото краве масло и захарта, разбийте с миксер до получаване на гъст крем (около 10 мин.). Добавете едно по едно яйцата все така разбивайки с миксера. Ароматизирайте с настърганата портокалова кора. Излейте сока от портокала. Пресейте брашното с бакпулвера и на порции го прибавете към сместа бъркайки с лъжица. Излейте прясното мляко и маковото семе. Хомогенизирайте добре получената смес. Намокрете и изцедете от водата парче хартия за печене. Застелете с нея форма (20см.) с откопчаващ се ринг. Изсипете кексовата смес, подравнете. Изпечете сладкиша на 170 гр. в предварително загрята фурна с вентилатор за около 25-30 мин. Проба за готовност с дървено шишче. Затоплете леко портокаловия конфитюр (тук може да пточетете рецепта за портокалов комфитюр)  и го изсипете върху охладения сладкиш. Намажете  на дебел пласт като оставите малък борд по края, който поръсете с пудра захар. 
Да ви е сладко :)! От мен чаооо! 


3 коментара:

  1. Ваня,
    твоите сладкиши са интересни и много красиви.И този не прави изключение.Чудесно изглежда и е наситен с аромати и вкусове.
    Поздрави !

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти, Ели!
      Поздрави и хубав петък, мила!

      Изтриване
  2. Ароматно и любимо, особено с мак!

    ОтговорИзтриване