5.07.2019 г.

Слънчеви кисели краставички


Дали има българска къща без кисели краставички?! Няма! Любима храна за малки и големи! Дали само ще ги рупате,  подкарате с ракийца или накълцани за салата ''Снежанка'', щото ние с кисели краставички я предпочитаме,  всички ги обичат! А кажете познавате ли някой да не ги харесва?! Слънчеви не бях правила, ама имам опит с по 100, че и нагоре буркна от минали години! Тези пък станаха токова вкусни, че след една подкана от коментар във Фейсбук реших да им посветя малко място в блога. Солената хармония постигнах с една рецепта на Пепи за обикновена солена трушия


Продукти:
краставички
 едра морска сол
вода
копър, включително съцветията
чесън 


Измийте краставичките и ги наредете в голям буркан. Между тях сложете стръкове копър и скилидки чесън. На литър  вода разтворете  40 гр. едра морска сол. Солта е много добре балансирана.  Залейте краставичките и оставете буркана на слънце. Моят стоя само един ден, щом се размъти го прибрах на сянка, та краставичките станаха слънчево-сенчести, но мноооого вкусни! :) 


Готови са след около десетина дни. Ако ги нарежете ще станат и по-бързо, но аз не бързах за никъде. Не се притеснявайте ако водата се размъти много, след като мине бурната млечно-кисела ферментация водата се поизбистя и вече виждате какво има в буркана. Само не знам как да обесня на Роберто защо ракията се пие с кисели краставички! :) 
Това е! Освен да ви кажа рано-рано наздраве и стойте на сянка друго няма! 
Чаооо и да ви е сладко-кисело! :) 


3 коментара:

  1. Ваня,
    и аз не съм правила така краставичките, но моят прадядо ги правеше така и още не втасали започваше да ги консумира.Аз ги правя по една рецепта, при която краставичките 3 пъти се заливат с гореща вода, накрая се слагат оцет, сол и подправки.Запечатват се и буркана се обръща.Стават страхотни и винаги се харесват на всички, които са ги опитали.А твоите са за прясна консумация, но също стават страшно вкусни.
    Поздрави сърдечни и весело лято !

    ОтговорИзтриване
  2. И аз така ги правя. Сега си търся такива краставички и ще ги направя.

    ОтговорИзтриване
  3. Тези са за бърза консумация. Просто ,есенна рецепта. Ако си направите примерно ,пиле с картофи ,постни картофки ,бял боб чист или с някакво месо ...А и за ракийка много вървят. Хайде НАЗДРАВЕ и да Ви е вкусно..

    ОтговорИзтриване