Сладкиша видях преди няколко месеца във ФБ, после го изгубих от поглед, докато преди 2-3 дни попаднах случайно на него! Името идва от глагола ''sbriciolare''означаващ ''троша'','' разтрошавам''. Рецептата е от тук ! Сладкиша е чудесен, а реакцията на Роби снощи беше едно дълго ''ммммммммммм'' със затворени очи :))!
Продукти:
За маслените трохи:
350 гр. брашно
150 гр. краве масло
150 гр. захар
1 яйце + 1 жълтък
1/2 пак. бакпулвер
1 ванилия
щипка сол
кората на 1 лимон
За лимоновия крем:
500 мл. прясно мляко
3 жълтъка
5 с.л. захар
40 гр. брашно
кората на 1 лимон
1 ванилия
Размесете брашното, бакпулвера, захарта и щипка сол. Добавете яйцето, жълтъка, ванилията и настърганата кора лимон.. Нарежете омекналото на стайна температура краве масло на малки парченца и сложете и него. С ръце започнете да намачквате сместа за да получите маслени трохи. Приберете съда в хладилник ЗАДЪЛЖИТЕЛНО за 1 час. През това време си пригответе крема.
Отделете от млякото 100 мл. Останалото сложете да се загрее. В отделеното мляко добавете жълтъците, захарта, брашното и настърганата лимонова кора. Хомогенизирайте сместа много добре и внимателно я излейте при затопленото мляко. Увеличете котлона и сгъстете крема, като бъркате непрекъснато. Отнемете от огъня, сложете ванилията и оставете настрана за да се охлади.
Формата за печене може да изберете по ваш вкус, аз предпочетох (така е и в оригиналната рецепта) продълговата с вместимост 1 л. На дъното застелете хартия за печене, не е необходимо да мажете с олио. Изсипете по голямата част от трохите и покрийте равномерно дъното и стените на формата с тях. Изсипете крема , а отгоре разпределете останалите маслени трохи.
Изпечете сладкиша на 170 гр. за 35-40 мин. в предварително загрята фурна. Поръсете с пудра захар и преди да го нарежете изчакайте да се охлади напълно.
Чаоооо! Хубав следобед!
Първа си грабвам най-голямото парче и примижвам и аз като Роби!
ОтговорИзтриванеПовече от прекрасен е,мила!Разкош на квадрат!
Звучи ми много вкусно,хрупкаво и креместо,а изглежда превъзходно да кажа и тука.
ОтговорИзтриванеХубав ден,Ивана,вече имам повече време ще те навестявам по-често,че много съм изтървала.
Фантастично!Непременно ще се направи,много ми харесаха съставките и на вкус ще ми допадне сигурно!Ванче,страхотна си!!
ОтговорИзтриванеПросто перфектно!
ОтговорИзтриванеОбожавам лимонов крем, така че непременно ще го направя! Благодаря за хубавата рецепта и хубав ден!
ОтговорИзтриванеМного ще ни хареса Ваня. Ще го направя, непременно! Обожавам лимонови сладкиши. Прекрасни снимки както винаги.Прегръдки мила
ОтговорИзтриванеИв, нали има от това изкушение за мен? Перфектно ще ми пасне на кафето!
ОтговорИзтриванеВъзмутително,красиво и вкусноизглеждащо е това твое трошливо десертче.........!!!!!!
ОтговорИзтриванеБраво:)!
Много интересен сладкиш !
ОтговорИзтриванеДопадна ми и ще опитам
Редовно правя гаф, като пускам коментар без да съм влязла в профила си... Та за втори път пиша днес, че съм влюбена в сладкишите ти, Ванче :) Прегръдки!
ОтговорИзтриванеМммм ... представям си колко е вкусен Ив :) Много си падам по такива кремести сладкиши :)
ОтговорИзтриванеБъди сигурна че ще бъде изпробван!
Поздрави и сладка вечер :) <3
Нямаш по-голям почитател от мен. Сега го забърках и го слагам да се пече :)))))) Нямам търпение :)))
ОтговорИзтриване:))) Благодаря, Ани! Чакам с нетърпение да споделиш дали ви е харесал :)!
ИзтриванеБлагодаря ви, момичета :*! Радват ме посещенията ви и милите ви коментари!
ОтговорИзтриванеПрегръдка! Хубаво утре!
Ив, великолепен сладкиш, с тоя крем, ей сега много ми хареса! Прегръдка!
ОтговорИзтриванеММмммммммммммммммммммммммммммммммммммммммммммммммммммммммммммммммммммм
ОтговорИзтриванеТова ще кажа само и аз, Ванче! Поздрави! :)
Чудесен е Ванче, беше одобрен от мъжа ми още топъл:) Благодаря ти!
ОтговорИзтриванеТози сладкиш е неустоим,Ваня!
ОтговорИзтриванеЩе пробвам с лимонов крем,който мисля се съчетава идеално с масленото тесто.
Поздрави и вдъхновяваща сряда! :)
И аз затворих очи, ама ...:))) Ей, този Роби е голям късметлия, ама затова си те глези така! Морето е приказно, как ми липсва вече... Поздрави!
ОтговорИзтриванеВаня, на български малко смешно ми прозвуча името, смешно и колоритно....Обаче сигурно е страхотен сладкиша, така и изглежда...ще го пробвам някой ден! Обичам лимонови аромати във всичко!
ОтговорИзтриванеС усмивка
мария
Чудесен е Ивана! Много обичам лимонови пълнежи, кремчета и всичко лимоново!
ОтговорИзтриванеЛесно и вкусно както се вижда....благодаря за рецептата,Ванюшка!
ОтговорИзтриванеТопли прегръдки от мен!
И на мен ми иде да реагирам като Роби:)
ОтговорИзтриванеМомичета, голямо благодаря за х убавите думи!
ОтговорИзтриванеПрегръдка от сърце!
Ще си го направя обезателно,изглежда ми вкусно и достъпно!!!:))
ОтговорИзтриванеОооо! Супер! Не само Роби ще примижа, ами и ние, които сме далече от теб. Непременно ще го направя.
ОтговорИзтриванеАз го направих и стана много вкусен и красив, също като от снимката! Препоръчвам го горещо! Благодаря за идеята и рецептата!!!
ОтговорИзтриванеИ аз направих сладкиша със странно име. Много се хареса от консуматорите, заради лекотата на вкуса и прекрасния аромат. При мен кремът беше една идея по-рядък, може и да не съм измерила точно брашното, но вкусът си остана прекрасен. Правила съм подобен руски сладкиш с маслени трохи, но плънката беше от извара - също много лесен и ефектен. Ана
ОтговорИзтриванеБлагодаря ти, Ана! Много се радвам когато рецептата се хареса, а щом консуматорите :) са останали доволни съм и щастлива! Опитай и портокаловия маслен пай, ще останеш очарована!
ИзтриванеХубави събота и неделя!
Здравей Ване!
ОтговорИзтриванеПоздрави от Юлия и Пловдив !
Вчера направих " Сбричолата ........ " . Стана превъзходен ! Фин сладкиш с отличен вкус ! Разбира се, вече го няма, но тази седмица ще го направя пак. Доволна съм от себе си !
Много ти благодаря за прелестната рецепта! Сега започвам тренировките с козунаци и пак ще направя твоя козунак без втасване и с шоколад ! Желая ти здраве, щастие и много усмивки през наближаващата пролет !
Юлия
И аз го направех - чудесен кремест сладкиш. Давах и рецептата :) Благодаря ти, че я сподели с нас! Поздрави!
ОтговорИзтриванеМоя сега се пече,до тук всичко се получи,искрено се надявам да успея да го опека както трябва.Много ми хареса рецептата,защото аз обичам кремчести истории пък с вкус на лимон е мммм :) Благодаря за лесната и вкусна рецепта
ОтговорИзтриванеПри ваденето от тавата целия се начупи,на вкус е страхотен,но защо ми се начупи така?!
ОтговорИзтриванеСладкишът е с маслени трохи и трябва да се охлади напълно за да стегне кревето масло. Най-вероятно сте избързали да го извадите от тавата. Ако сте го пекли с хартия се изважда лесно с нея.
ИзтриванеСпазих рецептата,но моето тесто не стана на трохи,а водно.....чакам да изстине и ще видим,но ще се изяде,ухае прекрасно
ОтговорИзтриванеНай-вероятно маслото ви е било топло.....то трябва да е много студено и да се работи бързо с него.
ИзтриванеНадявам се да ви хареса сладкиша, наистина е чудесен!
Ваня,много ви благодаря за прекрасния сладкиш!Стана много вкусен,само,че го направих във форми за мини пайчета .Желая ви всичко хубаво!Даниела
ОтговорИзтриванеБлагодаря, Даниела :)...сигурно е станал чудесен като мини пайчета! Да ви е сладко!
ИзтриванеПоздрави и хубва вечер!
Здравейте, Ивана!
ОтговорИзтриванеМного ми допадна рецептата Ви (както почти всичко в блога Ви), а снимките са страшно изкушаващи. Бих искала да попитам, при посочените градуси и време за печене, ползва ли се вентилатор?
Благодаря:)! Да, пека сладкишите винаги с вентилатор! За статична фурна трябва повече време!
ИзтриванеПриготвих сладкиша с добавка на ягоди и кайсии в крема.Стана превъзходен.Извадих го успешно.Ама много сме доволни и те споменахме с добро, Ванюшка.Прегръдки!
ОтговорИзтриванеЖиви и здрави и вие, Вили и да ви е сладко :)!
ИзтриванеСбричолати в най-различни вариянти вървят и в къщи :)
Прегръдка с пожелание за хубава неделна вечер!