12.11.2013 г.

Сбричолата ( sbriciolata ) с лимонов крем


Сладкиша видях преди няколко месеца във ФБ, после го изгубих от поглед, докато преди 2-3 дни попаднах случайно на него! Името идва от глагола ''sbriciolare''означаващ ''троша'','' разтрошавам''. Рецептата е от тук ! Сладкиша е чудесен, а реакцията на Роби снощи беше едно дълго ''ммммммммммм'' със затворени очи :))!




Продукти:
За маслените трохи: 
350 гр. брашно
150 гр. краве масло
150 гр. захар
1 яйце + 1 жълтък
1/2 пак. бакпулвер
1 ванилия 
щипка сол
кората на 1 лимон
За лимоновия крем:
500 мл. прясно мляко
3 жълтъка
5 с.л. захар
40 гр. брашно
кората на 1 лимон
1 ванилия




Размесете брашното, бакпулвера, захарта и щипка сол. Добавете яйцето, жълтъка, ванилията и настърганата кора лимон.. Нарежете омекналото на стайна температура краве масло на малки парченца и сложете и него. С ръце започнете да намачквате сместа за да получите маслени трохи. Приберете съда в хладилник  ЗАДЪЛЖИТЕЛНО  за 1 час. През това време си пригответе крема.
Отделете от млякото 100 мл. Останалото сложете да се загрее. В отделеното мляко добавете жълтъците, захарта, брашното и настърганата лимонова кора. Хомогенизирайте сместа много добре и внимателно я излейте при затопленото мляко. Увеличете котлона и сгъстете крема, като бъркате непрекъснато. Отнемете от огъня, сложете ванилията и оставете  настрана за  да се охлади.  
Формата за печене може да изберете по ваш вкус, аз предпочетох (така е и в оригиналната рецепта) продълговата с вместимост 1 л. На дъното застелете хартия за печене, не е необходимо да мажете с олио. Изсипете по голямата част от трохите и покрийте равномерно дъното и стените на формата с тях. Изсипете крема , а отгоре разпределете останалите маслени трохи. 
Изпечете сладкиша на 170 гр. за 35-40 мин. в предварително загрята фурна. Поръсете с пудра захар и преди да го нарежете изчакайте да се охлади напълно.
                                                                              Чаоооо! Хубав следобед!


42 коментара:

  1. Първа си грабвам най-голямото парче и примижвам и аз като Роби!
    Повече от прекрасен е,мила!Разкош на квадрат!

    ОтговорИзтриване
  2. Звучи ми много вкусно,хрупкаво и креместо,а изглежда превъзходно да кажа и тука.
    Хубав ден,Ивана,вече имам повече време ще те навестявам по-често,че много съм изтървала.

    ОтговорИзтриване
  3. Фантастично!Непременно ще се направи,много ми харесаха съставките и на вкус ще ми допадне сигурно!Ванче,страхотна си!!

    ОтговорИзтриване
  4. Обожавам лимонов крем, така че непременно ще го направя! Благодаря за хубавата рецепта и хубав ден!

    ОтговорИзтриване
  5. Много ще ни хареса Ваня. Ще го направя, непременно! Обожавам лимонови сладкиши. Прекрасни снимки както винаги.Прегръдки мила

    ОтговорИзтриване
  6. Ив, нали има от това изкушение за мен? Перфектно ще ми пасне на кафето!

    ОтговорИзтриване
  7. Възмутително,красиво и вкусноизглеждащо е това твое трошливо десертче.........!!!!!!
    Браво:)!

    ОтговорИзтриване
  8. Много интересен сладкиш !
    Допадна ми и ще опитам

    ОтговорИзтриване
  9. Редовно правя гаф, като пускам коментар без да съм влязла в профила си... Та за втори път пиша днес, че съм влюбена в сладкишите ти, Ванче :) Прегръдки!

    ОтговорИзтриване
  10. Мммм ... представям си колко е вкусен Ив :) Много си падам по такива кремести сладкиши :)
    Бъди сигурна че ще бъде изпробван!
    Поздрави и сладка вечер :) <3

    ОтговорИзтриване
  11. Нямаш по-голям почитател от мен. Сега го забърках и го слагам да се пече :)))))) Нямам търпение :)))

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. :))) Благодаря, Ани! Чакам с нетърпение да споделиш дали ви е харесал :)!

      Изтриване
  12. Благодаря ви, момичета :*! Радват ме посещенията ви и милите ви коментари!
    Прегръдка! Хубаво утре!

    ОтговорИзтриване
  13. Ив, великолепен сладкиш, с тоя крем, ей сега много ми хареса! Прегръдка!

    ОтговорИзтриване
  14. ММмммммммммммммммммммммммммммммммммммммммммммммммммммммммммммммммммммм
    Това ще кажа само и аз, Ванче! Поздрави! :)

    ОтговорИзтриване
  15. Чудесен е Ванче, беше одобрен от мъжа ми още топъл:) Благодаря ти!

    ОтговорИзтриване
  16. Този сладкиш е неустоим,Ваня!
    Ще пробвам с лимонов крем,който мисля се съчетава идеално с масленото тесто.
    Поздрави и вдъхновяваща сряда! :)

    ОтговорИзтриване
  17. И аз затворих очи, ама ...:))) Ей, този Роби е голям късметлия, ама затова си те глези така! Морето е приказно, как ми липсва вече... Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  18. Ваня, на български малко смешно ми прозвуча името, смешно и колоритно....Обаче сигурно е страхотен сладкиша, така и изглежда...ще го пробвам някой ден! Обичам лимонови аромати във всичко!
    С усмивка
    мария

    ОтговорИзтриване
  19. Чудесен е Ивана! Много обичам лимонови пълнежи, кремчета и всичко лимоново!

    ОтговорИзтриване
  20. Лесно и вкусно както се вижда....благодаря за рецептата,Ванюшка!
    Топли прегръдки от мен!

    ОтговорИзтриване
  21. И на мен ми иде да реагирам като Роби:)

    ОтговорИзтриване
  22. Момичета, голямо благодаря за х убавите думи!
    Прегръдка от сърце!

    ОтговорИзтриване
  23. Ще си го направя обезателно,изглежда ми вкусно и достъпно!!!:))

    ОтговорИзтриване
  24. Оооо! Супер! Не само Роби ще примижа, ами и ние, които сме далече от теб. Непременно ще го направя.

    ОтговорИзтриване
  25. Аз го направих и стана много вкусен и красив, също като от снимката! Препоръчвам го горещо! Благодаря за идеята и рецептата!!!

    ОтговорИзтриване
  26. И аз направих сладкиша със странно име. Много се хареса от консуматорите, заради лекотата на вкуса и прекрасния аромат. При мен кремът беше една идея по-рядък, може и да не съм измерила точно брашното, но вкусът си остана прекрасен. Правила съм подобен руски сладкиш с маслени трохи, но плънката беше от извара - също много лесен и ефектен. Ана

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти, Ана! Много се радвам когато рецептата се хареса, а щом консуматорите :) са останали доволни съм и щастлива! Опитай и портокаловия маслен пай, ще останеш очарована!
      Хубави събота и неделя!

      Изтриване
  27. Здравей Ване!
    Поздрави от Юлия и Пловдив !
    Вчера направих " Сбричолата ........ " . Стана превъзходен ! Фин сладкиш с отличен вкус ! Разбира се, вече го няма, но тази седмица ще го направя пак. Доволна съм от себе си !
    Много ти благодаря за прелестната рецепта! Сега започвам тренировките с козунаци и пак ще направя твоя козунак без втасване и с шоколад ! Желая ти здраве, щастие и много усмивки през наближаващата пролет !
    Юлия

    ОтговорИзтриване
  28. И аз го направех - чудесен кремест сладкиш. Давах и рецептата :) Благодаря ти, че я сподели с нас! Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  29. Моя сега се пече,до тук всичко се получи,искрено се надявам да успея да го опека както трябва.Много ми хареса рецептата,защото аз обичам кремчести истории пък с вкус на лимон е мммм :) Благодаря за лесната и вкусна рецепта

    ОтговорИзтриване
  30. При ваденето от тавата целия се начупи,на вкус е страхотен,но защо ми се начупи така?!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Сладкишът е с маслени трохи и трябва да се охлади напълно за да стегне кревето масло. Най-вероятно сте избързали да го извадите от тавата. Ако сте го пекли с хартия се изважда лесно с нея.

      Изтриване
  31. Спазих рецептата,но моето тесто не стана на трохи,а водно.....чакам да изстине и ще видим,но ще се изяде,ухае прекрасно

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Най-вероятно маслото ви е било топло.....то трябва да е много студено и да се работи бързо с него.
      Надявам се да ви хареса сладкиша, наистина е чудесен!

      Изтриване
  32. Ваня,много ви благодаря за прекрасния сладкиш!Стана много вкусен,само,че го направих във форми за мини пайчета .Желая ви всичко хубаво!Даниела

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Даниела :)...сигурно е станал чудесен като мини пайчета! Да ви е сладко!
      Поздрави и хубва вечер!

      Изтриване
  33. Здравейте, Ивана!
    Много ми допадна рецептата Ви (както почти всичко в блога Ви), а снимките са страшно изкушаващи. Бих искала да попитам, при посочените градуси и време за печене, ползва ли се вентилатор?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря:)! Да, пека сладкишите винаги с вентилатор! За статична фурна трябва повече време!

      Изтриване
  34. Приготвих сладкиша с добавка на ягоди и кайсии в крема.Стана превъзходен.Извадих го успешно.Ама много сме доволни и те споменахме с добро, Ванюшка.Прегръдки!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Живи и здрави и вие, Вили и да ви е сладко :)!
      Сбричолати в най-различни вариянти вървят и в къщи :)
      Прегръдка с пожелание за хубава неделна вечер!

      Изтриване