30.10.2017 г.

Ризото с манатарки - Risotto ai funghi porcini


Толкова любим сезон ми е есента! 
Сутрините изпълнени с онази ниска слънчева светлина от която света изглежда някак си прихлупен, но и вълшебен, монотонното почукване на дъжда, жълто-оранжевата гора и внезапно извилия се силен и все още топъл вятър,
 пушека от запалената камина и над всичко това най-вкусните неща за похапване! Гъби, кестени, орехи, ябълки и круши, тиква, грозде, райска ябълка и нар  и каквото се сетите още от плодове и зеленчуци! Е как да не го обича човек този щедър и златен сезон! Рецептата ми днес има за главен герой една от най-вкусните есенни,  горски гъби-манатарката! 


Продукти за две порции:
150 гр. ориз 
300 гр. манатарки (моите бяха замразени)
1 малка глава лук
1 скилидка чесън
30 гр. настърган пармезан
чер пипер 
сол 
зехтин 
магданоз
за зеленчуковия бульон:
1 морков 
1 стрък целина
1 глава лук
1 л. вода 
сол

В литър вода сложете нарязания на едро морков, лука и целината, посолете леко и сварете зеленчуците за около 20 мин. Прецедете бульона и оставете настрана докато си приготвите останалите продукти. Нарежете лука и скилидка чесън на много ситно. Сложете ги в малко загрят зехтин, пуснете и щипка магданоз. Запържете за кратко. Добавете ситно нарязаните гъби, намалете котлона, захлупете съда и задушете за 10 мин. Отстранете от огъня. В плитка тенджерка налейте зехтин и запържете ориза за няколко минути. Наливайте по черпак от топлия бульон и бъркайте докато течността се усвои от ориза и така до готовност. Обикновенно на ориза му трябват 15 мин. за да е готов затова си засечете времето. Малко преди да отнемете от котлона изсипете гъбите и довършете готвенето. Готовото ризото поръсете обилно с насърган пармезан и разбъркайте. Преди поднасяне поръсете с млян черен пипер и ситно нарязан магданоз! 
Да ви е сладко :)! Чаооо! 



2 коментара:

  1. Ваня,
    чудесно ризото с манатарки.Не съм ползвала тези гъби за готвене поради страх, но знам,че са много ароматни и вкусни.
    Поздрави и лека и спорна седмица !

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ели, благодаря!
      Аз си ги купувам от магазина, там са сигурни, ама знае ли човек:)!
      Уютна и топла есенна седмица!

      Изтриване