4.09.2019 г.

Маслен пай с маскарпоне и смoкини - Crostata di fichi e mascarpone


Честит ви най-красив месец! Пожелавам ви го топъл, цветен, ароматен! И с какво друго да започна освен със смокини в крем от маскарпоне и хрупкаво тесто! За първи път правя маслен пай със свинска мас, да ви кажа хареса ми повече от кравето масло. Опитайте и вие! 


Продукти:
200 гр. брашно
90 гр. свинска мас
110 гр. захар
1 яйце
1 ч.л. бакпулвер
настъргана лимонова кора
1 ванилия
за крема:
300 гр. маскарпоне
4 с.л. пудра захар
няколко смокини 



В купа пресейте брашното с щипка сол и една чаена лъжичка бакпулвер. Добавете едно яйце, захарта и студената свинска мас.  Ароматизирайте с една ванилия и настърганата кора на един лимон. Замесете меко тесто. Загънете тестото в стреч фолио и приберете в хладилник за един час. Аз използвах любимата си продълговата тавичка. Ако нямате такава размера за кръгла е 20 см. На набрашнена повърхност разточета охладеното тесто на голям правоъгълник. Прехвърлете го внимателно в тавичката като направите висок борд. Надупчете дуното с вилица. В купа разбийте до гладкост маскарпонето с 4 с.л. пудра захар. Изсипете сиренето във формата и подравнете. 


Наредете вурху маскарпонето нарязаните смокини. Изпечете кростатата на 180 гр. в предварително загрята фурна с вентилатор до приятен загар. Извадете тавичката от фурната, изчакайте няколко минути и внмателно извадете пая. Охладете на решетка. Поръсете с пудра захар и си отрежете голямо парче .... да ви е сладко! :) Чаооо! 



Няма коментари:

Публикуване на коментар