28.10.2019 г.

Спаначени кравайчета с бекон - Chiocciole con spinaci e pancetta



Продукти:
за тестото:
400 гр, брашно
200 мл. прясно мляко
10 гр. мая от кубче
1 равна ч. л. захар
10 гр. сол 
2 с.л. зехтин
за пълнеж:
200 гр. бекон
300 гр. спанак
1 скилидка чесън
за намазване:
1 жълтък
1 с.л. зехтин
1 с.л. прясно мляко 




В купа пресейте брашното. Затоплете прясното мляко, добавете маята, една чаена лъжичка захар и една с.л. брашно. Оставете сместа да шупне след което я излейте при брашното. Налейте  зехтина и замесете. Когато тестото се е хомогенизирало прибавете солта, като продължите да месите още около 5 мин. Оставете тестото в купата, намажете го с малко зехтин, покрийте с парче найлон и кърпа. Приберете купата на топло докато тестото удвои обема си.   В тиган налейте 3-4 с.л. зехтин, запържете за кратко скилидката чесън и я извадете. Сложете бекона нарязан на ивички и запържете до златисто. Прибавете нарязания суров спанак. Гответе докато спанака омекне или около 5-6 мин. Отдръпнете съда от котлона и охладете плънката. На набрашнена повърхност изсипете втасалото тесто. 





Късайте от него парчета около 100 гр. Всяко разточета на дълга  лента. В средата сложете по дължина от плънката. Завийте на руло и след това на охлювче. Наредете кравайчетата в тава застлана с хартия за печене. Оставете ги да се отпуснат за 30 мин. и след това намажете със жълтък разбит с олио и прясно мляко.  Може да поръсите  с микс от семена. Изпечете в предварително загрята на 180 гр. фурна с вентилатор до приятен загар.  Много мекички и вкусни кравайчета, опитайте ги и да ви е сладко! :) Чаооо, спорна седмица! 



6 коментара:

  1. Ехааа, Ванюшка, толкова са апетитни, че за малко да протегна ръка и да си взема едничко!! Прекрасни! Поздрави миличка, спорна да е и за теб седмицата!!

    ОтговорИзтриване
  2. Много красиви кравайчета си направила, Ивана! :)

    ОтговорИзтриване