Отдавна не се беше разнасял този аромат на кисело зеле и прясно смляно свинско месце в къщи! Като си мисля сега май има повече от 10 год. Мирише толкова вкусно на дом и зимен уют, че чак на Роби му хареса уханието разнасящо се от глинения гювеч във фурната! Кръстих ги селски и зимни заради топлината и сладките мисли припомнили ми годините назад! Рецептата е от Павликенския край!
Продукти:
кисели зелеви листа
500 гр. прясно смляна свинска кайма
шепа ориз
голяма глава лук
червен пипер
чер пипер
чубрица
зехтин
за застройката:
1-2 с.л. брашно
1 жълтък
3-4 с.л. кисело мляко
В голяма купа сложете каймата. Поръсете с шепа ориз. Нарежете лука на ситно и го добавете към нея, овкусете с черен и червен пипер, чубрица, сол. Объркайте с ръце добре каймата. В парче зелев лист слагайте по топче малко по-голямо от орех кайма и свийте на сармичка. Наредете сармите в глинен гювеч. Налейте к.ч. зехтин. Залейте с топла посолена вода докато покриете сармите. Върху тях похлупете една чиния и сложете капака на гювеча. Изпечете на 160-170 гр. за около 2 часа.
Разбийте жълтъка, брашното и киселото мляко с вилица. Изсипете един черпак от водата в която са се пекли сармите. Разбъркайте и върнете течността в гювеча. Разтръскайте съда и оставете за няколко минути в топлата фурна.
А може и да не правите застройка, ако не ви харесва....решете си вие.... и в двата случая са много вкусни:)!
Да ви е сладко! Чаоооо!
И нас замириса на тези сърмички, Ивче!
ОтговорИзтриванеТолкова са апетитни!
Хубав ден от мен!
Изглеждат фантастично, Ивана! Взимам си една, въпреки че у дома имам подобни- с кълцано месо.
ОтговорИзтриванеПоздрави и усмихнат и слънчев ден!
Ехааа! Отличничка!
ОтговорИзтриванеПоздравления за чудесната публикация!
Хубав ден и късмет!
Прекрасни сармички, Ив. Няма начин да не му харесат на Роби. Нека си замирише малко на българско!
ОтговорИзтриванеВчера ги правих и аз, страхотни са!
ОтговорИзтриванеТези сармички много ги обичам! По нашия край са с ориз и без сос, а покрай любимия разбрах и за тези с кайма и сос. Всякак ги обичам, защото са вкусни и създават наистина домашна атмосфера. :)
ОтговорИзтриванеПоздрави, Ванче!
Ив, много вкусно е замирисало у вас! Не може да не хареса и на Роби. Чудни са тези сармички!
ОтговорИзтриванеПриятна вечер!
Всички сме правили сърми, хареса ми елемента със соса, никога не съм правила, но ще пробвам задължително! Прегръщам те и ти пожелавам прекрасна година!
ОтговорИзтриванеВанюшка, традицията си е традиция!! Какво е зимата без вкусните зелеви сърмички (независимо дали са постни или с месо) и тава със запечено кисело зелце с месо!?!? Колко аромат се разнася от твоите снимчици само!! Ех защо не е 4D монитора, че да отмъкна една сърмичка!? :) :D
ОтговорИзтриванеПрегръдки, миличка и прекрасен януарски ден!!
Вкусни сърмички-бих добавила и една люта чушчица....
ОтговорИзтриванеС благодарност за хубавите думи и отделено време, мили дами!
ОтговорИзтриванеПрегръдка! Хубава петъчна вечер!