7.01.2015 г.

Селски зимни сарми


Отдавна не се беше разнасял този аромат на кисело зеле и прясно смляно свинско месце в къщи! Като си мисля сега май има повече от 10 год. Мирише толкова вкусно на дом и зимен уют, че чак на Роби му хареса уханието разнасящо се от глинения гювеч във фурната! Кръстих ги селски и зимни  заради топлината и сладките мисли припомнили ми годините назад! Рецептата е от Павликенския край!

Продукти:
 кисели зелеви листа
 500 гр. прясно смляна свинска кайма 
шепа ориз
голяма глава лук
червен пипер
 чер пипер
чубрица
зехтин
за застройката:
 1-2 с.л. брашно
1 жълтък
3-4 с.л. кисело мляко



В голяма купа сложете каймата. Поръсете с шепа ориз. Нарежете лука на ситно и го добавете към нея, овкусете с черен и червен пипер, чубрица, сол. Объркайте с ръце добре каймата. В парче зелев лист слагайте по топче малко по-голямо от орех кайма и свийте на сармичка. Наредете сармите в глинен гювеч.  Налейте к.ч. зехтин. Залейте с топла посолена вода докато покриете сармите.   Върху тях похлупете една чиния и сложете капака на гювеча. Изпечете на 160-170 гр. за около 2 часа. 
Разбийте жълтъка, брашното и киселото мляко с вилица. Изсипете един черпак от водата в която са се пекли сармите. Разбъркайте и върнете течността в гювеча. Разтръскайте съда  и оставете за няколко минути в топлата фурна. 
А може и да не  правите застройка, ако не ви харесва....решете си вие.... и в двата случая са много вкусни:)! 
Да ви е сладко! Чаоооо! 


11 коментара:

  1. И нас замириса на тези сърмички, Ивче!
    Толкова са апетитни!
    Хубав ден от мен!

    ОтговорИзтриване
  2. Изглеждат фантастично, Ивана! Взимам си една, въпреки че у дома имам подобни- с кълцано месо.
    Поздрави и усмихнат и слънчев ден!

    ОтговорИзтриване
  3. Ехааа! Отличничка!
    Поздравления за чудесната публикация!
    Хубав ден и късмет!

    ОтговорИзтриване
  4. Прекрасни сармички, Ив. Няма начин да не му харесат на Роби. Нека си замирише малко на българско!

    ОтговорИзтриване
  5. Вчера ги правих и аз, страхотни са!

    ОтговорИзтриване
  6. Тези сармички много ги обичам! По нашия край са с ориз и без сос, а покрай любимия разбрах и за тези с кайма и сос. Всякак ги обичам, защото са вкусни и създават наистина домашна атмосфера. :)
    Поздрави, Ванче!

    ОтговорИзтриване
  7. Ив, много вкусно е замирисало у вас! Не може да не хареса и на Роби. Чудни са тези сармички!
    Приятна вечер!

    ОтговорИзтриване
  8. Всички сме правили сърми, хареса ми елемента със соса, никога не съм правила, но ще пробвам задължително! Прегръщам те и ти пожелавам прекрасна година!

    ОтговорИзтриване
  9. Ванюшка, традицията си е традиция!! Какво е зимата без вкусните зелеви сърмички (независимо дали са постни или с месо) и тава със запечено кисело зелце с месо!?!? Колко аромат се разнася от твоите снимчици само!! Ех защо не е 4D монитора, че да отмъкна една сърмичка!? :) :D
    Прегръдки, миличка и прекрасен януарски ден!!

    ОтговорИзтриване
  10. Вкусни сърмички-бих добавила и една люта чушчица....

    ОтговорИзтриване
  11. С благодарност за хубавите думи и отделено време, мили дами!
    Прегръдка! Хубава петъчна вечер!

    ОтговорИзтриване