29.02.2020 г.

Амор полента, италиански царевичен сладкиш - Amor polenta



Амор полента е царевичен сладкиш от област Ломбардия трагично  нашумяла през последните дни като гнездото на коронавируса в Италия. Да го преборим с вкусен сладкиш :)! Като всяка стара и типична за даден регион рецепта и тази има най-малко 101 варианта, остава само да си изберете един. Моята  рецепта е от тук



Продукти:
100 гр. царевично брашно
70 гр. смлени обелени сурови бадеми 
80 гр. бяло брашно
2 яйца
120 гр захар
100 гр. краве масло
8 гр. бакпулвер
2 с.л. ром 
1 ванилия 


Сложете в купа омекналото на стайна температура краве масло. Добавете захарта и разбийте с миксер до побеляване. Прибавете едно след друго яйцата като разбивате непрекъснато. В купа смесете двете брашна, добавете смлените бадеми, ванилията,  щипка сол и бакпулвера. Към разбитата маслено-яйчена смес на порции прибавяйте от сухата бъркайки с дървена лъжица. Сместа е много гъста. Ароматизирайте с 2 с.л. ром. Подмажете с краве масло и посипете с галета форма за кекс. Изсипете сместа. Изпечете амор полентата на 180 гр. в предварително загрята статична фурна за около 40 мин. Обърнете формата с готовия сладкиш на решетка, поръсете  с пудра захар и изчакайте да се охлади напълно преди да го нарежете. 


Чудесен царевичен сладкиш, надявам се да го опитате и споделите! 
Да ви е сладко! :) 



3 коментара:

  1. Интересна рецепта и чудесни снимки!
    Ще се пробвам да го направя. / Сладкишите не са силната ми страна!/
    Приятна и спокойна вечер Ив и
    Прощавай, ако има нещо!
    Усмивки!

    ОтговорИзтриване
  2. Ивана,
    много интересен сладкиш с царевично брашно.Интересна рецепта, която ми се иска да приготвя.Но след Великия пост надявам се.Чудесно си се справила, сладкишът изглежда превъзходно.
    Поздрави !

    ОтговорИзтриване