14.10.2020 г.

Паста пенне с водка и скариди - Penne alla vodka e gamberetti

 
Има ли мода в пастата?!
 Да, каза Роберто и си поиска тази паста, много модерна в италианските ресторанти през 80-те години на миналия век. Дали се справих с рецептата- да, каза пак Роберто! Оригиналната рецепта е с бекон, но в регион Марке се прави и със скариди.  Пастата е пенне и не я  казвайте  с едно Н, щото тогава иде реч за една важна анатомична  част от мъжкото тяло, та да си нямаме разправии после  кой какво изял пък не разбрал! :)

 
Продуктите са за една порция:
90 гр. паста пенне 
150 гр. скариди 
50 мл. водка
100 гр. доматено пюре 
50 мл. готварска сметана
2 скилидки чесън
щипка магданоз 
щипка лют червен пипер 

 
Нарежете на ситно скилидките чесън. В тиган загрейте 3-4 с.л. зехтин и запържете чесъна с щипка магданоз за минута. Пуснете скаридите, разбъркайте и полейте с водката. След минута-две когато се е изпарил алкохола добавете доматеното пюре и щипка лют червен пипер. Посолете и гответе соса около 10 мин. като разбърквате често. Малко преди да свалите съда от котлона добавете сметаната. 
Сварете пастата според указанието за време написано върху опаковката. Прехвърлете я в топлия сос. Върнете съда на включения  котлон за 2-3 мин.  докато се овкуси добре пастата като разтръсквате внимателно. Изсипете в чиния готовата паста и поднесете веднага! 
Да ви е сладко! :) Чаооо!  


 

Няма коментари:

Публикуване на коментар