15.10.2020 г.

Кекс с белтъци и кокос - Plumcake con soli albumi al cocco


Едно много вкусно, красиво и лесно решение как да употребите останали белтъци! 


Продукти:
4 белтъка
150 гр. захар
125 гр. слънчогледово олио
125 гр. прясно мляко (в оригиналната рецепта кокосово)
10 гр. бакпулвер 
200 гр. брашно
50 гр. кокосови стърготини 
20 гр. какао 


Написах вече, че в рецептата се използва кокосово мляко, нямах и го направих с обезмаслено! Освен това при неразбитите белтъци излях всички течности и тогава се усетих, че трябваше да ги разбия на сняг. Както виждате резултата е чудесен и с малките ми грешки! Течностите са измерени в грамове! 
Пресейте брашното с бакпулвера и щипка сол. Добавете кокосовите стърготини. В купа излейте прясното мляко, олиото. Изсипете захарта и разбийте до хомогеност с телена бъркалка. Прибавете на порции сухата смес. Белтъците разбийте с щипка сол на сняг и внимателно ги добавете към останалата смес. А може да постъпите и както писах по-горе. Разделете сместа на две части и към едната прибавете пресятото какао. 


Подмажете и набрашнете продълговата форма (вместимост 1 л.) за кекй. В средата излейте малко от бялата смес и после все така в средата излейте от кафявата. Редувайте ги докато сместа свърши. За да получите тази шарка потопете нож в единия край в средата  на формата и го прекарайте по дължина до  другия край. Изпечете кейка на 170 гр. за около 30 мин. в предварително загрята фурна без вентилатор. Извадете готовия кек от формата и охладете на решетка! 
И тук вече за мен  идва най-вълнуващата част от печенето на един кекс-каква шарка ще се покаже, аз едва дочаквам да го нарежа :)! 
Да ви е сладко :)! Чаооо! 
Рецептата е от тук!

 

8 коментара:

  1. Уникален, много красив кейк! Браво! Поздравления!

    ОтговорИзтриване
  2. Шарката е станала един път, съвършена! А идеята с белтъците много ми харесва.Поздрави, Ив :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Светле!
      Питам се тази сутрин дали и следващия ще докарам така :)!
      Прегръдка и хубав петък!

      Изтриване
  3. Привет! Кексът е по-хубав от оригинала!!!Яна

    ОтговорИзтриване
  4. И аз съм съгласна с Яна, в пъти по хубав. А казваш, че не ти се напуква отгоре. Майсторка си, Ванче! Ще го пробвам.
    Катя

    ОтговорИзтриване