Едно много вкусно, красиво и лесно решение как да употребите останали белтъци!
Продукти:
4 белтъка
150 гр. захар
125 гр. слънчогледово олио
125 гр. прясно мляко (в оригиналната рецепта кокосово)
10 гр. бакпулвер
200 гр. брашно
50 гр. кокосови стърготини
20 гр. какао
Написах вече, че в рецептата се използва кокосово мляко, нямах и го направих с обезмаслено! Освен това при неразбитите белтъци излях всички течности и тогава се усетих, че трябваше да ги разбия на сняг. Както виждате резултата е чудесен и с малките ми грешки! Течностите са измерени в грамове!
Пресейте брашното с бакпулвера и щипка сол. Добавете кокосовите стърготини. В купа излейте прясното мляко, олиото. Изсипете захарта и разбийте до хомогеност с телена бъркалка. Прибавете на порции сухата смес. Белтъците разбийте с щипка сол на сняг и внимателно ги добавете към останалата смес. А може да постъпите и както писах по-горе. Разделете сместа на две части и към едната прибавете пресятото какао.
Подмажете и набрашнете продълговата форма (вместимост 1 л.) за кекй. В средата излейте малко от бялата смес и после все така в средата излейте от кафявата. Редувайте ги докато сместа свърши. За да получите тази шарка потопете нож в единия край в средата на формата и го прекарайте по дължина до другия край. Изпечете кейка на 170 гр. за около 30 мин. в предварително загрята фурна без вентилатор. Извадете готовия кек от формата и охладете на решетка!
И тук вече за мен идва най-вълнуващата част от печенето на един кекс-каква шарка ще се покаже, аз едва дочаквам да го нарежа :)!
Да ви е сладко :)! Чаооо!
Рецептата е от тук!
Уникален, много красив кейк! Браво! Поздравления!
ОтговорИзтриванеБлагодаря,сестричке!😘
ИзтриванеПрегръдка!♥️
Шарката е станала един път, съвършена! А идеята с белтъците много ми харесва.Поздрави, Ив :)
ОтговорИзтриванеБлагодаря, Светле!
ИзтриванеПитам се тази сутрин дали и следващия ще докарам така :)!
Прегръдка и хубав петък!
Привет! Кексът е по-хубав от оригинала!!!Яна
ОтговорИзтриванеБлагодаря, Яна!♥️
ИзтриванеИ аз съм съгласна с Яна, в пъти по хубав. А казваш, че не ти се напуква отгоре. Майсторка си, Ванче! Ще го пробвам.
ОтговорИзтриванеКатя
Благодаря, Кате!♥️
ИзтриванеЩе чакам да споделиш как е станал!
Ванче, споделям. Кекса е лесен и чудесен, питай дали има шарки. Сложих какаото при брашното, забравих че се разделя на две. И така е вкусен. Другият път ще поправя грешката.
ОтговорИзтриванеКатя
🙂важното е, че ви е било вкусно, Кате!
ИзтриванеСледващият път с шарки🙂!