30.11.2020 г.

Слепени маслени сладки Baci di dama


Продукти:
230 гр. брашно
120 гр. краве масло
100 гр. пудра захар
1 яйце
5 гр. бакпулвер
1 ванилия
1 с.л. какао
30 мл. ликьор Alchermes или червена хранителна боя 
нутела за слепване на сладките 


От посоченото количество продукти излизат 25 бр. В купа пресейте брашното с бакпулвера, ванилията  и щипка сол. Добавете едно яйце, пудрата захар и нарязаното на парчета студено краве масло. Замесете меко тесто. Ако имате кухненски робот ползвайте него, продуктите се омесват много бързо. Тестото разделете на две еднакви части като едната от тях разделете пак на две за кафявите и червените сладки. Пак ми избяга червения цвят, но и с розов е цветно :)! Това за розовия цвят може да го пропуснете и направите само с какао както в оригиналната рецепта


Към едната от двете по-малки части тесто излейте ликьора и измесете до получаване на равномерен цвят, ще се наложи да добавите още малко брашно. Към другата по-малка част прибавете 1 с.л. пресято какао и измесете до равномерен цвят. Застелете голяма тава с хартия за печене. От тестото късайте по-малко (10 гр., спазвайте грамажа за да излязат топчетата еднакви)  и направете на топчета. Наредете ги в тавата на разстояние едно от друго (леко се увеличават) и изпечете на 180 гр. в статична, предварително загрята фурна за 10-12 мин. 


Охладете изпечените сладки на решетка. Розово-жълтите слепих с крема сирене разбито с малко пудра захар, другите с нутела! 
Ако рещите да ги направите за Коледа, изпечете ги предварително и приберете в добре затварящ се буркан. Слепете ги един ден преди празника! 
Да ви е сладко! :) Чаооо! 


 

4 коментара: