26.11.2020 г.

Маслен пай с конфитюр и ябълки - Crostata con prugne e mele


Продукти:
270 гр. брашно
120 гр. краве масло
100 гр. захар
1 яйце
1 жълтък
1 ч.л. бакпулвер
1 ванилия
настъргана лимонова кора
щипка сол 
250 гр. конфитюр от сливи 
1 ябълка 
1 с.л. кафява захар 


В купа пресейте брашното, добавете щипка сол, бакпулвера и ванилията, яйцето и жълтъка, захарта и нарязаното на парчета студено краве масло, лимоновата кора. Замесете тесто. След като се хомогенизира, увийте тестото в парче найлон и приберете в хладилник за 1 час. От охладеното тесто отделете малка част, а останалата разточете върху парче хартия за печене на кръг с дебелина 3-4 мм. и диаметър около 26 см. Разточеният кръг прехвърлете в тава 22 см. и оформете висок борд. Надупчете с вилица дъното, изсипете конфитюра. 


От отделеното тесто разточете кръг който срежете наполовина. Едната половинка сложете върху конфитюра, а от другата изрежете с формичка листа. Наредете ги върху тестото. В непокритата половина на сладкиша наредете резани ябълка. Поръсете с кафява захар. Изпечете масления пай на 180 гр. в предварително загрята фурна без вентилатор за около 30 мин. или до приятен загар. 


Охладете сладкиша на решетка. Поръсете с пудра захар и си отрежете голямо парче, заслужили сте си го! :) 
Да ви е сладко! 


 

2 коментара:

  1. Привет! Блатовете ми се получиха по-тънки, въпреки, че тавата е точно 22 см. Нещо не догодих както трябва. Но не е прекалено сладък, точно както харесвам. Яна

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Добре е че са се получили по-тънки, аз все не мога да ги докарам така🙂! Ако искате по-дебел блат следващия път ползвайте тава 20 см. Тъй като има много конфитюр сложих по-малко захар! 🙂
      Поздрави,Яна!

      Изтриване