18.01.2021 г.

Пълнена паста с рикота и спанак на фурна - Pasta al forno ricotta e spinaci


 Един класически пълнеж за паста е спанак с рикота. Канелони, равиоли, пакери, каквото и да напълните все ще стане много вкусно! Опитайте тази рецепта която видях тук


Продукти за две порции:
180 гр. набраздени  пакери 
за плънката:
250 гр. рикота
250 гр. спанак
1 яйце
30 гр. настърган пармезан
щипка черен пипер
щипка настъргано индийско орехче
1 скилидка чесън
3-4 с.л. зехтин
сол
за бешамела:
2 с.л. брашно
50 гр. краве масло
300-350 мл. прясно мляко
щипка настъргано индийско орехче 


В кипяща подсолена вода сварете пастата с 5 мин. по-малко от обозначеното на опаковката време. Избирайте винаги набраздена паста, така се овкусява по-добре. Прецедете и полейте с 1 с.л. олио за да не слепва. В тиган с 3-4 с.л. зехтин сложете 1 скилидка чесън и нарязания спанак. Задушете за няколко минути, отстранете скилидката чесън, а спанака пасирайте. Сложете го в купа и прибавете рикотата, едно яйце, настъргания пармезан. Овкусете със сол, черен пипер и настъргано индийско орехче. Объркайте добре сместа. 


В малка тенджетка разтопете кравето масло, добавете брашното и запържете за кратко. Налейте наведнъж прясното мляко и бъркайте енергично с телена бъркалка докато сместа се сгъсти. Оставете я с консистенция на рядка боза. Застелете тава 18 см. с парче хартия за печене. Изсипете на дъното половината бешамел и наредете изправени пакерите. С помощта на сладкарски щприц напълнете пастата. Залейте с останалия бешамел и поразтръскайте тавата за да слезе бешамела между пастата. Поръсете с щедра щипка настърган пармезан. 


Изпечете на 200 гр. в предварително загрята фурна за около 15-20 мин. или до приятен загар! 
Сервирайте пастата топла и да ви е сладко :)! Чаооо и спорна седмица! 


 

2 коментара:

  1. Ванче, нямаш спирачки. Направих е рецептата, самоче напълних черупки защото ги имах. Чудни станаха. Днес направих и двуцветният кекс. Чуден е. Другата седмица са наред бихтичките с ябълки. Много ти благодаря за рецептите. Страхотна си. Пожелавам ви здраве.
    Катя

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря и на теб, Кате за ентусиазма с който опитваш рецептите ми! ♥️
      Спорен нов месец и хубава седмица!

      Изтриване