2.04.2022 г.

Домашна паста мидички с грах и шунка


Събота или неделя, когато имам повече време и не ходим по разходки обичам да правя паста! Ако е обикновенната става бързо, ако е цветна работата е по-мудна, но пък толкова релаксиращо и интересно! Днешният модел видях в Pinterest тук ! Нямам представа какво е това от клипа,  аз преписах само начина на правене! 


    Продукти:
за жълтата паста:
1 яйце
100 гр. семола римачината или бращно за паста 
щипка сол 

за черната паста:
1 яйце
100 гр. семола римаината 
2 капки мастило от сепия 
щипка сол

за пълнеж на мидичките:
50 гр. шунка 
20 гр. пармезан 
щипка настъргано индийско орехче

за соса:
150 гр. грах
100 гр. шунка 
2 с.л. филаделфия или крема сирене
1 скилидка чесън
щедра щипка магданоз 
20 гр. пармезан
щипка черен пипер 
сол
зехтин 



В купа сложете яйцето и семолата с щипка сол и замесете тесто. Измесете добре, завийте тестото в парче найлон. По същия начин замесете черното тесто. Приберете в парче найлон. Оставете двете теста да се отпуснат за 1 час. Нарежете шунката и блендирайте. Добавете пармезана, индийското орехче и измесете до гладкост. 


На набрашнена повърхност  с точилката разточете леко  двете теста след което разточете с машината за паста на 1-2 мм. дебелина. Върху черния лист сложете жълтия и минете отгоре с точилката за да залепнат. Навийте на руло. С остър нож си нарежете рулца с дебелина 0,5 мм. Разточете всяко на овал. С опакото на нож направете верикални линии. Прищипете овала в средата. В единия край сложете топче от плънката и похлупете с другия край за да затворите мидичката. Наредете пастата върху набрашнена повърхност. 


В голям тиган загрейте 1 кафяна чашка зехтин. Запържете за кратко силидка чесън с щипка магданоз. Добавете нарязаната на кубчета шунка. Запържете за 2-3 мин. след което изсипете граха. Налейте чашка топла вода и гответе до готовност на граха. Когато е готов прибавете 2 с.л. филаделфия, овкусете с щипка черен пипер и отстранете съда от котлона. В подсолена вода сварете пастата. Опитайте я непременно, за да разберете дали е готова. Там където е прищипана може да остане малко по-корава. Моята варих 6 мин. във водата и 2 мин. в соса. Готовата паста прехвърлете при соса, налейте малко  вода от варенето и оставете съда още  2-3 мин. върху котлона като разтръсквате докато се редуцира течноста. Поръсете с пармезан и насипете в чинии! 
Остава да съберете аплодисментите от половинката, аз ги получих вече! :) 
Да ви е сладко! :) 




 

1 коментар: