4.04.2022 г.

Паста с пюре от артишок


Започна сезона на артишока! Първите три откъснати от градината отидоха да правят компания на пастата ни днес! А беше време когато не го поглеждах, сега съм влюбена в него! Не се представа много красиво на снимки, но всички обичащи го знаят колко е вкусен! :) 


Продукти:
3 бр. артишок
2 скилидки чесън
щипка магданоз
30 гр. настърган пармезан
50 мл. бяло вино
50 мл. вода
1 к.ч. зехтин
150 гр. паста пенне







Почистете артишока като премахнете дебелите външни листа. Срежете го на две половини и с нож изчистете мъха в средата. Нарежете на малки резани които пуснете в студена вода със сока на половин лимон. 
В тиган с 1 к.ч. зехтин запържете две скилидки чесън с щипка магданоз. Добавете артишока, налейте бялото вино и водата и посолете. Захлупете съда, задушете зеленчука за около 20 мин. Прехвърлете го в удобен съд и пасирайте. Сварете пастата в подсолена вода според указанието на опаковката за време. Прецедете и прехвърлете в тиган. Изсипете пюрето, налейте малко от водата в която е варена пастата и оставете на котлна за 2-3 мин. като разбърквате. Посипете с настъргания пармезан и насипете в чинии. Порциите са две. Ако питате с какво още е поръсена пастата щв ви кажа, че аз като габровка не оставям нищо, което може да се изяде на съдбата и използвах едни семенца изпопадали от рязането на хляба с квас, който бях правила предния ден!  Прилагам снимка на хляба след падналите излишни! :) 


Да ви е сладко, спорна седмица! :) Чаооо! 


 

1 коментар:

  1. Ваня,
    артишокът е не само красив, вкусен , но и много полезен.Преди години го засяхме и станаха много големи и високи растения.С баба ми не знаехме какво да правим и направихме сироп от разцъфнали като магарешки бодил артишоци.След това отново засявах, но есента го премахнах.Защото се страхувах да не измръзне.Бяха два различни сорта.А сега ми е много нужен поради проблеми с жлъчка и черен дроб.Препарати от артишок се използват много.Сега съм решила да засея.В гръцката, италианската и турската кухня това растение е много използвано.
    Ще се радвам да напишеш нещо и по повод отглеждането на артишок тук в блога.И не само за него, а и за други растения използвани в кухнята.Италия има много интересни сортове и много видове растения .
    А рецептата за паста е прекрасна.Как може да се запази артишока ? Консервиран или замразен също ще е интересно да науча.
    Поздрави, прекрасна седмица !

    ОтговорИзтриване