Освен една нарисувана маргарита нищо друго не му е пролетно на хляба, но нали пристига пролетта, нарочих го за нея! Та, пролетно да ви е! :)
Продуктите тук са:
300 гр. bяло брашнo протеин 12%
50 гр. пълнозърнесто брашно
150 гр. семола римачината
110 гр. квас 100% хидратация
360 мл. вода
10 г. сол
1 с.л. зехтин
Рецептата е със стандартните процедури за хляб с квас! Смесете брашната и ги залейте с водата, намачкайте с ръце за да получите големи трохи. Покрийте купата и оставете за 1 час. След изтеклото време добавете кваса и прехвърлете тестото в купата на планетария . Пуснете миксера да меси и след около 10 мин. добавете солта и зехтина. Измесете до готовност на тестото или докато получите гладко, лъскаво тесто.
Измесеното тесто оставете за почивка от 30 мин. след което разтегнете и отново оставете за 30 минутна почивка. Повторете така още 2 пъти. След последното разтягане покрийте купата и оставете тестото да нарасне около 60%. Това ще отнеме до 6-7 часа, зависи от температурата в стаята. Втасалото тесто оформете и поставете в панер застлан с памучна кърпа поръсена с оризово или царевично брашно. Покрийте с найлон и приберете в хладилник за 14-16 часа. Загрейте фурната заедно със съда за печене (аз пека в чугунена тенджера) на 250 гр. без вентилатор. Извадете тестото от хладилника и обърнете върху хартия за печене. Тук е момента да нарисувате каквото си искате :) Извадете тенджерата от фурната сложете хляба заедно с хартия. Захлупете и изпечете за 25 мин. на 250 гр. Махнете капака и продължете печенето още 20 мин. Охладете хляба на решетка. Не бързайте да го режете преди да се е охладил напълно!
Да ви е сладко :) ! И честита пролет! <3
Тука ще подмина сърдита...с този квас дано някой ден се срещнем...
ОтговорИзтриване