27.04.2024 г.

Агнешко с артишок - Agnello con carciofi


Знам, че артишока не е един от най-използваните зеленчуци в България и снимките трудно ще ви се сторят апетитни, но си струва да опитате тази рецепта! Не винаги е бил така непознат. Веднъж една читателка на блога ми написа , че преди 1944 година  в България е имало масови насаждения на артишок и аспержи , после са били обявени за буржоазни и така полека -лека са изчезнали от пазара. Артишокът  или го харесваш или не, аз започнах да го ям след третата ми година в Италия! Сега имаме в градината около 30 корена , които всяка година ни радват с обилна реколта! Ето ви и рецептата, която е с малко продукти, но пък много вкусна. 


Като за първо почистете артишока, като обелите дебелите и твърди листа докато стигнете почти до сърцевината. Отрежете върха и издълбайте малко от вътрешността. Може да го оставите за готвене в това положение или нарежете на резанчета. Потопете почистения зеленчук (тук да ви кажа, че артишока е цвете) в студена вода със сока на един лимон за да не почернее. 


Продукти за две порции:
500 гр. агнешко месо 
5-6 артишока
100 мл. бяло вино
щедра щипка магданоз
щипка черен пипер 
2-3 скилидки чесън 
зехтин
сол 
 

Нарежете месото на порции (изберете си вие от коя част на агнето да бъде). В дълбок тиган или плитка тенджера загрейте 50 мл. зехтин. Пуснете скилидките чесън и нарязания на ситно магданоз. Прибавете месото. Запържете го за по 5-6 мин. на страна. Полейте с бялото вино ,посолете и прибавете артишока.  Овкусете с щипка черен пипер. Захлупете съда и гответе на умерен огън докато  ястието остане на мазнина. 
Сервирайте топло с картофено пюре, аз си го ядох в компанията на чесново кисело мляко! :) 
Да ви е сладко! :) Чаооо! 


 

Няма коментари:

Публикуване на коментар