Еньов ден в България, San Giovanni в Италия! Към всичките вярвания, обичаи и легенди за нашия Еньов ден да ви разкажа една италианска. Смята се, че орехчетата за традициония италиански ликьор Nocino се берат в нощта на Сан Джовани 23-24 юни най-късата нощ в годината. Берачите трябва да са с боси крака за да вдъхнат дълъг живот и плодородие на дървото. Около него обикалят и вещиците за да си изберат клон за летене :)! Аз клон не си избрах, но си набрах 12 орехчета за ликьор! Пак според легендата трябва да бъдат 24, но реших да направя половин доза! Ликьорът се прави сега, пие се по Коледа, затова ще си кажем наздраве тогава-живот и здраве!
Продукти:
12 бр. зелени орехчета
500 мл. спирт 96%
2 карамфилчета
1 малко парче канелена пръчка
кората на 1 лимон
500 мл. вода
500 гр. кафява захар
Измийте и подсушете орехчетата. Срежете ги на 4 и сложете в удобен буркан. Залейте със спирта. Прибавете лимоновата кора, карамфилчетата и канелата. Затворете буркана и оставете на шарена сянка за 45 дни, след което сварете от водата и захарта сироп. Прцедете спирнтия извлек и смесете с охладения сироп. Разбъркайте добре и напълнете бутилки от тъмно стъкло. Приберете бутилките на тъмно и хладно. Ликьорът от зелени орехчете се консумира леко охладен или със стайна температура.
Чаооо за сега :)!
Няма коментари:
Публикуване на коментар