Съвсем не е задължително кростатата да бъде с ягодов конфитюр, може да я направите с какъвто ви харесва и украсите по ваш си вкус. Това което я прави по-различна от всички други мои кростати са маслените топчета върху конфитюра. Рецептата е от тук, но само идеята за оформянето преписах, тестото е това което правя всеки път!
Продукти:
270 гр. брашно
120 гр. краве масло
100 гр. захар
1 яйце+ 1 жълтък
щипка сол
1 ч.л. бакпулвер
1 ванилия
настъргана кора лимон
300 гр. ягодов конфитюр
В купа изсипете брашното, бакпулвера, щипка сол, яйцето + жълтъка, захарта и ароматите. Нарежете студеното краве масло на парчета и го добавете към останалите продукти. Замесете тесто. В началото то е на трохи, но постепенно се превръща в меко и еластично. Омесеното тесто приберете за 1 час в хладилник.
От охладеното тесто откъснете малка част и я оставете настрана. Останалото разточете на лист хартия за печене. Прехвърлете го я тавичка (22см.). Оформете висок борд, надупчете дъното с вилица и напълнете с конфитюра. Сложете само посоченото количество, не е необходимо пая да е пълен с конфитюр. При печенето се надига и се изравнява с бордовете. Направете си различни по големина топчета и ги нахвърляйте без ред върху конфитюра.
Изпечете сладкиша на 170 гр. в предварително загрята фурна с вентилатор за около 35-40 мин. Изчакайте пая да се охлади, украсете по ваш вкус и ....
... да ви е сладко :)! Топчетата хрупкат много приятно:)!
Чаооо! Хубава вечер!
Много нежен сладкиш!Поздрави,Ивана:)!
ОтговорИзтриванеVery Creative!
ОтговорИзтриванеHayırlı akşamlar, çok leziz ve iştah açıcı bir görüntüsü var. Ellerinize, emeğinize sağlık.
ОтговорИзтриванеSaygılar.
Разкош ... ще се прави! Прегръдка миличка :)
ОтговорИзтриванеПрегръдка, дами и благодаря :)!
ОтговорИзтриванеКрасив е, а и вкусен, като чета:)
ОтговорИзтриванеЕх, че сладко. А и пресни ягодки си имате. Късметлии;)
ОтговорИзтриванеАх, че идейно е това с топчетата, а и много красиво стои :)
ОтговорИзтриванеХубав и слънчев ден, Ивана :)