21.09.2013 г.

Сладкиш '' Мляко с кафе ''


Всъщност сладкиша се казва '' по пиемонтески '' и е типичен  за  област Пиемонт ! Оригиналната рецепта е с лешници ( не с орехи както го направих  ) . Районът е известен с най -вкусния сорт отглеждащ се там . Името '' мляко с кафе '' му дадох аз ,защото докато се печеше в къщи ухаеше чудесно на топло мляко с кафе :) 



Продукти : 

200 гр. брашно 
300 гр. орехи 
150 гр. захар 
3 яйца 
100 гр. краве масло 
100 мл. кафе 
200 мл. прясно мляко 
2 с.л. ром 
1 ванилия 
1 бакпулвер 
пудра захар 



Изчистете орехите и ги запечете във фурната . Счукайте ги на едро. В купа сложете брашното , бакпулвера , захарта , ванилията и счуканите орехи . Разбъркайте съставките . Разбийте леко яйцата и ги излейте в купата . Смесете топлото кафе с млякото и прибавете и него бъркайки . Последно добавете разтопеното и охладено , но все още течно краве масло . Сладкиша може да направите и в кръгла тава . Аз избрах правоъгълна с нисък борд . Намажете тавата с краве масло и посипете с галета . Изсипете сместа вътре и изпечете на 180 гр. около 25 - 30 мин. Готовият сладкиш извадете от фурната и след 5 мин. от тавата . Охладете го върху решетка . Поръсете с пудра захар ! Да ви е сладко :) !




24 коментара:

  1. мммм че вкусно Ваня , благодаря за рецептата ;)

    ОтговорИзтриване
  2. Ванче, както и да го наречеш, прекрасен е! Много вкусен сладкиш, а снимките ти отново са чудесни!
    Сърдечни поздрави! :)

    ОтговорИзтриване
  3. Тук съм с кафето! Сладкиша е разкошен, Ив!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. ne znam dali e ot Piemont (baba mi nikoga ne e bila tam ) :),a mi go prave6e kato bqh malka...naistina e vkusen

      Изтриване
    2. Абе , тя и моята баба не е била там та не го и знаеше ,затова рецептата е от едно книжле за Пиемонт :) !

      Изтриване
  4. Страхотен сладкиш Ванче.Има ли орехи и кафе се нареждам за дегустация,ако е останало поне парченце де :)

    ОтговорИзтриване
  5. Чудесен и пухкав! Много ми допада като вкус!

    ОтговорИзтриване
  6. Ив, замириса ми и на мен, тия сладкиши са ми от ония, от които мога да хапна доста без да се замисля! Прекрасен! Прегръдка!

    ОтговорИзтриване
  7. В дни като днешния, когато се усеща есента и слънцето не е достатъчно силно, ще имам нужда да се сгрявам с чаша кафе, мляко, в компанията на вкусен и сочен сладкиш, точно като твоя, Ив! Изглежда божествено! Прегръдкиии! :-)

    ОтговорИзтриване
  8. Ванюшка, на голо кафе съм седнала и точа зъби на кексчето. Чак у нас замириса на мляко с кафе :) Поредното неустоимо предложение! Прегръдки и хубав неделен ден, мила!

    ОтговорИзтриване
  9. Честит празник - днес честваме Денят на независимостта на България.
    Прекрасен сладкиш - посегнах към екрана..
    Замириса вкусно, размечтах се и като прочетох коментарите се сетих - то водата за кафето ми изстинала..
    С нетърпение чакам следващото ти изкушение!
    Приятен ден.

    ОтговорИзтриване
  10. Сладиша ще е вкусен ... предусещам ... а дали ще с орехи или с лешници ще си помисля :)
    И да ти кажа че от 5 минути се наслаждавам на красивите ти снимки ... и на сервизчето ... така си пасват със сладкиша :)
    Честита Есен Ив ! Прегръщам те !

    ОтговорИзтриване
  11. Много ми харесва шарката на сладкиша. Предстои да бъде напаравен!!Яна

    ОтговорИзтриване
  12. И както винаги дантели! Обожавам ги! Писала съм и друг път, че ги обожавам!Яна

    ОтговорИзтриване
  13. Чудесна рецепта и силно въздействащо представяне, Ивана -
    сякаш и аз съм там - и на мен ми замириса, много уютно и предразполагащо поднесено...
    Благодаря за удоволствието, поздрави, слънчева и усмихната есен, Диана

    ОтговорИзтриване
  14. Автор на сервиза не е ли Дацов??Яна

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Яна , сервиза и още един за греяна ракия с много симпатично чайниче си купих преди 2 год. от Самоводската чаршия в Търново ! Не си спомням името на автора за съжаление , но помня ,че ми казаха ,че е млад творец от Плевен ! Имаше и още негови работи , всички прекрасни !

      Изтриване
  15. Благодаря ви ,момичета за милите думи ! С прегръдка ви желая хубава и уютна есен :* !

    ОтговорИзтриване
  16. Благодаря ви за прекрасната рецепта. Хич не ме бива със сладкишите, нито да ги ям, нито да ги приготвям, но това тук е толкова лесно, бързо и фантастично вкусно, че не можах да се сдържа и реших да ви пиша . Приготвих го снощи и не го дочаках да изстине, но пък тази днешната мъглива неделна сутрин ми се стори прекрасна, докато пиех кафе и опитвах това творение. Благодаря още веднъж !
    Соня

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Аз Ви благодаря, Соня ....заради думи като вашите и моята сутрин е прекрасна! Какво по-голямо удовлетворение да зарадваш с хубава рецепта някого! Да Ви е сладък сладкиша и кафенцето:)!
      Хубав неделен следобед! С поздрав!

      Изтриване
    2. всичко е страхотно Ваня обичам да се ровя в твоят блог намирам много интересни нещица поздрави от мен - Валя :*

      Изтриване
    3. Благодаря ти, Валя! Да ти е сладко с моите рецепти :)!

      Изтриване
  17. Сега направих и опитах сладкиша. Не знам къде сбърках, стана ми като клисав и сбит. Много му се канех, но не можах да се справя със задачата. Още при добавянето на млякото и кафето ми се стори, че течността ще е много. Дойде в повече май на сместта и стана много рядка. Къде сбърках ????? Пепи

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравей, Пепи! Най-вероятно не се е изпекъл добре. Аз съм посочила температура и време за печене, но това е за моята фурна, а както се знае всяка такава пече различно. Съжалявам, че не се е получило.

      Изтриване