7.07.2018 г.

Картофена запеканка с моцарела, шунка и гъби - Crostata di patate, mozzarella e prosciutto


Наречете я картофена пица, може и картофена запеканка или пък кростата от картофи всяко име и отива! Хапнете я за лека вечеря със салатка или без, но я опитайте! 


Продукти:
1 кг. картофи
70 гр. брашно
80 гр. настърган пармезан
1 яйце + 1 жълтък
100 мл. прясно мляко
50 гр. краве масло
щипка черен пипер
щипка индийско орехче
за гарниране:
125 гр. моцарела
100 гр. шунка
2-3 гъби 



Обелете, нарежете на парчета и сварете в подсолена вода картофите. Готовите картофи пюрирайте. Към пюрето добавете яйцето и жълтъка, разтопеното краве масло, брашното и пармезана. Излейте прясното мляко и овкусете с щипка сол, щипка индийско орехче и ако е необходимо сол. Хомогенизирайте добре продуктите. Подмажете с олио тавичка (28 см.) и посипете с галета. Изсипете приготвената смес. Подравнете  и изпечете запеканката  на 180 гр. в предварително загрята фурна с вентилатор за около 25 мин. Нарежете гъбите. Задушете ги с малко олио. Извадете печивото от фурната, гарнирайте с парчета моцарела, кубчета шунка и гъбите. Върнете тавата отново във фурната за 5-6 мин. колкото да се разтопи моцарелата. Сервирайте топло! 
Да ви е сладко! 




2 коментара:

  1. Ох, ама и ти и Хриси, сте страшни изкусителки!:) Дали случайно в кошничката ти на Бали няма и парченце от запеканката?:) Чудесна е, Ив. Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Кате!
      Няма, Кате, излапахме я много преди да отпътуваме :))ама те тез Бали на 50 м. от дома :)!
      Прегръдка, мило момиче!

      Изтриване