17.07.2018 г.

Мини октоподи в доматен сос с маслини и каперси - Polipetti affogati


Да го наречем яхнийка по български, нищо, че се сервира в много италиански ресторанти като топло предястие! Едно от любимите ми когато отидем на ресторант заедно със сепия с грах за която ще ви напиша в някой от следващите постове. Обикновено се прави с по-големи октоподи, но аз си купих тези малки сладурчета, които от килограм едва стигнаха за вечеря за двама! :) Ако обичате морска храна опитайте ястието, ще ви хареса!  



Продукти:
1 кг. замразени мини октоподи
100 гр. черни маслини
300 гр. смлени домати + няколко чери 
1 с.л. мариновани каперси
2-3 дафинови листа
1 к.ч. бяло вино
1 к.ч. зехтин
1 с.л. оцет
щипка захар
2 скилидки чесън
магданоз
зърна черен пипер
сол



Кипнете вода заедно с 1 с.л. оцет, 1 равна с.л. сол, 2 дафнови листа и няколко зърна черен пипер. Сложете размразените октоподи и варете около 20 мин. Пробвайте дали са сварени като боцнете с вилица някое. Извадете октоподите и ги измийте за секунда със студена вода. 
В удобна тенджерка, налейте зехтин, добавете нарязаните на ситно скилидки чесън, щипка магданоз и 1 дафиново листо. Сложете октоподите и запържете за минутка, полейте с бялото вино и изчакайте няколко минути докато се изпари алкохола преди да добавите смлените домати и обелените черита. Разредете ястието с чашка вода, посолете, добавете щипка захар, щипка черен пипер ( за любителите на лютото щипка лют пипер). 
Захлупете съда и варете ястието докато се сгъстят доматите. Пет минути преди да свалите от огъня сложете маслините и 1 с.л. мариновани каперси. Поднесете с препечени филийки.
Да ви е сладко :)! Чаооо! 


3 коментара:

  1. Мамма миа! Както и да го наречеш, все ще е вкусно!:) Поздрави, Ив!

    ОтговорИзтриване
  2. За да не ме обвинят в пристрастие:), че в блога ти всичко ми харесва - тук съм пас, не си падам просто:)

    ОтговорИзтриване