30.03.2019 г.

Пица Маргарита - Pizza Margherita


И да не бях написала каква е пицата пак щяхте да познаете, че иде реч за най-известната  италианска пица Маргарита! Като се позова  на една от историите, които прочетох в нета   как е дошла на света ще ви разкажа, че през 1889 год. в известната неаполитанска пицария ''Brandi''  готвача  Рафаеле Еспозито създава в чест на кралица Маргарита ди Савоя пита върху, която разполага тънки парчета моцарела като венцелистчета на маргарита. Подправена с доматен сос и пресни листа босилек тази пица влиза директно в историята на света! 


Продукти:
за тестото:
400 гр. брашно
280 мл. вода
12 гр. мая от кубче
1 ч.л.сол
1/2 ч.л. захар
1 с.л. зехтин
за гарниране:
доматено пюре
резени домати (по желание)
моцарела
пресни листа босилек



В купа пресейте брашното. Излейте водата в която е разтворена маята и захарта. Добавете зехтина и започнете да месите. Когато брашното се хомогенизира добавете солта и довършете месенето още около 10 мин. Направете тестото на топка, сложете го в набрашнена купа и намажете със зехтин за да не изсъхва докато втасва. Покрийте купата с парче найлон и кърпа. 
Втасалото тесто разточете на тънко. Прехвърлете в тава. Намажете повърхноста с доматено пюре. Наредете парчета моцарела и нарязани резени домати. Изпечете пицата в предварително загрята на най-високите градуси фурна за около 7-8 мин. Върху изпечената пица поръсете нарязани пресни листа босиек. 
Да ви е сладко :)! Чаоооо! 


2 коментара:

  1. Страхотно изглежда тази пица Ваня, чудесно предложение.
    Сърдечни поздрави !

    ОтговорИзтриване