3.04.2019 г.

Домашни талятели с маслинова тапенада в сос от гъби и наденички - Tagliatelle di casa con patè di olive


Да ви кажа бях я отписла тази рецепта и снимките и даже бях изтрила, после се оказа, че са още във фотоапарата и когато ми мина всичко си припомних колко беше вкусна. Случи ми се, че почти веднага след като изядох тази чиния се разболях. Аз набедих пастата, доктора каза стомашен вирус! Както и да е, всичко е вече минало и ако решите направете си тази много вкусна паста с маслинова тапенада! 



Продукти за две порции:
за пастата:
2 яйца
200 гр. брашно
1 ч.л. маслинова тапенада
1 ч.л. зехтин
щипка сол
за соса:
200 гр. прясна наденичка
150 гр. гъби
50 гр. пармезан
3 с.л. бяло вино
50 мл. зеленчуков бульон
зехтин
черен пипер
сол


В купата на робота сложете всички посочени за пастата продукти. Включете миксера на най-ниската степен и го оставете да меси поне 10 мин. Когато тестото е добре измесено го прехвърлете в парче найлон, завийте с кърпа и оставете на стайна температура за 2 часа докато се отпусне. Отпуснатото тесто разделете на две за да ви е по-лесно при приготвянето на талятелите. На набрашнена повърхност леко разточете тестото. Прекарайте го през машинката за правене на паста докато стане на добре оформен лист. Нарежете листа с пресата за талятели. Поръсете обилно с брашно и наредете малки гнезда от пастата. 
В тиган запържете за кратко една скилидка чесън. Извадете я с решетъчна лъжица,а в зехтина сложете разтрошената наденица. Добавете нарязаните на ситно гъби, полейте с 3 с.л. бяло вино, овкусете с щипка черен пипер и сол. Налейте 50 мл. зеленчуков бульон и оставете соса да поври 7- 8 мин. Към готовия сос добвете 50 гр. настърган пармезан. 
Във вряща подсолена вода пуснете пастата. За прясната  са достатъчни 3 мин. Извадете готовата паста и веднага я прехвърлете в тигана със соса. На включен котлон поразтръскайте тигана докато се смесят продуктите. 
Готовата паста поднесете веднага. Да ви е сладко :)! Чаооо! 


4 коментара:

  1. :)Голяма скица си!:), колко интересно наистина се случват понякога нещата. Пастата наистина изглежда много вкусно. Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Оф, Кате, ако знаеш само как бях зле 🙂наистина не можех да погледна снимките!
      Но пастата си е вкусна, На Роби чинията беше двойно пълна 🙂!
      Поздарв и за теб!❤

      Изтриване
  2. Истинско пиршество е тази паста, Ив! Дано вече си по-добре и да направиш още един вид паста :)
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Оооо, отдавна ми мина:), благодаря, Иле!
      Поздрави и хубава сряда! :)

      Изтриване