26.06.2019 г.

Галет с праскови и бадеми - Galette alle pesche e mandorle


Продукти:
за тестото:
195 гр. брашно
100 гр. краве масло
1 ч.л. кафява пудра захар
2 с.л. студена вода 
щипка сол 
за пълнеж:
2-3 праскови
сока на 1 лимон
60 гр. кафява пудра захар
1 ч.л. нишесте 
1 ванилия
и още:
20 гр. нарязани сурови, необелени бадеми
прясно мляко за намазване 
пудра захар


Списъкът на продуктите може да ви се стори дълъг, но това са продукти които обикновено се намират в къщи, даже и праскови по това време. А бадемите може да замените с орехови ядки. Тестото се оказа много сполучливо. Лесно за работа и вкусно. Ако увеличите солта с малко може да се използва и за солена торта, смятам да опитам. А я случай, че  не си намерите кафява пудра захар ( и аз я открих наскоро) спокойно сложете обикновена бяла. Рецептата е адаптирана от тук


В купа сложете пресятото с щипка сол брашно. Добавете нарязаното на парчета студено краве масло, 3 с.л. студена вода и 1 ч.л. кафява пудра захар. Замесете тесто. Както казах и по-горе тестото е чудесно. Огънете го в парче найлон, приберете в хладилник за 1-2 часа. Докато се охлажда нарежете прасковите. Полейте ги със сока на един лимон, ръснете отгоре им захарта и нишестето. Ароматизирайте с ванилия и объркайте добре всичко. Нарежете бадемите. На парче хартия за печене разточете охладеното тесто. Отгоре наредете прасковите като оставите около 3 см. свободен  борд. Прегънете борда върху плодовете. Намажете го с прясно мляко и поръсете с нарязаните бадеми. В рецептата борда се маже с разбит жълтък, честно казано габровската ми природа надви и ми досвидя за цял жълтък затова използвах прясно мляко. Вие както си решите! 


Изпечете галета в предварително загрята на 180 гр. фурна до приятен загар. Охладете на решетка. Готовият сладкиш поръсете с пудра захар! 
Да ви е сладко:)! Чаооо! 



Няма коментари:

Публикуване на коментар